Mental coach hjälper travets unga

251

travets_unga

Stig Wiklund och Sara Strömberg. Foto av Foto: Svensk Travsport

Svensk Travsport har under många år jobbat med mental träning inom olika delar av ungdomsverksamheten. Genom en ny satsning på webben är förhoppningen att ge ännu fler möjlighet att ta del av de verktyg och tekniker som finns för att må och prestera bättre.
På travsport.se och ungatravet.se publicerar vi den närmsta veckan dagligen ett nytt podcast-avsnitt med tillhörande övningar om mental träning.
– Vi vill ge alla unga i travet möjlighet att lära sig mer om mental träning och det här är ett nytt sätt att nå ut till en bredare målgrupp. Det arbete vi har gjort på mental träning, oavsett om det har varit i projektet Travets Talanger eller på föreläsningar, har varit väldigt uppskattade och vi upplever att det finns ett behov av tips och råd, säger Sara Strömberg, ungdomsansvarig på Svensk Travsport och ansvarig för satsningen.
Webbsatsningen, som finns på travsport.se och ungatravet.se är uppdelat i åtta avsnitt där ett avsnitt publiceras varje dag i åtta dagar. Varje avsnitt innehåller ett podcast-program (som också går att nå via iTunes), bilder och olika övningar att jobba med.

Jobbar med Robert Bergh
Stig Wiklund, som har funnits med som mental tränare och coach i Svensk Travsports tidigare satsningar på mental träning, är återigen anlitad som expert. Stig har haft stora framgångar med de idrottsstjärnor han coachat, bland annat VM-guldmedaljören Johan Olsson och skidskytten Helena Ekholm. Han jobbar också med elitloppsvinnaren Robert Bergh.
– Jag tycker att det är fantastiskt att jobba inom travsporten och det är en unik satsning som Svensk Travsport gör för travets unga. Jag hoppas och tror att många kommer att ha nytta av den, säger Stig Wiklund.

”Mental träning ett bra verktyg”
18-åriga Josefin Johansson, som tidigare varit med i Travets Talanger tycker att hon har haft mycket nytta av den mentala träning hon fick genom projektet.
– Det är tuff konkurrens inom travsporten och då är mental träning ett bra verktyg för att ta sig dit man vill. Det är viktigt att hålla det mentala uppe för att orka och jag har utvecklats mycket tack vare mental träning. I dag har jag en mycket högre lägstanivå vilket gör att jag kommer tillbaka mycket snabbare när det någon gång har gått mindre bra. Mental träning är helt enkelt viktigt för individen, vare sig om man vill prestera eller bara må bra, säger Josefin Johansson.
Förutom de övningar och podcast-program som finns i varje avsnitt kommer också en tidigare deltagare i Travets Talanger att presenteras och berätta om hur hon eller han jobbat med mental träning. Först ut är Josefin Johansson, som deltog i Travets Talanger 2011.

Svensk Travsport