Micael, 55: ”Känns som en revansch”

54

Som ung hade han det tufft och blev mobbad.

Nu gör allsidige Micael Broberg, 55, succé – med travhästar.

Hans Spitcam Jubb har blivit en affischhäst efter flera V75-segrar och tränaren har gått hem ute i stugorna med sin charmiga personlighet som han visat upp i tv-intervjuer.

– Jag har alltid haft ambitionen att visa att man klarar av saker, det känns som en revansch nu, säger han till Trav365.

Han har jobbat som säljare, på management konsult-företag, varit manager för ett rockband, är utbildad bilmekaniker, jobbat på fabrik, byggt pooler och varit vd för ett hotell, bland annat.

Nu är det hästarna som gäller för amatörtravtränaren Micael Broberg, 55, från Viksjöfors i Hälsingland.

– Jag är väldigt, väldigt bra på att bygga upp saker, men är väl inte världens bästa förvaltar-typ, säger han och skrattar.

– Men hästar är annorlunda, flikar han snabbt in.

”Tränar inte som stortränarna”

Hästarna, ja. För några år sedan hade han aldrig tränat en travhäst, knappt ens suttit bakom en. Med hjälp av sina bröder fick han några hästar att ta hand om.

– Jag är tacksam för det, det är på den vägen jag har fått den möjligheten. Men de trodde inte jag skulle klara av allt, de trodde till exempel inte att jag skulle kunna sko hästarna. Men det klarade jag.

För dagen har Broberg 14 hästar på träningslistan.

– Jag tränar inte som stortränarna, jag är aldrig på banan, det är min svaga punkt. Jag gillar hellre att jogga hästarna hemma, 1,2 mil, då hinner man så mycket mer, men det är så mycket dom måste lära sig genom att titta på, på banan. Det är det som är nackdelen när man är ensam och jobbar med det här.

55-åringens affischhäst heter Spitcam Jubb och har verkligen blivit en  publikfavorit med sin färgglada huva på huvudet.

Spricam Jubb blev Bollnästravets snabbaste häst genom tiderna, då han som utskrattad på förhand, blev fyra i ”Lilla Elitloppet” Sweden Cup, på snabba 1.09,5 över 1 609 meter, under Elitloppshelgen.

Så sent som i söndags tog samma häst en V75-seger i en stentuff Silverdivision och nu vill den frispråkige tränaren vara med i miljonloppet Hugo Åbergs Memorial.

– Jag vet att vi kommer sätta färg på loppet, säger han.

”Jag blev spillevink”

Just nu leker livet för Micael. Men som ung var det värre.

– Jag har många syskon, 12 stycken, så man har alltid fått hävda sig. Jag har åtta bröder och vi har flyttat runt mycket. Man hade inget fast som yngre. Jag gick årskurs ett till fyra på ett ställe, femman på ett annat, sexan på ett ställe och sjuan på ett annat igen. Sen hamnade vi i Hälsingland. Den grunden man gjort, och jag har lärt mig att vara social. Det finns två lägen om man blir mobbad, antingen blir man spillevink, eller så blir man buse. Jag blev spillevink.

Så du blev mobbad?

– Ja, det var tufft när man var yngre. Men jag har alltid haft ambitionen att visa sen, att man klarar av saker. Jag har alltid varit optimist, även när det varit väldigt jobbigt, försökt att hitta en lösning på problemet.

– Det känns som en revansch nu, att det går så bra med hästarna, även om jag gjort mycket andra saker innan som varit uppskattat, säger Micael Broberg.

”Utan en sån häst klarar du inte av det”

Spitcam Jubb har nu tjänat knappt 1,4 miljoner kronor. Det med en tränare som egentligen inte kunde ett smack om att träna hästar.

– Jag har inte varit i något stall som lärling eller så och har aldrig varit med och kört in hästar. Jag körde in hästar från början, jag gjorde som man trodde man skulle göra. Sen är det väl någon som sagt att mina hästar inte varit inkörda. Då sa jag, det är bättre att ha en häst som inte är inkörd som har tjänat en miljon kronor, än en inkörd häst som inte gjort det.

Ser du något tak med Spitcam Jubb?

– Nej, inte än på ett tag. Det är väl logiskt att min ska kunna tjäna tre miljoner i alla fall.

Hur viktig är den hästen för dig?

– Superviktig! Utan en sån häst klarar du inte av det. Då måste du ha ett jobb på sidan. Men har du en sån där häst som kan springa in 100 000 kronor i månaden, då kan du föda de andra. Men man måste ju få fler hästar som bär sina kostnader…

– Jag ger det något år, går det inte, då får jag väl ändra strategi och så. Men jag brukar gå all in och det känns som jag får betalt för den risk jag tagit. Det känns jättebra!

”Kan ge svenska folket lite glädje”

När den frispråkige profilen var 35 år fanns tankar om att skriva en bok om livet. Det blev inte av.

Men, nu då?

– Inte just nu. Som det känns kan det bli ett kapitel till i boken. Tanken är att blåsa ner till Frankrike med Spitcam Jubb och någon till i höst. Det finns stora pengar att hämta på småbanorna därnere. Men så länge jag har en häst som hävdar sig här hemma så kan jag gott ge svenska folket lite glädje.

Hittills i år har Micael Brobergs hästar tagit fyra segrar på 23 starter, vilket ger en segerprocent på 17, och stallet har tjänat 530 000 kronor.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikel– Vill att allting ska vara perfekt
Nästa artikelVeijo: ”Läget är inte jättebra med hästen”