Miljonbråket avgörs – i hemlig uppgörelse

40

1 av 3 | Foto: KANAL 75 AB

Corky tillsammans med stjärnkusken Erik Adielsson.

TRAV1 november 2017 09:34

Tvistemålet kring stjärnhästen Corky skulle bli en travkändistät rättegång i dagarna tre.

Det slutade med inställda förhandlingar – och en hemlig deal mellan parterna kärande ”Stall Corkad” och svarande Christina Takter.

– Det kommer träffas en förlikning i dag och den kommer vara konfidentiell, säger advokat Lars Deckeman, som företräder ”Stall Corkad”.

2014 köpte ”Stall Corkad”, tidigare ”Stall Kalas”, som ägde ikonhästen Victory Tilly, den amerikanske stjärnhästen Corky för 625 000 dollar, motsvarande 5,2 miljoner kronor, med dagens växelkurs, av Christina och Jimmy Takter.

Hästköpet blev långt ifrån en succé och de nya ägarna Johan Högbergs Livs AB, Bo Paulsson och Anders Arneflod kände sig lurade.

Stämde Takter på fyra miljoner samt skadestånd

”Stall Corkad” lämnade in en stämningsansökan mot Christina Takter 13 januari 2016.

Stämningen var på fyra miljoner kronor samt 263 746 kronor i skadestånd.

Anledningen: Enligt de nya ägarna ska hästen ha varit behäftad med flertalet allvarliga fel främst roterade testiklar som tvingat fram kastrering, när affären gjordes, som de tidigare ägarna ska ha vetat om.

Den här veckan skulle rättegången i det omskrivna fallet äga rum i Stockholms tingsrätt. Flera av travsportens största stjärnor, bland andra Erik Adielsson, Stig H Johansson, Daniel Redén och Johnny Takter var kallade att vittna.

Men förhandlingarna ställdes in redan första dagen. På domstolens initiativ inleddes en förlikningsprocess bakom stängda dörrar.

Uvabäck: ”Öppnades en ny linje”

Efter timtals långa diskussioner under tisdagen kom beslutet att parterna skulle fortsätta att förhandla på egen hand under kvällen/natten för att lämna ett besked på onsdag morgon.

Under två års tid har parterna försökt att komma överens, men under rättegångens första dag så öppnades ett nytt spår som verkade vara intressant för samtliga inblandade.

– I dag så öppnades en ny linje som vi försöker få avslutat. Men det fattas fortfarande några avgörande moment i det och därför har vi kommit överens, parterna och domstolen, att göra ett försök att avsluta en frivillig överenskommelse och det är därför vi avbryter nu och kommer vi överens så gör vi det i kväll eller i morgon bitti och gör vi inte det så fortsätter förhandlingen i morgon och på torsdag, sa advokat Staffan Uvabäck, som företräder Takter i målet, till Trav365 som var på plats i tingsrätten.

”Ska gå igenom detaljerna”

09.30 på onsdag morgon ska parterna återigen träffas i rätten, i inofficiella samtal och enligt advokat Lars Deckeman, som företräder ”Stall Corkad”, kommer överenskommelse att ske under dagen.

– Det är i princip klart, vi ska gå igenom detaljerna. Det kommer träffas en förlikning i dag och den kommer att vara konfidentiell. Ingen kommer att yppa hur förlikningen ser ut.

Men en förlikning blir av i dag?

– Med absolut största säkerhet, säger advokat Lars Deckeman.

I en förlikning kan parterna antingen välja att skriva ett eget avtal, som verkar bli fallet i det här målet, eller stadfästa förlikningen, vilket då leder till att en dom av tingsrätten blir av och att handlingen då blir officiell.

DETTA HAR HÄNT:

25 juni 2014: Stall Corkad köper Corky av Jimmy och Christina Takter, verksamma i USA. Prislappen: 625 000 dollar, motsvarande 5,2 miljoner kronor i dagens växlingskurs.

13 januari 2016: Stall Corkad lämnar in en stämningsansökan till Stockholms Tingsrätt mot Christina Takter. De stämmer Takter på fyra miljoner kronor och ett skadestånd på 263 746 kronor.

Anledningen till stämningen är att hästen ska ha varit behäftad med fel, främst då roterade testiklar som tvingat fram en kastrering, vid försäljningen, som de tidigare ägarna ska ha vetat om. Corky gjorde enbart tre starter med sin nye tränare Stig H Johansson.

6 mars 2017: Det meddelas att rättegången i ”Corky-fallet” skjuts upp till hösten.

31 oktober 2017: Rättegången inleds i Stockholms Tingsrätt och avslutas med slutanföranden torsdag 2 november. Kallade som vittnen är bland annat Daniel Redén, Stig H Johansson, Erik Adielsson, Jimmy Takter och Johnny Takter. I sakkunnigförhör kommer bland annat Lutfi Kolgjini medverka.

31 oktober 2017: Förhandlingarna mellan parterna ställs in då de är nära en överenskommelse: ”På domstolens initiativ så har vi tagit upp förlikningsförhandlingar, vi har försökt det hela tiden när målet har handlagts, det är snart två år, att försöka komma någon vart. Men i dag så öppnades en ny linje som vi försöker få avslutat” säger Takters advokat Staffan Uvabäck.

1 november 2017: En överenskommelse mellan parterna är nära och de officiella förhandlingarna i Stockholms tingsrätt uteblir: ”Det är principo klart, vi ska gå igenom detaljerna. Det kommer träffas en förlikning i dag och den kommer att vara konfidentiell. Ingen kommer att yppa hur förlikningen ser ut”, säger advokat Lars Deckeman, som företräder ”Stall Corkad” i målet.

1 november 2017 09:34

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.