Missa inte Norska Segermaskinen på V86

22

norsk segermaskin på v86

Han är den bästa Folkehesten i Norge och har tagit nio segrar på elva starter i år.
Nu gör Solör Svarten sin första start i Sverige när han på onsdag gästar V86 i Åmål.
– Han bör ha en väldigt fin chans, säger tränaren Geir Gudmestad.

V86 drar på sommarturné och på onsdag avgörs veckans omgång på Åmåls 800-meters bana. Det norska kallblodet Solör Svarten är för många svenska spelare ett obekant namn. Men i Norge är segermaskinen ytterst välkänd i travkretsar. Solör Svarten har gjort succé som den bästa Folkehesten i år (Norges motsvarighet till svenska Rikshästen). Det har hittills blivit nio segrar och två andraplatser på elva starter och Solör Svarten toppar ställningen för stall Forus räkning. Den femårige hingsten tränas sedan i november i fjol av Geir Gudmestad, 57, från Bryne som ligger två och en halv mil från Forus travbana i Stavanger. Han har endast 18 hästar i träning och har i Solör Svarten fått fram en fin reklampelare.
– Solör Svarten har verkligen blivit en fullträff sedan vi köpte in honom som Folkehest i november i fjol. Det är tusen andelsägare på honom och det är jätteroligt för alla att han har blivit så bra. Speciellt när han vann de två V75-loppen var extra roligt och då var han väldigt bra, säger Geir Gudmestad.
– Hästen är mediumstor och helt okomplicerad. Han kan vara lite trög men är helt travsäker och stark. Han har vunnit från ledningen ett par gånger och via spåren några gånger. Det är en tuff häst och han går från alla positioner. Han är kort och gott en jättefin individ.

Förlorade som storfavorit
Solör Svarten ståtade med fem raka segrar innan han senast ”bara” blev tvåa. Han förlorade som storfavorit trots att han löpte nytt rekord, 1.25,8 över medeldistans och voltstart. Men hästens insats var Geir Gudmestad nöjd med trots att det inte blev seger.
– Han gick jäkligt bra även senast men mötte en häst som var bättre. Det var Bacchus Ö.K. och det är en väldigt bra häst. Det var också han som slog oss första gången när Solör Svarten inte vann i år. Så det var inte mycket att säga om. Jag har kört ett par lugna jobb efter senaste starten och det är bara bra allting, säger Gudmestad.

Första långresan med övernattning
Nu är det dags för den första utflykten till Sverige för Solör Svarten som på onsdag lär bli favorit i V86. Han har ett femtespår i voltstart men det är inget som bekymrar tränare Gudmestad.
– Spår fem är inga problem och om det inte strular för mycket under vägen så bör han ha en väldigt fin chans. Det enda är att det är hans första långresa med övernattning som man inte vet hur han klarar men jag tror att det ska gå bra. Vi har 58 mil till Årjäng och reser dit under tisdagen och övernattar där innan vi fortsätter till Åmål på onsdag.
– Det blir inte lätt att plocka in tillägg på honom på Åmåls 800-meters bana. Den jag tror är värst emot är Eldjon, en norsk häst som är riktigt bra. Men jag tror inte att det är någon häst av den kalibern med i fältet som Bacchus Ö.K. som har slagit min häst två gånger. Så normalt sett så tror jag att han vinner igen. Vi ändrar inget och han går som vanligt med skor runt om, säger Geir Gudmestad.
Var sätter du in Solör Svarten av de hästar som du har tränat genom åren?
– Just för dagen är han min bästa häst i stallet och den som har vunnit flest löp i år. Men jag har varit tränare i 23 år och har haft flera kallblodshästar som har tjänat ett par miljoner. Den som är mest känd i Sverige är Björkelden som sprang in 2,4 miljoner kronor. Dr Jaros hade jag i fjol och det är också en väldigt bra häst.
– Så vi får se hur långt Solör Svarten kan gå. Han har en bra bit upp till de bästa än men så här långt ser det bra ut.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.