Mofaksan går mot sin bästa säsong hittills

264

Mofaksan går mot sin bästa säsong hittills

Bäst i Sverige i år.
Fyra raka segrar i programraden.
Mofaksan går mot sin bästa säsong hittills och får finna sig i favoritskapet när hon på torsdagen visar upp sig för hemmapubliken i Gävle.
– Det är svårt att sätta ord på vad hon betyder för mig, jag är bara så glad och tacksam över vad vi får vara med om, säger hästens ägare, tränare och kusk Mikael Olsson.

Tolvåriga Mofaksan (V64-3) har vunnit 7 av 13 lopp och sprungit in 728 000 kronor under 2018. Det gör henne till Sveriges i år segerrikaste och vinstrikaste sto på kallblodssidan. På hemmabanan är det endast varmblodige V75-stjärnan Antonio Tabac som toppar hennes resultat.
– Det har varit julafton varje gång hon har startat. Hon har gjort fantastiska prestationer det senaste halvåret och vi är jätteglada över allt vi har fått vara med om, säger Mikael Olsson.
Säsongens absoluta höjdpunkt kom i Svenskt Mästerskap för ston på Dannero 1 juli.
– Det hade vi kämpat för i många år och det var en milstolpe, det största jag har varit med om med hästar.
Det var fjärde försöket i Sto-SM för Mofaksan och den här gången stod hon i en klass för sig. Med 800 meter kvar av loppet styrde Mikael Olsson på i tredjespår och trots att Mofaksan fick tåga där ute resten av loppet var det spel mot ett mål.
– I loppet före på Dannero gick hon en bit under 1.20 sista varvet och i 17-fart över upploppet, så för säkerhets skull fick hon gå med boots och huva i SM. Jag kände att om hon bara travar runt ordentlig var det ingen som hade samma formtopp och kapacitet. Och hon var bara bäst egentligen.

Långsiktig plan som burit frukt
Mikael Olsson inte bara äger, tränar och kör det kallblodiga toppstoet. Han är också uppfödare. Framgångssagan började med att han köpte stoet Toga av sin far och sedan hon efter en mindre lyckad tävlingskarriär betäcktes med Fakse kom Mofaksan till världen.
– Jag vet hur många det är som håller på och försöker men aldrig kommer i närheten av en sådan här häst, och så får jag den här på en Svall Ivar-stam som farsan har fött upp. Det är fantastiskt!
Men Mofaksan var ingen omedelbar stjärna och det ligger mycket arbete, tålamod och planering bakom framgångarna.
– Hon har varit med så länge nu att man nästan glömmer bort de första åren med henne. Men så tittar man på filmer och tänker vilken fantastisk utveckling hon har haft hela tiden. Det är unikt.
Mofaksan gick segerlös ur tolv starter som treåring och det dröjde till våren som fyraåring, och karriärens 17:e lopp, innan den första fullträffen kom. Därefter har det, bortsett från en period med sjukdomsproblem under 2014-2015, gått stadigt bättre och i dagsläget ståtar Sveriges bästa kallblodssto med 31 segrar och 2,4 miljoner kronor insprunget.
– Efter fyraåringssäsongen kände jag att bara hon får vara hel och frisk kan hon ha många bra år framför sig. Och jag lade faktiskt upp en plan för att ha henne som fysiskt starkast vid den här tiden. Jag har många gånger valt att stå över lopp, även om det inneburit risken att missa en möjlighet som kanske inte kommer igen, enkom för att hon ska vara som fysiskt starkast i kroppen nu. Det kan man berätta nu i efterhand när det har gått bra, säger Mikael Olsson och skrattar innan han fortsätter.
– Vi börjar närma oss alla steg som jag vill göra och egentligen kan hon inte utveckla sig mer. Men de gånger hon inte är på topp kan jag alltid sätta fingret på anledningen och på så vis känns det som att det finns ännu mer i henne, eftersom jag vet kraften som finns i henne när allt funkar. Som loppet på Dannero till exempel, när jag tittar på klockan på bortre långsidan och ser att det går 1.20 och hon sedan går ut i fjärdespår och bara trycker i och går ännu värre. Då är det så sagolik kraft i hästen att man får rysningar.

”Svår att stå emot”
Efter segern i Sto-SM blev Mofaksan tvåa i V75 och därefter har hon vunnit fem av sex lopp. Hon var senast ute i finalen av Norrlands Elitserie i Umeå, ett lopp som hon trots startgalopp vann lätt.
– Vi hade fokuserat på den starten och efter det fick hon ta det lite lugnt. Men hon har varit så rackarns pigg och eftersom det varit hårda underlag hemma har hon varit in till banan i Gävle och fått springa av sig två gånger. Jag tror inte att hon har lika bra form som senast eftersom hon inte har gått de sista finslipande intervallerna som hon hade gått då, men hon är inte många procent sämre och ska definitivt vara med ändå.
Det är dubbel jackpot på V64 och en eventuell ensam vinnare med alla rätt kan enligt prognosen kvittera ut 5,5 miljoner kronor. Mofaksan startar med innerspår bakom bilen och om något är det vad som bekymrar Mikael Olsson.
– Jag ser fram emot loppet men jag gillar inte att ha innerspår med henne. Dels kan hon bli ilsk och bita i startbilsvingen när det ska accelereras och sådana saker kan man tappa position på så klart. Hon kräver också rejält fäste och även om hon är väldigt rask ut kan jag inte tänka mig att hon står emot Finnskog Sjefen och Algot Ålj. Sedan kan många vara intresserade av att hålla oss kvar på innerspår. Men vi får se hur det löser sig. Bara vi kommer ut tror jag att hon blir svår att stå emot.

Siktar på elitloppshelgen
Om allt går bra hemma på Gävletravet och Mofaksan känns fortsatt som hon ska blir hennes nästa uppgift troligen Odin Tabacs lopp i V75 på Romme 29 december.
– Där är det fördel ston och 1 640 meter. Det passar henne väldigt bra och jag önskar väl helst kortlopp åt henne, säger Mikael Olsson och berättar vidare att Elitkampen under elitloppshelgen på Solvalla är ett av målen nästa år.
– Sto-SM är det självklara huvudmålet men det vore häftigt att ha ett sto med i Elitkampen. Funkar allt så siktar vi på det. Där är det ju 1 640 meter och det känns som att hon har potential att gå under 1.20.
Än kan alltså flera kapitel återstå i Mofaksans saga. Tolv år ung har hon fortfarande framtiden för sig.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelAvelshingsten Gentle Star är död
Nästa artikelV86 System och Analys från Andelsbaren

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.