”Monster senast – käkar upp alla”

57

Han gjorde slarvsylta av konkurrenterna senast.

Nu blir det ny uppvisning när Propulsion vinner Finlandia-Ajo.

Stallkamraten Love Matters vinner också på V75 och spikarna är givna.

Det är stortrav på Vermo i Helsingfors i dag när ”Finlands Elitlopp” Finlandia-Ajo avgörs. Miljonloppet avslutar V75-omgången och jag har mycket svårt att se Propulsion torska.

Trots att det är ett helt annat motstånd än senast och bakspår så spelar det ingen roll. Tränaren Daniel Redén hävdar att hästen känns så fin och ännu bättre i träningen med loppet i kroppen. Hur bra ska hästen inte vara då och han kan mycket väl vinna Elitloppet om tre veckor.

Bakspår över kort distans är normalt ingen hit men Propulsion har rygg på Workout Wonder som är snabb ut och som jagar ledningen i ett första skede. Utifrån laddas även startraketen Poet Broline och Twister Bi lär också köras offensivt.

Det är bäddat för fartfest den första biten och när tempot sedan bedarrar lite sänder Örjan Kihlström fram Propulsion och då är det slut.

Propulsion vann Finlandia-Ajo i fjol i imponerande stil och jag tror inte att det blir mindre övertygande i år. Han såg ut som ett monster senast och käkar upp alla igen.

Segermogen från perfekt läge

Daniel Redén toppar landets tränarliga med sina makalöst fina hästar och han visar upp ett fantastiskt resultat. Jag tror att han har toppchans att inleda V75:an med en tränarseger när Love Matters kommer att bomba hem loppet. Den USA-födde fyraåringen gjorde nyligen debut på svensk mark och stod för ett maffigt intryck, minst sagt. Han avslutade i 1.10-tempo sista 700 metrarna med full fart över mållinjen som tvåa.

Med det loppet i kroppen är Love Matters segermogen och från ett perfekt läge bakom bilen kan Örjan köra som han vill. Love Matters mötte bra hästar senast i Master Crowe och Justice Ås som han då besegrade. De på förhand svåraste konkurrenterna har sämre utgångslägen här och detta bränner inte Love Matters och Örjan.

Har råd att strössla

Med spikar i första och sista avdelningen kan vi strössla med strecken i de andra loppen som ser öppna ut. Det finns flera godbitar i strecklistan på en del finska hästar och genomgång i lopparkivet, samtal med ett per finska tränare och dessutom en genomgång med Kari Lähdekorpi gav mig nyttig info.

I V75-2 tror Lähdekorpi på toppchans med favoriten Jeppas Pointer (som han äger) som har varit bra i sju raka segrar. Han hävdar att hästen bara vinner, men man ska ha klart för sig att han möter klart mycket tuffare motstånd den här gången. Tränaren Harri Koivunen var inte lika säker när jag pratade med honom i veckan.

Jag garderar därför upp med ett gäng och Grainfield Ace har ju en smaskig uppgift från sitt innerspår, startsnabb som han är. Form visade han ju senast vid segern då han speedade förbi de andra via open stretch.

Se även upp för Walle West som är helt bortglömd i skrivande stund och som visade toppform vid segern senast.

En riktig bedövare

V75-3 är ett vidöppet långlopp och här sopar jag faktiskt med samtliga hästar på systemet. En intressant häst är Still Loving You som var trea i det finska derbyt i fjol. Han gör nu årsdebut och tränar mycket bra enligt Markku Nieminen som brukar ha sina hästar väl förberedda när de kommer ut.

En riktig bedövare kan Safe Crossing vara, som just nu är sist(!) på strecken. Han står bra till med innerspår på start, var duktig som tvåa näst senast och gillar lång distans.

I V75-4 är favoriten Hotshot Luca bra, det har vi sett vid hans fina insatser i Sverige. Men han har stått över för en febersläng efter senaste starten och vi provar att gå emot och fälla honom.

Stormvarning för Callela Lisbeth, ett jättefint treårigt sto, som har varit duktig i de senaste starterna. Hon var tvåa bakom Hotshot Luca näst senast och vann gången efter. Örjan Kihlström i sulkyn är intressant.

Kan väl inte vinna alla lopp?

I V75-5 blir Joe Di Maggio farlig om han kommer till ledningen. Hästen gjorde flera starka insatser i fjol och har nu årsdebuten avklarad då han fick en tuff resa i dödens. Med det loppet i kroppen kan det vara dags för seger nu.

Andrahandsfavoriten Dreambow är också mycket bra och har övertygat i tre raka segrar. Kari Lähdekorpi, som numera jobbar som tipsexpert i finsk trav-tv, tror att hästen är redo för att springa 1.12,5 över full distans.

T.Rex har imponerat stort i fyra raka i Finland. Hästen som är stark och tuff kan vinna från dödens, som han gjorde senast. Han har bland annat besegrat Midnight Hour, som han möter igen, från dödens.

Kari Lähdekorpi säger att hästen är så bra att han nästan hade platsat i Finlandia-Ajo, vilket säger en del. Spik.

Favorit i loppet är Whitehouse Express men denne lär bli över från innerspåret då startkatapulten Midnight Hour flyger till ledningen. Några favoriter måste falla och paret Redén/Kihlström kan väl inte vinna alla lopp, eller?

Extra V75 från Vermo sänds i TV12 klockan 14.00.

Micke Carlssons V75-system

V75-1: 2 Love Matters (8–7)

V75-2: 1–9–6–5–4–2 (11–8)

V75-3: Alla 14 hästarna (7–12)

V75-4: 5–11–6–9–8–10–2 (1–7)

V75-5: 4–10–9–11 (8–2)

V75-6: 10 T.Rex (1–3)

V75-7: 9 Propulsion (6–5)

2 352 rader/1 176 kronor

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet