Montdore utklassade konkurrenterna på V75

85

montdore

In på upploppet i V75-5 hade Torbjörn Jansson och Montdore 40 meter ner till de närmsta konkurrenterna.Foto av CLAES KÄRRSTRAND

Två varv före mål övertog Montdore ledningen. Sedan var det dags för en sportslig uppvisning, som fick den spänningstörstande åskådaren att gäspa stort. När kusken Torbjörn Jansson, inne på upploppet, blickade bakåt var de närmsta konkurrenterna 40 meter bakom det överlägsna ekipaget.

Det råder inte några tvivel om att Montdore var omgångens klaraste vinnare på Mantorp. Efter ett varv avancerade Torbjörn Jansson med den fyraårige hingsten och då släppte Kim Eriksson och Global Office ledningen utan vidare. Då Jansson på sista långsidan sedan lättade på tömmarna lämnade Montdore de övriga ekipagen i stayerloppet (V75-5) bakom sig.
– Han var överlägsen i dag. Det nya huvudlaget (halvstängt) som han hade i dag gav verkligen effekt. Mera behöver man egentligen inte säga, sade Torbjörn Jansson, som i tränaren Robert Berghs frånvaro vikarierade i sulkyn.

”En behaglig uppgift”
På grund av avstängning fanns Robert Bergh inte på plats i Mantorp. När vi når honom på telefon är han i stället på väg för att äta julbord i Sundsvall.
– Jag vill inte säga att det var väntat att han skulle vinna och på det sättet, men det kändes verkligen som en behaglig uppgift på förhand. Han har känts grymt bra i träningen. Det är en cool hingst, säger Robert Bergh, som dessutom fick fira ytterligare två tränarsegrar i ramloppen.
– Ja, vi hade fyra hästar till start på Mantorp och tre av dem vann. Mina hästar har haft väldiga problem att prestera hemma på Bergsåkersbanan så vi valde att åka söderut och rycka skorna. Det lyckades ju ganska bra.

Succé i nya regin
”Bergharn”, som han också kallas, tog över som tränare för Montdore i slutet av augusti och sedan dess har hästen gjort succé. På sina åtta starter i den nya regin har det samtliga gånger slutat på pallen. Fem besök i vinnarcirkeln, två silver och en tredjeplats. Av de närmare 650 000 kronor som hästen sprungit in i karriären har över 400 000 kommit sedan Robert Bergh tog över.
– Vad det beror på vet jag inte riktigt. Han tränar på bra hemma i backen och trivs med det. Men det här är en häst som gillar att anstränga sig. Ju mer han tränar och ju mer han tävlar desto piggare blir han.
Nu siktar tränaren på att eventuellt starta fyraåringen i långloppet på Gävletravet den 23 december.
– Men vi får se. Jag är lite sugen. Samtidigt är han inte bekväm med broddar så det beror på vädret också.
Hur ser du på framtiden med Montdore?
– Jag tror att han skulle utvecklas ännu mera om han flyttades ner till Frankrike och startade på Vincennes. Vi är så klart tacksamma över att starta honom hemma i Sverige, men jag har en känsla av att den tuffa banan i Paris hade passat honom bra. Vi får se hur det blir.
Segern i stayerloppet, 3 140 meter, var värd 100 000 kronor.
Överraskande spetsseger
I V75-1 tog Jorma Kontio hand om ledningen med 13-oddsaren Finish Future och trots uppvaktning under loppet ledde ekipaget hela vägen in i mål.
– Han är i bra form, men har hoppat några gånger bakom bilen på senare tid. Den här gången ville jag bara att han skulle öppna säkert, men han var kvick ändå, sade Jorma Kontio i vinnarcirkeln.
I loppet därpå, V75-2, slutade det återigen med en skrällseger. Kanske var den norske tränaren Bo Westergård lyckligast i hela Mantorp när hans Angelina B.R. korsade mållinjen först tillsammans med kusken Erik Adielsson.
– Det här är bland det största som någonsin har hänt mig. Jag har haft så mycket trubbel tidigare, men det här är bara helt fantastiskt. Vilken kusk Erik är. Helt fenomenal, sade norrmannen.
I V75-3 blev det en mäktig duell mellan Noras Bean, som lite oväntat spetsade, och favoriten Digital Ink. Den senare nämnde såg slagen ut in på upploppet, men kom tillbaka och avgjorde kort före mål.
– Det var två fina hästar som gjorde upp om det, men vi hann dit i sista stund, sade kusken Örjan Kihlström.
Örjan var snabbt tillbaka
Det dröjde inte länge innan Örjan Kihlström gästade vinnarcirkeln igen och det i V75-4 då Raffinos vann efter en mäktig spurt.
– I sista sväng kände jag att vi skulle slå hästarna framför oss. Det var egentligen bara hästen vi hade i ryggen som jag var lite orolig för, sade Örjan Kihlström.
Synonymt för de två avslutande V75-avdelningarna blev vinnarhålet. In på upploppet i V75-6 låg Mellby Brunello i rygg på ledande Impression, men när luckan öppnade sig passade Erik Adielsson på att ta sin andra kuskseger för dagen. Efteråt hyllade han hästens tränare, Svante Båth.
– Det var en liten chansning av Svante att rycka skorna på Mellby Brunello i dag, men det lyckades bra. Svante har en otrolig känsla för när han ska gå all-in med sina hästar, sade Erik Adielsson.
I V75-7 förlorade Peter Untersteiner och favoriten Fleetfoot Hanover spetsstriden redan efter några meter då Västerboonthenews fullkomligen flög till ledningen. Men det gjorde ingen skillnad då luckan från rygg ledaren uppenbarade sig in på upploppet efter att hästen utvändigt galopperat.
– Jag trodde inte att Västerboonthenews skulle vara så snabb ut faktiskt. Planen var att fånga upp honom, men det blev det ju ingenting av. När vi hamnade i ryggen på honom tänkte jag i stället att vi får gå för att bli tvåa, men sedan kom luckan som på beställning, sade Peter Untersteiner.
Sju rätt gav 61 370 kronor denna gång. För sex rätt fick man 571 kronor och fem rätt gav 52 kronor.

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.