Mr Picolit vann Copenhagen Cup

247

picolit

Zoogin, Gidde Palema och på söndagen Mr Picolit – Åke Svanstedt kunde räkna in sin tredje seger i Danmarks största lopp, Copenhagen Cup.
– Det är ett av de största loppen man kan vinna. Det är sådana här lopp man vill vinna så klart, sa kung Åke innan han åkte på en dubbelpuss i vinnarcirkeln.
När svenska V75 för första gången avgjordes i Danmark så blev det en hel del blågult i vinnarcirkeln.  Till och med Åke Svanstedt stod i blå dress med gula inslag när han tog emot hyllningar efter sin tredje seger i Copenhagen Cup.
”Grön kusk” körde nämligen i hästägarfärger när han gav Mr Picolit en drömresa som resulterade i en vass spurtseger knappt före Commander Crowe.
Segern var värd 881 925 kronor.
Vid segrarna med Zoogin 1997 och med Gidde Palema 2003 var Åke Svanstedt stor favorit. Den här gången slog han ur underläge och själv låg han lågt när det gällde vinstchanserna på förhand från bakspår.
– Jag trodde faktiskt inte att han var så bra, men vi fick en fin löpning nu och fick gå i ryggar, och sen i sista sväng var det faktiskt hästen som bröt ut och ville i väg bara, det var inte jag som styrde på och då gick det undan sen, sa Axevallakusken i vinnarcirkeln.
Grattis till din tredje seger i Copenhagen Cup, sa banan intervjuare.
– Ja, det var ju kul det här.
Segerförhoppningar?
– Inte förrän i sista sväng, det kändes bra då.
Hur vill du beskriva Mr Picolit?
– Det är en väldigt bra häst. Han har allt, mycket bra löphuvud och hög kapacitet.
Om du ska jämföra honom med dina tidigare vinnare här, Zoogin och Gidde Palema?
– De två är mycket bättre än Mr Picolit, men det är bra gjort av Mr Picolit att kanske ta klivet upp i eliten nu. Han har ju inte varit med i de här stora loppen mer än ett par gånger nu. Det var starkt gjort att vinna i dag.

Commander Crowe tapper tvåa
Mr Picolit satt med som fjärde häst i andraspår med rygg på franske Quinoa du Gers. När Jean-Michel Bazire sedan attackerade på sista bortre långsidan skuggade Åke Svanstedt tills 300 kvar då Mr Picolit avgjorde med en häftig slutrökare.
Commander Crowe var mycket tapper tvåa sedan Örjan Kihlström styrt fram utvändigt ledaren efter 1 000 meter och var inte stort slagen. Trea blev Quinoa du Gers medan Oracle kroknade betänkligt från ledningen.
Copenhagen Cup var V75-7 och Åke Svanstedt vann även V75-1 och inramade därmed V75-omgången. Åke Svanstedt tog enkelt hand om ledningen med Blue River Pike och sedan blev det en bekväm spetsseger.

Första V75-segern för Kolgjini junior
En av söndagens gladaste på Charlottenlund var utan tvekan Adrian Kolgjini som tog karriärens första V75-seger.
– Det var fan ta mig på tiden. Nu var det dags, var 20-åringens första spontana kommentar efter segern.
Tillsammans med Armando Kievitshof dominerade Kolgjini junior loppet från ledningen efter en tuff inledning.
– Han skenade iväg till ledningen. Fick värsta motståndaren utvändigt och han började pressa på tidigt. Jag kände att jag hade mycket kvar hela vägen, stack iväg i sista sväng som pappa vill att man ska med hans hästar. Det känns riktigt bra, beskrev Adrian Kolgjini segerloppet.

Italiensk uppvisning
I V75-3 blev det italiensk uppvisning genom Pietro Gubellini och fyraåriga stoet Prussia.
Från spår tolv bakom startbilen kom Prussia igenom och var tvåa bakom en glödhet Pearl Axe i ledningen. På sista bortre långsidan tog Prussia över kommandot och försvann sedan till en överlägsen seger på utmärkta tiden 1.11,9 över distansen 2 000 meter. Vinsten var värd 176 385 kronor.
Efterspelet av loppet handlade dock mest om Pietro Gubellini, som dels hade fel spår i starten (rygg på nummer fem istället för sju/åtta) och sedan även trängde sig ner mot Baileys Sweet Grim och Åke Svanstedt, två regelvidriga manövrar enligt många och en hel del upprörda känslor på stallbacken. Domarna valde dock att fria italienaren med den märkliga motiveringen: ”Han hade rätt spår i starten”, trots att bilderna visade annat.

Överlägsen men diskad
Pietro Gubellini bjöd även på en uppvisning i V75-6 där Pitagora Bi var helt överlägsen från ledningen, men sista biten tappade jättefavoriten travet och tog ett antal steg i passgång och blev därmed diskvalificerad.
Istället gick segern till Thomas Uhrberg bakom Sten Juul-tränade skrällhästen Sylvester. Vinsten i Fyraåringseliten var värd 176 385 kronor.
Även i V75-4 blev det dansk seger med svensk kusk. Flemming Jensen-tränade No Deal gjorde grovjobbet själv utvändigt om ledaren i händerna på Johnny Takter.
– Det fanns mycket styrka i hästen, konstaterade segerkusken.

20 vann en miljon på V75
Ytterligare en skräll inom V75-spelet svarade Joakim Lövgren för när han lotsade 25-oddsaren Bertille va Unia etta i V75-5. Det var tredje segern i fjärde starten sedan det femåriga stoet köptes från Holland.
– Det här är en häst som vi har hittat för att vi ville vara med de här loppen. Det var ett beställningsjobb att hitta en bra häst för de stora dagarna, sa Jägersrokusken.
Sju rätt på V75 belönades med 1 383 617 kronor. Sex rätt gav 4 281 kronor och fem rätt 182 kronor.

Lars-Ove Pettersson

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelResultat V75: Skåning vassast i Jämtland
Nästa artikelOlycka på Skrubbs

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.