Nån som tror på Witasp på V75?

26

witasp v75

Snabbaste fyraåringen i Sverige i fjol.
I år vill Leif Witasp prova Cool Keeper mot de bästa och första testet i den högsta klassen sker i Jämtlands Stora Pris i Östersund på lördag.
– Läget blev så bra att vi har förhoppningar om att kunna vara med och strida om segern.

Cool Keeper är född i USA och döptes om när han köptes på auktion som ettåring i slutet av 2011. Köpare var Mats Eriksson och hans fru Anette Karlström (Stall Mamsen) som har som vana att döpa sina hästar till något med Keeper.
Under hösten i fjol knep Cool Keeper fjärde segern i svit. Det var i loppet Fyraåringsstjärnan i Gävle där hästen även noterade sitt rekord 1.10,2, vilket blev den snabbaste noteringen av en svensktränad fyraåring 2014.
Tränaren Leif Witasp ser ut att ha en ny kanon på gång och i V75-6 på lördag gör Cool Keeper debut i gulddivisionen.
– Det är klart att vi vill se hur han klarar såna här hårda hästar. Han är helt oprövad i de här sammanhangen men vi har ju ett kanonläge som gör att vi kan vara lite optimistiska i alla fall. Han är startsnabb och det är inte otroligt att han kan ta hand om ledningen här. Men mest glad är jag över att läget gör att vi oavsett kommer att få en fin position vilket verkligen behövs mot de här hästarna, säger Leif Witasp.

Ingen brådska med kvällstrav
Anette Karlström kommer från Umeå där Cool Keeper imponerade i Berth Johanssons Memorial i V75 i den förra starten. På lördag är det maken Mats Erikssons tur att få tävla hemmavid då kosan ställs från Rättvik där paret bor sedan många år tillbaka.
Mats Eriksson är nämligen uppvuxen i Östersund.
– Vi åker över dagen med hästarna. Någon brådska är det ju inte då det är midnattstrav, säger Rättvikstränaren Leif Witasp.
I stället för att konkurrera med nationaldagens aktiviteter, väljer Östersundstravet att köra loppen på kvällen. Jämtarnas största lopp Jämtlands Stora Pris ingår i en V75-omgång med första start 20.30. Huvudloppet med 750 000 kronor till vinnaren sätter enligt beräkningarna igång vid halv elva på kvällen.

”…och hela faderulan”
Årets upplaga av Jämtlands Stora Pris mönstrar enbart topphästar. Cool Keeper är en av de minst rutinerade i loppet men är en häst som måmga experter tror kan bli en av landets bästa med lite mera rutin.
– Jag har bara provat honom på kort- och medeldistans som det är på lördag och han har klarat sig lika bra på bägge distanserna. Vi kör honom barfota runt om som senast – även med jänkarvagn och helstängt och hela faderulan. Jag vet inte om vi kommer förbi Kolgjinis häst (1 El Mago Pellini) men det är klart att jag släpper av honom från början och sedan får vi se vad som händer.
Våga du tro på seger en sådan här gång – och vad säger du till de som ska spela V75?
– Jag tycker att han är så pass bra och han känns fortfarande väldigt fin i jobben efter starten i Umeå så det är klart att jag har förhoppningar om att kunna vara med och strida om segern, säger Leif Witasp.
I bronsloppet V75-3, har du 6 Diamond Of Ace till start. Chansen där?
– Han är kanske inte riktigt mogen att vara med i V75 för dagen. I brist på andra lopp får han följa med till Östersund och vi jagar en matlapp.
En som nästan tjänat hop till en seger är 3 Stein Daylight (V75-7/DD-2) som svarat för två bra prestationer i rad på V75 utan att få vinna. Medhåll?
– Ja, han har börjat samlat ihop till en seger snart. Någon ”ickevinnare” tycker jag i alla fall inte han är. Det blev ett kanonläge här också och då han har lärt sig öppna lite bättre har 1600 meter inte lika stor betydelse längre. Annars är det en distans som länge varit i kortaste laget för honom. Han känns oförändrat fin hemma och vi får se hur långt det räcker.
Vilken av Stein Daylight och Cool Keeper tycker du har bästa chansen?
– Det är nog lite hugget som stucket. Cool är ny i sin klass och Stein har varit med i silver ett tag. Ah, jag tror att jag håller på Cool Keeper ändå!

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

1 KOMMENTAR

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.