Nimbus C.D. jagar femte raka

26

image-11

Med en färsk miljonseger i ryggen jagar Nimbus C.D. femte raka segern.
Men tränaren tonar ner förhoppningarna i gulddivisions-debuten på V75.
– Han möter bra hästar och det får inte krångla mot så här bra motstånd. Jag tycker faktiskt inte han ska vara favorit från bakspår mot de här hästarna, säger Stefan Hultman.

Den här veckan är det lilla julafton för Stefan Hultman. 17 tvååringar tar klivet från förskolan i unghäststallet till allvaret i tävlingsstallet.
– Det är en av årets höjdpunkter och det ser ut att vara en fantastisk kull. Extra kul att det för första gången är ett gäng med Maharajah som pappa. Det ser ut som de ärver hans psyke. De är så snälla och fina. Det vore en dröm att få fram en stjärna efter ”Marre”.
– Det är en enorm drivkraft att få chansen att träna hästar efter att tidigare haft deras mammor och pappor. Det ger en extra dimentiton, säger Stefan Hultman.
Solvallatränaren har precis kört några lätta intervaller med stallets senaste stjärna när vi får honom på tråden på torsdagseftermiddagen. Vi är förstås nyfikna på hur det är med Nimbus C.D. som på lördagen ser ut att bli favorit i gulddivisonen på V75.
– Jag körde bara lugnt och han kändes smidig och fin. Allt har sett bra ut efter segern i Jubileumspokalen.
Vad säger du om Jubileumspokalen nu med lite distans?
– Det var förstås fantastiskt kul, inte minst därför att det var ett mål vi hade med honom. Det är tacksamt när man klarar mål som man sätter upp.

Miljonseger med krafter kvar
Nimbus C.D. ledde miljonloppet från start till mål och vann utan att behöva bottnas.
– Det är en enorm talang, rent travmässigt. Det var någon som hade klockat honom till 1.07,8 sista 800 senast. Han springer så lätt.
– Han kommer inte göra så många starter till i år, det blir en tidig vinter och sedan ska vi sätta upp nya mål för nästa säsong. Jag tror att det går att få honom lite starkare. Jag tror han kommer bli en vass sprinter när han är färdig. Tänk ledningen, 1 600 meter och full fart…, säger Stefan Hultman.
Inför lördagen lopp på Bollnästravet har Nimbus C.D. lottats till bakspår bakom bilen i V75-3.
– Det är annorlunda förutsättningar, det är gulddebut och han möter bra hästar. Det får inte krångla mot så här bra motstånd.
– Han har tagit de flesta av sina segrar från ledningen, men det blir lätt så eftersom han är så startsnabb. Men han måste kunna göra lopp bakifrån också och det kan vara nyttigt för honom att starta med bakspår ibland.
Hur ser du på lördagens lopp?
– Jag har svårt att utläsa loppet. Vem tar ledningen? Vem tar dödens? Jag tycker att det är tacksamt som har Örjan som får fundera på den biten, säger Stefan Hultman och syftar på kusken Kihlström.
Nimbus C.D. har fyra raka segrar, hur tycker du spelarna ska behandla honom den här gången?
– Jag är inne på ATG och tittar nu. 42 procent är mycket. Jag tycker faktiskt inte han ska vara favorit från bakspår mot de här hästarna. Han är en av dem som räknas, men jag skulle ta med fler på systemet.
Balans?
– Vi kommer att köra optimalt, barfota och jänkarvagn. Inga ändringar.

Ovan distans för Venkatesh
Förutom Nimbus C.D. selar Stefan Hultman ut ytterligare en betrodd V75-häst i Bollnäs. Venkatesh som gör sin andra start i livet över sprinterdistans i V75-6.
– Jag trodde det var första gången, men tydligen har han en start för ett par år sedan. ”Venka” är lite ojämn av sig och det har med att det inte får krångla för mycket för honom. Han kan tappa luften om tempots sänks i loppen och han själv samtidigt vill framåt. Men senast kom han bara punschigt på det och den starten är bara att glömma.
– Han känns fin i träningen och jag tror att han har samma form som näst senast då han gjorde det riktigt bra på Åby.
Vad tror du då om sprinterdistans?
– Även om han då gjort en start på 1 600 meter så är det i alla fall första gången när han är riktigt i ordning. Han är ingen blixt från start, men har ett bra läge och kan komma hyggligt på det. Han gynnas om det blir körning och hård jämn fart.
– Jag trodde att han skulle bli en stayer, men mentalt tycker han det blir för ryckigt kört över längre distanser. Nu är jag inne på att han är gynnad av kortare distans och det ska bli spännande att se. Det blir full balans, barfota runt om och jänkarvagn, berättar Stefan Hultman.
Hur ska spelarna hantera honom?
– Jag ser att även han är streckfavorit. Om man spikar ”Venka” är man tuff, men han ska väl med på de flesta kuponger.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.