Noras Bean spurtvann världens största medeldistanslopp!

412

Efter den blågula triumfen i Prix d’Amerique för två veckor sedan var det på söndagen dags för ännu en storseger i travets Frankrike.
Nioårige Noras Bean spurtvann världens största medeldistanslopp Prix de France.
Björn Goop körde och tränaren Ulf Stenströmer stod vid staketet och gapade.
– Att han var så här bra? Hästen har aldrig varit bättre och det känns kul att visa att det svenska stålet duger bra.
Efter Prix d’Amerique är söndagens Prix de France Frankrikes största sulkylopp tillsammans med Prix de Paris som körs om ett par veckor på Vincennes.
Uppgiften var 2 100 meter med autostart och 1,6 miljoner kronor väntade vinnaren.
Björn Goop inledde från innerspåret bakom bilen med Noras Bean.
Det blev en bra start för di svenske som dock hamnade i fjärde paret invändigt till slut då det kördes racing framme i täten. De officiella klockorna visade sanslösa 1.03,9 första 60o!
Yarrah Boko dundrade till ledningen för Pierre Vercruysse och ganska snart släppte man till The Best Madrik med Jean Etienne Dubois i sulkyn.
I slutet av den sista kurvan hittade Björn Goop fritt slagläge med Noras Bean som avslutade snabbast längst ut i banan. Seger på målfoto och 1,6 miljoner kronor in till Noras Beans ägare Stall Åsunden HB i Ulricehamn.
Axevallatränaren Ulf Stenströmer stod vid stallbacksgrinden en bit efter mål och såg loppet tillsammans med hästens skötare Jennie Hermansson.
– Han får nog fan pengar sa jag till Jenny. Nej, han blir nog bland de tre i alla fall. Att det skulle gå att vinna hade vi så klart inte kalkylerat med. När Björn körde förbi oss anade jag ett leende på hans läppar men vågade inte tro, säger Ulf Stenströmer när vi får tag i honom på mobilen en stund efter loppet.

Gammeln världsbäst
Prix de France räknas som världens största lopp över medeldistans. Att Noras Bean nio år gammal skulle spurtslå några av världens bästa hästar fanns inte med i beräkningarna innan loppet. Ulf Stenströmer har gett hästen vila och en träningsperiod efter krångel med ett bakben.
Detta var andra starten sedan i augusti. Så bra redan nu?
– Jag visste att han var bra för dagen, så fräsch och fin. Men att det skulle gå vägen mot världseliten nu vågade vi inte tro. Det är klart att jag inte kan säga att han varit bättre någon gång än han var i det här loppet när. Han har vunnit världens största medeldistanslopp och gör det från de bakre regionerna. Jag är bara otroligt lycklig nu, säger Stenströmer.

Cagnes-sur-Mer i mars?
Tre hästar slutade på samma tid i mål, 1.12,1. Hårt i slutet mellan starka spurtarna Univers de Pan och Tiego d’Etang.
Yarrah Boko slutade fyra och var mycket mycket bra efter att inte ha fått upp farten riktigt på innerspår bakom den tröttnande ledaren.
Ready Cash galopperade i inledningen och diskvalificerades i karriärens sista lopp vilket varit bestämt sedan länge.
Noras Bean var fyra i Prix de France i fjol och följde nu upp med seger. Medeldistans är och förblir hästens favoritdistans.
– Vi åker hem i morgon (måndag) och ser att hästen mår bra vilket är huvudsaken. Sedan får vi se var vi startar sedan. Kanske blir det en satsning på de skandinaviska storloppen eller så provar vi loppet i Cagnes-sur-Mer i mars (Grand Criterium de Vitesse 9 mars, reds anm) trots att den korta distansen inte är hans bästa.
Maharajah och Noras Bean tar hem de två största sulkyloppen i Frankrike. Vem ska Sverige skicka till fyrakilometersloppet Prix de Paris om två veckor?
– Ja, he-he, det blir inte Noras Bean i alla fall! Men vad fantastiskt roligt att vi i tider av lite negativa rubriker får visa att det svenska stålet duger bra. Det var ett otroligt stolt ögonblick att få stå där på segerpodiet och lyssna på svenska nationalsången, slutar Axevallatränaren Ulf Stenströmer.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikel4 X Boko i Holland
Nästa artikelInför V75 2014-02-15: Dalborg har presenterat sig!