Inför V75 2014-02-15: Dalborg har presenterat sig!

341

dalborg_v75

Det är i Kanada han tagit sina segrar, nästan 300 stycken.
Sedan jul har det börjat rulla på i Sverige också för hemvändaren Thomas Dalborg.
Några dagar före nyårsafton sa han hej till publiken med en miljonsmäll i V75 på nya hemmabanan Axevalla.
Till helgen är det V75 igen på Axevalla och 28-åringen tänker inte vara anonym med hästarna han kör.
Thomas Dalborg? Få hade koll på vem det var i slutet av december då han presenterade sig med jätteskrällen Prima Donna – den stora svårigheten den omgången då utdelningen för sju rätt översteg miljonen.
28-åringen, med åtta aktiva år i Kanada, har tagit för sig ordentligt efter det och har på kort tid gjort sig ett litet namn med segrar på Åby och Solvalla med flera banor.
Med den stora segeraptit Dalborg visat upp är det en hel del som talar för att det kan bli lite ”kanadensiskt” på lördag då det är jackpot och omkring 82 miljoner kronor att spela om på V75.
Han sitter upp bakom fem hästar på V75. En av dem är sjuårige valacken 7 Careful Victory (V75-2) från det egna stallet.
– Careful Victory är min bästa chans på lördag. Hästen är väldigt bra för klassen som jag bedömer det och så pass startsnabb att jag hoppas på spets trots sjundespåret, säger Axevallas färskaste proffstränare.

Obesegrad som tränare
Unghästarna dominerar i det tio hästar stora/lilla stallet. Careful Victory är den ende av starthästarna som visat sig på banorna vilket slutat med två segrar på lika många starter.
Thomas Dalborg är med andra ord obesegrad som tränare i Sverige.
28-åringen flyttade hem till Sverige i somras och plockade nyligen ut sin proffslicens. Men det är körandet han vill satsa på; han ser sig som en catchdriver.
– Jag kombinerade det där i Kanada också och det är köra lopp jag vill hålla på med. Men hästar har alltid varit mitt liv och träning är ingenting jag tänker sluta med. Hoppas slå mig in som catchdriver och ha en liten tränarrörelse vid sidan om med min familj, säger Thomas Dalborg som hyr in sig på en gård fyra kilometer från travbanan.

Tål dubbla speeder
I somras lämnade han Kanada efter nästan åtta år i exilen. Han avslutade med två och ett halvt år som tränare på banan Carleton Raceway i Ottawa men gav upp när det blev sämre tider där borta med indragna prispengar.
– Sedan ville jag hem också och börja jobba med mamma och pappa som verkligen satsar helhjärtat på hästarna. Jag lämnade ju verksamheten hux flux och flyttade och kände lite skuld för att jag hoppade av tåget och aldrig kom hem igen.
Sjuårige Careful Victory har varit riktigt fin i två raka. Men vad säger du om lördagens spår bakom bilen över den korta distansen?
– Spåret är en nackdel. Men han är väldigt snabb ut och tål att lägga en speed i början och gå lite till slut. Han är bra i ryggar men kommer jag till ledningen släpper jag inte. Uppladdningen inför de här två segrarna var inte de bästa med sjukdomar och annat. Trots det presterade han bra i loppen och jag hoppas han ska vara ännu bättre nu. 5 B.B.S. Sugarlight och 9 Global Navigator är tuffa men med tanke på min hästs startsnabbhet har vi lite fördel ändå. Det blir barfota runt om nu om banan är fin och han trivs jättebra i jänkarvagn.
Amatörtränade 11 Prima Donna (V75-5) startar igen, skrällen från Axevalla V75 den 28 december. Tror du på chans?
– Det är en tuff märr som alltid gör sitt. Nu har hon sprungit på sig nästan 200 000 kronor sedan jag började köra henne och det är klart att det blir tuffare. Tyvärr var hon sämre i den senaste starten och formen verkar tyvärr ha gett sig lite. Så det känns inte som någon riktig vinstchans.
Ville Nisonen sätter upp dig igen på 4 Mad Image (V75-7) som skrällde senast på Solvalla.
– Han är hygglig ut och spåret är bra. Vi siktar på ledningen och kommer i dit tycker jag att han är tredjevalet i loppet. Men 10 Claes Boko ska definitivt streckas före och kanske 5 Abborren också trots att Mad Image speedade ner den senast.
Andra hästar du lånar på lördag är 9 Simb Ruby (V75-3) och 7 Qualis Talis (V75-4). Vad säger du till spelarna?
– Simb Ruby kan ta en bra slant från ett hyggligt smygläge nu när vi hoppats på framspår. Qualis Talis gick jättebra på Åby senast där det mesta blev fel. 2640 meter är bra, spår sju dåligt – men han är bra för klassen och ska räknas.
Men Careful Victory från ditt stall känns hetast?
– Ja, det är en bra känsla inför lördag.

Mikael Wikner

Kanal 75

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelNoras Bean spurtvann världens största medeldistanslopp!
Nästa artikelTravet och galoppen i Sverige genom åren