Norsk TOPPFORM inför Elitkampen 2015

43

norge elitkampen 2015 tekno odin

Kallblodens stora lopp under elitloppssöndagen skulle bli en match mellan Månprinsen A.M och Lannem Silje.
Men så hittade Tekno Odin formen igen i elfte timmen.
– Ingen kan säga hur det slutar – det blir otroligt spännande, säger Tekno Odins tränare och kusk Öystein Tjomsland.

Kallblodsvärldens tre giganter möts i Elitkampen (V75-4) på söndag. En svensk och tre norska hästar väntas göra upp över de 1 609 meterna i loppet som räknas som kallblodens elitlopp.
Gunnar Melander testade Månprinsen A.M. i Elitkampen i fjol med galopp som följd. Även Tekno Odin galopperade bort sig i Elitkampen förra året, men vann det ärofyllda loppet 2014.
För Lannem Silje, stoet med 21 segrar på 22 starter, är det första försöket i kallblodsloppet på Solvalla.
– Varken Månprinsen eller Lannem Silje hör ju till de allra raskaste från start på söndag. Men båda är å andra sidan enorma avslutare. Hur det än blir hoppas jag alla får chansen och att publikum får ett riktigt bra lopp att glädjas åt nu när alla de bästa är på plats, säger Öystein Tjomsland.

Klurar över taktiken
Favorittrion drog tre verkliga topplägen bakom bilen. Öystein Tjomsland planerar att köra Tekno Odin utan skor för första gången i karriären vilket han tror ska ge en extra växel från start.
– Drömscenariot vore om jag skulle hålla Lannem Silje utanför oss och komma förbi invändige Månprinsen från start. Bork Odin och Tin Tveiten har båda en otrolig toppfart ifrån start och någon av dem tar nog ledningen. Mest troligt släpper båda till den av oss tre favoriter som kommer fram först och provar att överta täten, spekulerar Öystein Tjomsland.

Sparad extraväxel
Alla pratade om mötet mellan Månprinsen A.M. och Lannem Silje i Elitkampen. Att kallblodskungen från Norge letat formen efter en liten svacka var mindre känt.
I elfte timmen före Elitkampen, slog så Tekno Odin till med ett världsrekord hemma i Norge för ett par veckor sedan. Sjuåringen noterade tiden 1.20,2 över 1 680 meter i ett lopp på Sörlandet. En kapning av svenske Järvsöfaks voltstartrekord med tre tiondelar.
– Jag kände hemma att han var på väg upp i form och ett test med att köra honom utan skor i träningen föll väl ut. Han sprang otroligt fort alltså! Han behövde det loppet i kroppen inför Solvalla och vi sparade också skorycket till Elitkampen. Det blir första gången han tävlar skolös på Solvalla och jag tror att det ska bli en extra växel.

Kan bli en klassiker
Elitkampen på Solvalla har alla förutsättningar att bli en klassiker. Lannem Siljes tränare Ola M Skrugstad har sagt att hans fantomsto är mogen en tid neråt 1.19,0 på söndag.
Järvsöfaks världsrekord med bilstart från 2005 lyder på 1.17,9.
– Tider är svårt och det går inte att springa så fort i andraspår. Positionerna avgör. Kallbloden har inte så många hästar i den absoluta toppen och det blir ett roligt möte. Tekno Odin möter Lannem Silje första gången. Er Månprinsen A.M. har han slagit de flesta gångerna men den har väl också gått fram till nu vad jag förstår. Det blir hur som helst otroligt spännande att få se hur det slutar, säger Öystein Tjomsland.

Startlista
Elitkampen
1609 meter autostart

1. Tin Tveiten – Geir Mikkelsen
2. Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
3. Tekno Odin – Öystein Tjomsland
4. Lannem Silje – Tor Wollebaek
5. Timian Scott – Örjan Kihlström
6. Bork Odin – Björn Goop
7. Odd Herakles – Adrian S Akselsen
8. Tapsan Tahti – Tapio Perttunen
9. Föynland Kongen – Geir Flåten
10. Ulsrud Tea – Svein O Wassberg
11. Norheim Järv – Erik Adielsson
12. Vestpol Faxen – Tom Erik Solberg
Förstapris: 300 000 kronor

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.