Nu är A Sweet Dance tillbaka

40

Nu är A Sweet Dance tillbaka

Med tio raka segrar bakom sig föll hon tungt som favorit i Svenskt TravOaks.
Nu är A Sweet Dance tillbaka och på söndag jagar hon en plats i Breeders Crown-finalen.
– Hon har varit jättefin i ett jobb inne på Jägersro. Hon kommer att lättas i balansen och det blir även första med jänkarbike, säger Tobias O Eriksson, försteman i stall Helena Burman.

Det är dubbla V75-omgångar i helgen och på söndag är det Solvalla som dukar upp till fest igen. Det handlar om semifinaler till Breeders Crown för tre- och fyraåringar. Stjärnorna i kullarna är med och nämnas kan att Kriterie- och Oaks-vinnarna Inti Boko och Conrads Rödluva har placerats utanför V75-spelet.
Men en annan topphäst som är med inom V75 är A Sweet Dance. Det Helena Burman-tränade stoet har imponerat väldeliga under året och ståtade med tio raka segrar när hon gick ut som storfavorit i Svenskt TravOaks. Där föll hon tungt och blev oplacerad efter en tuff resa.
– Vi kollade upp henne efteråt och kunde inte hitta något allvarligt fel. Ingenting visade på att hon skulle ha varit nedsatt av något. Jag tror själv att det var den första kurvan och fram i dödens som gjorde att hon blev trött till slut. Hon var ute i fjärde- femtespår genom svängen samtidigt som de öppnade 1.09, säger Tobias O Eriksson i stallet.
– Den tuffa öppningen kostade och även om det är en fantastisk häst så ska det bara inte gå med den löpningen. Det var självklart synd att det skulle bli så i just det loppet men så är det.

Vad har A Sweet Dance gjort efteråt och hur gick tankegångarna att fortsätta tävla i år?
– Hon fick en liten paus och fick gå i hagen en vecka efteråt och bara joggades lite lätt i några veckor. Hästen fick bestämma lite själv om hon skulle starta mer i år och det såg man efter några veckor att hon ville. Första tiden efter Oaks såg man att hon var besviken på sig själv men sedan började hon att morska upp sig och visade att hon ville springa igen. Hon sprang och kvastade i hagen och visade att hon ville tävla, säger Tobias.

Testades med ny balans och utrustning i jobb
Under tisdagen var A Sweet Dance med inne på Jägersro för att få springa av sig lite på den stora banan. Helena Burman som körde jobbet var väldigt nöjd efteråt.
– Helena sken som en sol efter jobbet trots att det regnande.
– Hästen såg jättefin ut i ett lugnt jobb. Det var sista finslipningen inför söndagen och vi brukar låta hästarna få ett lättare jobb på ett fast underlag ibland när de ska starta eftersom vi bara har backar och sand som vi tränar i ute på gården.
– Helena körde lugnt och stilla med henne och efter 1.28 första tusen fick hon springa på lite över upploppet. Hon provades med aluminiumskor runt om och i jänkarbike för första gången och det fungerade bra. Vi var alla nöjda och meningen är att hästen ska tävla så på söndag.

”En undantagshäst – bra chans trots läget”
A Sweet Dance har hittills sprungit in 1,6 miljoner kronor och på söndag kan hon kvalificera sig till ännu en stor final. Då handlar det om semifinaler till Breeders Crown och man ska vara bland de tre främsta för att gå vidare till finalen. A Sweet Dance hade otur i spårlottningen och fick bricka tolv för Johnny Takter.
– A Sweet Dance (V75-5) måste klara av det också och det måste vi tro att hon gör. Det är en undantagshäst och hon har visat att hon går från de flesta positioner. Jag tycker nästan att hon har varit vassare när hon har gått bakifrån. Det är tufft motstånd förstås som det ska vara i en semifinal men med en sådan här häst kan man inte bara lägga sig platt och ge upp. Vi litar på hästen och hon har en bra chans trots läget.
– Ändringarna i balans och utrustning blir att hon nu går med aluminiumskor runt om för första gången. Hon har gått med järnskor tidigare. Det blir även en riktig jänkarbike för första gången. Hon har tidigare gått med en Custom-vagn men nu blir det en Spyder-vagn, säger Tobias O Eriksson.

Föregående artikelNu satsar Christoffer Eriksson på tränarkarriären
Nästa artikelSvante Båth har laddat rejält

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.