Nu öppnar även Finland som travland

99

Nu öppnar även Finland som travland

Nu öppnar även Finland som travland.
18 maj återupptas tävlandet i liten skala och första juni ska travet vara igång fullt ut.
– Det har varit en sträng tid för travet. Jag hade gjort mig av med alla hästar i Finland om vi inte kommit igång i juni, säger travprofilen Kari Lähdekorpi.

Norge återupptog tävlandet 19 april och i Danmark startar sporten i dagarna.
Nu släpper även Finlands regering lite på coronarestriktionerna vilket öppnar för exempelvis travsporten i vårt östra grannland.
18 maj drar det finska travet igång med en testverksamhet resterande delen av maj. Det handlar om sex tävlingsdagar med lite mindre fält än normalt.
1 juni väntas tävlandet dra igång på allvar – givetvis utan publik.
Kari Lähdekorpi slutade som tränare 2012 då han flyttade tillbaka till hemlandet Finland efter en framgångsrik tid i Sverige. Lähdekorpi äger ett tiotal hästar i Finland som tränas av Åbos Harri Koivunen.
–  Det är klart att det är en lättnad att vi får börja köra i maj. Vi får köra med max tio hästar i loppen och öva lite och se att rutiner fungerar innan allt börjar i juni igen, säger Kari Lähdekorpi.
I Finland har det varit stopp för allt tävlande sedan mitten av mars. Lähdekorpi talar om en tuff tid för alla i branschen.
– Det har varit en sträng tid. Man hade ju hoppats och trott att travet skulle öppna lite tidigare i alla fall eftersom det inte funnits något riktig logik i sättet att resonera. När man inte kan tävla i en utomhussport utan publik, med några personer som kör häst. Sedan går man på Ica och det är fullt med folk som trängs i affären, ingen logik alls, säger finländaren.

Tittat avundsjukt
Kari Lähdekorpi och travtränaren Harri Koivunen har valt att vänta ut restriktionerna och inte åka till Sverige och tävla som många gjort.
Men väntan blev lång.
– Lite avundsjukt har man tittat på de finska tränarna som tävlar i Sverige och kunnat tjäna pengar. Sedan har vi såna som jag och Koivunen som inte gjort någonting annat än tränat hästarna. Jag tog beslutet för en tid sedan att jag skulle göra mig av med alla hästarna i Finland om det här fortsatt lite till. Det är lätt att tänka så när man har tio som bara kostar pengar och inte kan tävla, säger han.

Med i elitloppskval på onsdag
På onsdag startar två av hans hästar på Solvalla. Anmälan gjordes innan den finska regeringen meddelade lättnader i coronarestriktionerna.
Quite Special startar i lopp 4 utanför V86-spelet på onsdag. Sobel Conway är med i ett av ”elitloppskvalen”, Meadow Roads lopp, V86-2.
– Den ene har inte startat på sju månader och den andre har bara gjort ett lopp på sju månader. Jag kan inte tänka mig att de är på topp direkt när de kommer ut, säger han.
Kari Lähdekorpi sprängde gränsen 3000 segrar som tränare samma år som han tackade för sig, 2012. Sprintermästaren med Profit Ås 2005 och Olympiatravet 2007 med hästen Gentleman blev de största segrarna.
2007 och 2008 stod han på toppen av sin karriär med två raka tränarchampionat i Sverige då stallet tjänade 31 respektive 30 miljoner kronor. Hela 320 segrar blev det till stallet i Halmstad 2008.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.