Nu slutar Jimmy Takter som travtränare

153

Nu slutar Jimmy Takter som travtränare

Lördagen den 1 december är det över.
Då slutar Jimmy Takter, 58, som travtränare efter en makalös karriär som har inbringat 130 miljoner dollar i prispengar.
– Det har bara varit jobb och det kan sätta sig lite på hjärnan; om man inte vinner så blir man ledsen. Livet är kort och jag vill leva det till hundra procent, säger han till Thoroughbred Daily News.

Det är det amerikanska racingmagasinet som har gjort en öppenhjärtig intervju med Jimmy Takter. Efter att ha varit Nordamerikas ledande travtränare i flera decennier väljer han nu att avveckla sin rörelse. Takter har vunnit alla storlopp som tänkas kan och har blivit utsedd till Årets Tränare i Nordamerika sex gånger, vilket är fler än någon annan.
Han har vunnit Hambletonian fyra gånger och Breeders Crown hela 34 gånger. Han har även vunnit både Prix d’Amerique och Elitloppet med superstjärnan Moni Maker.
Totalt har hela karriären inbringat 130 miljoner i inkörda pengar av stallets hästar. Det är cirka 970 miljoner svenska kronor.
Efter ännu en fantastisk säsong med flertalet storloppssegrar, väljer han nu att sluta på topp.
– Jag kände att jag fick jobba hårdare och hårdare för att motivera mig. Jag kände att jag inte kan fortsätta på samma nivå som jag gjort. Om jag inte kan vara på högsta nivån, då vill jag inte göra det alls. Några har sagt att jag kanske kan fortsätta med tio, femton hästar, men det är inte jag. Jag vill ha mycket action eller ingen action alls, säger Jimmy Takter till Thoroughbred Daily News.
– Jag har aldrig tillåtit mig att ha en hobby, jag har aldrig tagit något ledigt. Det har bara varit jobb och det kan sätta sig lite på hjärnan; om man inte vinner så blir man ledsen. Livet är kort och jag vill leva det till hundra procent.

Har inte motivationen kvar
Jimmy Takter säger vidare att han inte längre har motivation för att ligga på topp och är samtidigt oroad över den utveckling som travsporten har haft de senaste decennierna.
– Jag gillar egentligen inte att kritisera vår sport, men travsporten är inte den samma i dag som den var förr. När jag kom hit för 36 år sedan var det något helt annat, det var glamoröst, det hade en status. Sporten har blivit misskött. Vi har tagit våra kunder och ägare för givna, vi har tagit tränare och deras personal och allt omkring oss för givet. Det här har pågått länge och sporten kämpar i uppförsbacke. Det spelar ingen roll om till exempel Meadowlands får ett kasino; visst, det blir mer pengar att tävla om, men det för inte spänningen tillbaka till vår sport, säger han till Thoroughbred Daily News.

”Har blivit lyckligare”
Jimmy Takter har i tidigare intervjuer lämnat en liten öppning om att han ändå inte utesluter att det kan bli en comeback någon gång framöver. Han har beskrivit det hela som en ”time out” och har sagt att han ska njuta av livet och ut i världen och resa. Närmast väntar en långresa till Australien och Nya Zeeland och därefter till Europa. Stallets hästar tas nu över av dottern Nancy Johansson och Per Engblom, men Takter kommer att vara behjälplig framöver om det behövs.
– Jag har vetat att det här skulle bli mitt sista som tränare, så jag har kunnat vara mer avslappnad och inte tagit så hårt på det. Människor har sagt till mig, att det verkar som att jag blivit lyckligare, säger Jimmy Takter till Thoroughbred Daily News.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.