”Nuncio är mycket, mycket speciell…”

51

Bakom varje framgångsrik travhäst står nästan alltid en kvinna.

Superhästen Nuncio har två: skötaren Catarina Lundström och doldisen Anne Braathen, 50, som ridtränar den exceptionelle travaren.

– Vi är ute och myser och har kul tillsammans, säger Anne till Trav365.

LÄS OCKSÅ Experten: ”Det blir knock out-seger”  

Nuncio är hela trav-Sveriges affischhäst.

Sexåringen har gjort 54 starter i karriären, aldrig varit sämre än trea, sprungit in 27,9 miljoner kronor och räknas som en av världens bästa hästar.

På lördag siktar superhästen och fjolårets Elitloppsvinnare på en ny storloppsframgång – han startar som troligt storfavorit i Olympiatravet där 1,5 miljoner kronor väntar vinnaren.

Tränaren Stefan Melander har vässat hästen i ett rundbanejobb ute på gården i Enköping och meddelar:

– Jag tror han kommer göra ett kanonlopp på lördag.

Har nyckelroll

Vid det här laget vet de flesta att det är tränaren Stefan ”Tarzan” Melander och skötaren, tillika Stefans sambo, Catarina Lundström som är de viktigaste personerna i Nuncios liv.

Men det är inte så många som vet att en tredje person spelar en nyckelroll kring den svarta segermaskinen.

Den norska före detta galopptränaren och jockeyn Anne Braathen, 50.

– Jag flyttade till Enköping för ungefär två år sedan då gubben jobbar i Stockholm. Jag trodde jag lagt av med allt vad hästar innebär, men efter någon månad fick jag abstinens så jag åkte bort till Stefan Melander och Catarina Lundström och frågade om de ville ha en ryttare, berättar Braathen för Trav365.

Tränarparet nappade efter lite övervägande på erbjudandet.

– De såg att jag hade koll och bra egna grejer. Sedan dess har jag ridit där, det är inte bara Nuncio jag rider. Jag är där en till tre gånger i veckan.

Beskriv Nuncio.

– Han är mycket, mycket speciell. Så förnuftig och jättesmart. När man visat honom en grej, till exempel att när man trycker med benen mot honom, så ska han vända sig, så förstår han det direkt. Det är som Stefan säger, han pratar verkligen med en. Han frågar mig om han ska bli rädd för olika saker, och jag sitter på hästryggen och svarar honom. Han lyssnar hela tiden på ryttaren, och det tror jag att han gör med de som kör honom också. Det är mycket ovanligt vad gäller travare, dom brukar bara gå på, bam bam, men han är väldigt lyhörd. Han är jättesnäll och man behöver aldrig binda fast honom. Jag kan sadla på honom inne i boxen, han vet precis vad som ska hända när jag kommer med sadeln, då vet han var han ska och han tycker det är jätteroligt.

Anne skrittar mest runt med Nuncio. Men på ställen man inte kommer med när man har en sulky bakom.

– Det är ju Stefan som tränar honom, vi är dinglar bara runt och upplever grejer, kan man säga. Vi tränar lite mjukgörande grejer man inte kan göra för vagn, går på ojämnt underlag och så. Mitt jobb är att förstärka humöret på honom och ’småböja’ honom, kan man säga.

LÄS OCKSÅ Experten: ”Det blir knock out-seger”  

”Jag var jätteskraj”

Senare i veckan ska 50-åringen ut på ett sista ridjobb innan Olympiatravet. Inför Elitloppssegern i fjol var upplägget detsamma.

– Jag var jätteskraj då. Det hade varit journalister och fans från hela världen på gården hela veckan och Nuncio var sur, alla rutiner hade rubbats och jag skulle ut och rida honom på fredagen innan loppet och han var ju favorit och allt, så jag sa till Stefan; ska du inte köra istället? Jag kan ju ramla av, han kan ju trampa på en sten eller något. Han svarade ”Äh, det är ju bara ett lopp, ut och rid med dig”.

– Jag känner en väldigt tillit från Stefan och Catarina. Jag är jättetacksam att de gett mig det här förtroendet att rida på hästen, det får inte vem som helst möjlighet att göra.

Anne har kommit Nuncio och Melander och Lundström mycket nära och åker med till varje lopp Nuncio startar.

Hur är relation?

 – Vi är så nära man kan komma en häst som inte är ens egen, om man säger. Han är go’ och vi har kul tillsammans. Vi hittar på grejer, vi pratar med varandra – jag sitter och flinar när jag rider honom. Han berättar för mig att han tycker saker och ting är roligt. Vi är ute och myser och har kul tillsammans, helt enkelt.

Kan du känna vilken form Nuncio är i?

– Jag tror mig kunna det i alla fall. Han blir inte dum när han kommer i toppform, som många andra, men man känner att han är väldigt smidig och har sån stuns i steget. Jag red honom i fredags och då kändes han hur fin som helst, men om det är bra nog, det vet inte jag, sånt där är det bara Stefan som vet.

Vad tror du om starten i Olympiatravet?

– Jag tror alltid att han vinner. Men ju närmare start man kommer, ju mer torskfrossa får man, så är det alltid, säger Anne Braathen, som förutom rider stjärnhästen även ansvarar för Nuncios Facebook-sida.

– Han har 2 900 följare från 18 olika länder. Han är verkligen populär.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet