Nuncio gör sverigedebut på V86

39

sverigedebut v86

På onsdagen gör amerikanske stjärntravaren Nuncio debut på svensk mark.
– Meritmässigt kan han vara den värsta häst som har kommit till Sverige, säger hästens tränare och ägare Stefan Melander.

Trav-Sverige jublade när Solvallas Stefan ”Tarzan” Melander i vintras meddelade att Nuncio ska fortsätta sin karriär i Sverige. Att amerikanska topphästar kommer hit är förvisso inte helt ovanligt, men att storstjärnor som Nuncio flyttar till Sverige är något alldeles extra.
– Han är en undantagshäst om man ser till hans meriter men nu väntar nya lopp och man kan inte leva på gamla meriter, säger Stefan Melander.
Solvallatränaren ropade in hästen som ettåring i USA för cirka 50 000 kronor. Det visade sig vara ett riktigt lyckoköp. Efter två säsonger i den amerikanska unghästcirkusen ståtar Nuncio med 14,5 miljoner kronor insprunget. Av 27 starter har han vunnit 16 och han har aldrig varit sämre än trea. Som tvååring slutade han bland annat tvåa i Peter Haughton Memorial och treåringssäsongen innehöll utöver andraplatsen i Hambletonian segrar i storloppen Yonkers Trot och Kentucky Futurity.
– Han var ett fenomen som unghäst och höll på att bli Triple Crown-vinnare (Hambletonian-Yonkers Trot-Kentucky Futurity reds.anm.), vilket är det största man kan bli.

”Väldigt svårbedömd”
I februari kom Nuncio till Sverige och sedan dess har han förberetts för fyraåringssäsongen på Stefan Melanders gård i Enköping.
– Han var fin när han kom och han har tränat på och gått jobb två gånger i veckan. Jag har inte kört hårt med honom utan han har fått ungefär samma upplägg som mina andra hästar. Jag brukar inte testa dem innan de startar och han har inte ens varit inne på Solvalla, säger Stefan Melander, som gör sitt bästa för att hålla förväntningarna på sin häst nere.
– Han är väldigt svårbedömd. Han känns fin men han har inte tävlat sedan november och formen kan inte vara speciellt bra.

”Ska bli spännande”
Det är superjackpot på V86 och en ensam vinnare med åtta rätt kan håva in 14,5 miljoner kronor. Svårbedömd eller ej kommer Nuncio att bära favoritskapet i The Onions lopp (V86-6) på Solvalla. Där ställs han för första gången mot äldre elithästar och det är också första gången som han startar från bakspår.
– Det ska bli spännande att starta honom men vi får ta det här loppet som ett test. Han möter bra hästar och bakspår har han aldrig haft så jag vet inte hur han bär sig åt därifrån.
Nuncio är anmäld till flera av de stora fyraåringsloppen senare under säsongen. Bland annat Konungens Pokal som avgörs på Åby i maj. Stefan Melander vill emellertid inte gå händelserna i förväg.
– Jag har ingen plan med honom utan vi tar det här loppet och sedan får vi se hur vi matchar vidare.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.