Nurmos tankar inför första V75 2016!

469

nurmos inför sista v75 2015

Radarparet Jorma Kontio och Timo Nurmos blir som vanligt att räkna med under det kommande året. Redan i lördagens V75-omgång på Romme har duon det väl förspänt med ett par heta vinstchanser.Foto av LARS JAKOBSSON

Timo Nurmos vann flera storlopp under 2015 och hästarna sprang totalt in 18,3 miljoner kronor, en förbättring med fyra miljoner gentemot året innan.
Nu rivstartar han det nya året med sju hästar till start i V75 – och berättar även hur det står till med stallets stjärnor.
– På förhand är det två hästar som har form och läge för att vinna. Två bra chanser, säger Timo Nurmos.

Solvalla-tränaren är nöjd när han summerar och gör bokslut för det gångna året. Ett år som inneburit en flytt till en ny träningscamp på Jordanstorp Säteri, och en förbättring av det föregående årets resultat vad det gäller inkörda pengar. Nurmos har minskat antalet hästar i träning och har för dagen 114 hästar i stallarna, gentemot tidigare då han låg mellan 150 till 160 hästar i träning. Flera storloppssegrar har det blivit, och starkast lyser den imponerande kriterievinsten med Readly Express, en av de mest häpnadsväckande insatserna överhuvudtaget i svensk travsport under 2015. Bland övriga storsegrar märks Evin Boko i Derbystoet, Chelsea Boko i Jämtlands Stora Pris och Mellby Viking i Lyon Grand Prix.
– Det har varit ett bra år och vi har fått fem, sex lagerkransar från storloppsvinsterna. Sedan hade vi lite otur i finska derbyt när Araw Hoss galopperade och fick ett omöjligt lopp men var ändå tvåa. Sedan var Readly Express målfotoslagen tvåa efter ett tungt lopp i Breeders Crown. Det är små marginaler men på det stora hela har det varit bra, säger Timo Nurmos.

Färre hästar i träning än tidigare
– Efter att vi flyttade till Jordanstorp har vi mindre stallar och mindre hästar i träning än tidigare. Det är otroligt fint på Jordanstorp med fina träningsmöjligheter och här finns allt. Men när vi flyttade hit ville jag minska ner litegrann och det antalet hästar vi har i idag passar bra. Nu satsar vi mer på kvalitet än på kvantitet.
– Den senaste månaden har vi inte haft så många hästar till start. Alla hästar vaccinerades och fick en träningsperiod och en paus från tävlandet. Men nu är vi på gång igen. I lördags startade vi två hästar och både Alan Wadd och Only One Winner vann på ett bra sätt.

Readly Express i avel – kommer ut i maj
Hur är dagsläget med Readly Express och hur ser planerna ut för honom nästa år?

– Readly Express har vintervilat och varit på Menhammar där man har samlat sperma från honom. Det är jättestort intresse för att använda honom som avelshingst och nu finns det fryst sperma att använda. Men han kommer även att betäcka med färsk sperma i mars, samtidigt som han tränar.
– Det innebär att han inte kommer ut till start förrän tidigast i maj. Därmed står vi över både Kungapokalen och Sprintermästaren. Vi siktar mer till Derbyt och de stora loppen i höst som UET och Breeders Crown. Det blir för mycket annars att både betäcka och tävla under våren. Det största målet för året är Derbyt, säger Nurmos.

Mellby Viking snart start i Frankrike
Vad är dagsstatus på de andra stjärnorna, som Chelsea Boko och Mellby Viking?

– Chelsea Boko vintertränar och vi har tittat på lite lopp i Frankrike men det blir inte nu den närmaste tiden i vinter. I så fall lite längre fram. Det är meningen att samla sperma från också.
– Mellby Viking har varit lite sjuk under hösten och haft hosta och varit förkyld. Han tränar för fullt nu och det har varit meningen hela tiden att han ska starta i Frankrike i vinter. Men eftersom han fick influensa så fick vi flytta fram planerna. Han kommer att vara ute till start ganska snart så fort han hittar formen och han kommer då att starta i Frankrike.
– Araw Hoss och Evin Boko vintertränar och där siktar vi på årsdebut fram i vår. För Araw Hoss del blir det främst V75 som vi siktar på. Coldtown tränar för fullt och kommer ut redan i februari. Sedan blir det alltid spännande att se vad tre- och fyraåringarna kan prestera. Jag tycker att det ser bra ut överlag, säger Nurmos.

”Måste ta honom på allvar i vinter”
Årets första V75-omgång avgörs på Romme och kryddas med en förstärkt jackpot. En ensam vinnare kan ta hem 58 miljoner kronor enbart på sju rätt. I jakten på miljonerna redogör Timo Nurmos om sina sju hästar och det låter riktigt bra på två av dem.
– På förhand är Global Rebellion och Zenit Brick de klart bästa chanserna. De har lopp i kroppen, hade krafter kvar senast och har bra lägen. Dessutom går de bra med vinterskor och brodd så det är inga problem. De andra hästarna är mer outsiders, menar Nurmos.
Om vi tar de sju V75-hästarna i tur och ordning så kommenterar han dem på följande vis:
– Jens Patrik (V75-1) har gått okej hela tiden men inte haft någon toppform. Vi har siktat mot vintern och han är på gång. Senast var han tvåa och han är på väg till formen nu. Men från spår elva i V75 blir det tufft att vinna.
– Licence Holder (V75-3) har vi inte haft så länge i träning men han är riktigt på gång nu. Han har inte visat något på många år men nu är han på G. Näst senast hade han vunnit med tidigare lucka och senast kördes han på säkerhet till slut. Hästen är fräsch och fin men vi måste fortsätta att köra lite passivt med honom så att han får självförtroendet tillbaka. Han var tvåa i Kriteriet efter Chelsea Boko och efter det har han inte presterat och jag vet inte vad som hände då. Men nu börjar han att se lika fin ut som han gjorde som treåring. Man måste ta honom på allvar i vinter. Inte redan nu, han måste få ett par snälla lopp till ett par gånger men framöver ska man passa honom.
– Bear Glide (V75-4) tycker jag håller bra form men hon behöver få rätt lopp. Då brukar hon spurta väldigt bra om hon får vänta i det längsta. Hon får smyga med så länge det går och får hon luckan till slut så kan hon ha lite chans.

”Mycket fin – börjar släppa till nu”
– Global Rebellion (V75-5) har gått bra hela livet men inte gjort så många starter. Han hade haft en liten paus bakom sig inför de senaste starterna och går säkert mycket framåt med senaste loppet i kroppen. Det är en stor och lite trög häst som är under kraftig utveckling. Han passar perfekt åt Jorma och läget är bra och han kan öppna lite bakom bilen. Han har tränat mycket bra efter senaste starten och jag är optimist.
– Zenit Brick (V75-6) var det meningen att köra snällt med senast och han gick i mål med gott om krafter kvar. Det känns som att han har gått mycket framåt med det loppet och ska vara ännu bättre nu. Det här är en mycket fin häst som bara var anmäld till derbyt av storloppen. Han kastrerades på våren och nu börjar han att släppa till. Han har utvecklats bra, tidigare var han en tuff häst, men nu är han bättre och har lugnat ner sig. Det har aldrig varit några bekymmer med fräschören där har han varit fin men däremot inte riktigt färdig mentalt. Där är han som sagt bättre och när han får lite rutin framöver så kommer det att bli bra. Han känns fin efter förra loppet och kan öppna bakom bilen om kusken väljer att ladda. Jag måste vara optimist även här.
– Gigant Proud (V75-6) kommer efter lite vila och han behöver lopp i kroppen och får smyga med. Han får sikta på att tjäna pengar i första hand.
– Finish Future (V75-7) galopperade senast och det var första starten efter ett uppehåll. Han har därför inte fått ett riktigt lopp i kroppen på länge. Precis som med Gigant Proud har vi siktat mot att tävla i vinter och han är inte i den formen ännu som exempelvis när han har vunnit V75 tidigare. Han är på gång men jag tror inte på vinst.
– Det är inte aktuellt med några ändringar på hästarna. Det ska bli minusgrader och det blir broddar i skorna men det är inga problem för mina hästar för de tränar så hela tiden nu under vintern, säger Timo Nurmos.

SPELA V75, V86 & V64 MED OSS!
Vår partner SPELGUIDEN AB har levererat tips till Spelbutiker i över 30 år
Alltid flera TRESTJÄRNIGA system som passar alla plånböcker!
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.