Ny kusk på stjärnhästen inför V86

53

ny kusk v86

Hon är liten, extremt snabb och har haft problem med magsår.
Nu petar Daniel Redén sig själv som kusk bakom toppstoet Delicious U.S.
– Jag blir alltid nervös när jag kör henne och har haft en dröm om att låta Örjan få prova. Han är kallare än mitt kylskåp och en liten kusk på den lilla hästen tror jag passar perfekt, säger Daniel Redén.

Sommarturnén för V86 rullar vidare och på onsdag är Lindesberg nästa anhalt. Omgången kryddas av en jackpot där en ensam vinnare kan ta hem nio miljoner kronor enbart på åtta rätt. I Bergslagsloppet gör elitstoet Delicious U.S. en mycket intressant start. I fjol blev stjärnhästen trea i Elitloppet och tränaren Daniel Redén uttryckte efteråt att ”Jag har Sveriges bästa sto”. Men därefter har Delicious U.S. inte gjort så många starter. Det blev ett uppehåll fram till den 22 oktober då hon vann ett lopp på Solvalla. Sedan blev det återigen ett långt uppehåll och årsdebuten skedde i Bollnäs i mitten av maj men det slutade med galopp direkt bakom startbilen. Därefter gick hon ut i Stoeliten under elitloppshelgen och spurtade in som tvåa på tiden 1.11,2 på en tung bana.
– Delicious U.S. (V86-4) gjorde ett topplopp på en jättetung bana. Hon attackerade i en ”swimming pool” på sista långsidan och gick hela vägen in i mål. Hästen har känts jättefin i jobben efteråt, stark, pigg och glad. Hon har kanske ingen toppform ännu men den närmar sig, säger Daniel Redén.

Har haft magsår

Vad är det som har gjort att hon har startat så sporadiskt senaste året?
– Hon har problem med magen och har haft magsår. Vi får hela tiden hålla efter och anpassa oss för det. Därför vill jag inte åka på några längre resor med henne för att hon ska stressa upp sig. Vi håller oss inom rimliga avstånd och då gäller det ju att det finns lämpliga lopp att starta i.
– Sedan är det ju karenstider när hon får magsårsmedicinen och går på Losec ganska ofta. Hon vill även ha sin reskompis med sig när hon är ute och åker. Så det är lite småkrångligt men vad gör man inte för en sådan fin häst. Hon är väldigt liten, 1.50 hög nu efter att ha vuxit till sig men när hon kom så var hon bara 1.47 centimeter över manken.
– Hon tar ut sig jämt både i loppen men även i jobben tar hon ut sig till 110 procent. Det är lite samma som med människor. De som stressar och tar ut sig alltför mycket får ofta problem med magen. Men nu har vi lärt oss hennes mönster och håller samma rutiner hela tiden. Fast det tog lite tid innan vi kom på vad det var, säger Redén.

”Blir alltid nervös när jag kör henne”
I den fjärde V86-avdelningen startar Delicious U.S. från spår åtta bakom bilen över distansen 1640 meter. I sulkyn sitter Örjan Kihlström för första gången.
Du har själv alltid kört din favorithäst i loppen. Varför byter du kusk nu?
– Jag har haft en inre dröm och sett framför mig att jag vill prova med Örjan. Hästen är så liten och jag vill prova en liten kusk. Det har ju gått väldigt bra när jag har kört men det skiljer ändå en del kilon mellan mig och Örjan. När det är en stor häst så betyder det inte så mycket men eftersom hon är extremt liten så tror jag att det gör skillnad. Så jag tror att det kommer att passa bra.
– Sedan blir jag alltid nervös när jag kör henne. Eftersom hon ligger mig så varmt om hjärtat så blir man extra spänd och när man kör en sådan häst så tror jag att hästen känner av det. Örjan är ju kallare än mitt kylskåp så jag tror att de passar bra ihop, säger Daniel Redén.

Vad säger du annars om uppgiften och vinstchansen?
– Det är dåligt läge men jag tror alltid på vinst med den här hästen. Jag tror att hon kommer att gå riktigt bra nu för det känns så i träningen. Hon känns ännu bättre nu än hon gjorde inför senaste starten. Hade det inte varit så dålig bana som det var då hade hon kunnat kuta hur fort som helst.
– Vi gör inga ändringar utan hon kommer att gå med skor runt om igen.

Du har även med Confectionier i V86-6. Chanserna där?
– Confectionier (V86-6) gick bra näst senast men kanske att han behövde loppet förra gången. Han var behandlad inför den starten och jag hoppas att han ska vara bättre nu med loppet i kroppen. Men jag tycker inte att han har bjudit till något och vill se att han rycker upp sig innan man kan börja tro på honom. Jag ligger lite lågt. Barfota runt om igen och inga ändringar.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.