Ny USA-stjärna debuterar på V86

22

usa-stjärna debuterar på v86

Han har inte bara kanonerna Nuncio och Uncle Lasse i stallet.
Nu gör världsrekordhållaren French Laundry debut för Stefan Melander.
– Det är en topphäst, det är bara så. Han har tränat likvärdigt som Nuncio och Uncle Lasse, säger Melander.

I slutet av förra året fyllde Solvallatränaren på stallet med ytterligare två superhästar från USA. Först kom Uncle Lasse, som har imponerat stort i år med två raka segrar och som är favorit i Kungapokalen på fredag. Kort därefter så handlade Stefan Melander en ny stjärna, världsrekordhållaren French Laundry. En hingst med ultrahärstamning där pappan Muscles Yankee har vunnit Hambletonian och mamman Creamy Mimi vunnit Hambo Oaks. French Laundry har vunnit flera stora lopp i USA som två- och treåring för Jimmy Takter och sprungit in 5,5 miljoner kronor. Han har travat rekordet 1.09,1 och som tvååring vann hästen sju lopp på tolv starter.

”Jäkligt fin häst”
På onsdag är det dags för debut på svensk mark och det sker i V86-2 på Solvalla.
– French Laundry har bra meriter från USA och det känns som en jäkligt fin häst. Han startade ganska sent i slutet av förra året och var inte bra i den sista starten. Han hade haft en hård säsong bakom sig och fick vila först hos Jimmy Takter innan han kom till mig. Nu har hästen varit ganska länge hos oss och tränat på hela tiden, säger Stefan ”Tarzan” Melander.
– Han har tränat mycket och länge och gjort det jag begärt av honom. Sedan är det som med alla mina hästar att jag inte kör speciellt hårda tester med dem i jobben. Därför är de alltid svårbedömda när de kommer ut till start efter ett långt uppehåll. Distansen är också nytt för honom på onsdag. Så hästen är lika svårbedömd både för mig och för spelarna.
– Han har i alla fall tränat lika bra som vad Nuncio och Uncle Lasse hade gjort innan de började starta i år. De gick ju bra direkt men det är olika med olika hästar så man vet aldrig hur den här kommer att vara. Han kan vara bra direkt men kan också behöva ett par lopp i kroppen. Det blir skor runt om och öppet huvudlag, fortsätter Melander.

”Massor med krafter kvar på 1.09,9”
På onsdag på Solvalla körs det även ett nytt test inför Elitloppet. Nuncio gör en ny start och elitloppsfavoriten är obesegrad hittills i år. Senast vann han på 1.09,9, vilket är årets snabbaste tid i Sverige. Han besegrade då knappt men säkert Food Money.
– Nuncio (V86-6) verkar jättefin och allting är bra. Han har startat kontinuerligt och blir bättre och bättre för varje start. Senast sprang han 1.09,9 trots att det bara var två plusgrader och en bana som inte var så snabb. När man kände på pulsen efteråt så hade han jättemycket krafter kvar. Han kämpar alltid och svarar om det kommer någon.
– Det jag var lite sur på var att han sprang och bröt men det verkar inte betyda speciellt mycket. Han gick med ett Can’t See-back huvudlag men vi får se hur han värmer nu vilket huvudlag jag väljer. Det blir i alla fall inga skygglappar, det kan jag garantera. Skor runt om och vi får i första hand försöka vinna loppet och sedan får vi se hur fort han springer.
– Food Money och Nimbus C.D. är med igen och det är tuffa hästar, det har vi sett. De har spår utvändigt om oss men de snabba ut. Nuncio kan öppna bra själv också men jag har inte vågat trycka av honom i starten ännu. Han tog ledningen några gånger i USA men där går bilen så oerhört mycket snabbare vilket gör det lättare. Så vi får se men han kommer nog att göra ett bra lopp igen som det känns, säger Stefan Melander.
Du har ytterligare två hästar till start inom V86. Kommentar om dem?
– Latest News (V86-4) har fin form och går bra i monté. Han springer vad han kan men har svårt att vinna. Vi får se vem som ska rida nu när Magdalena inte kan efter att ha blivit biten av Volstead i söndags och fått sy 20 stygn.
– Tweet Hanover (V86-8) gör så gott hon kan men räcker inte och vinner knappast från det här läget.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.