Nye travchefen tror på en ljus framtid

229

image

Svensk Travsport får en biträdande generalsekreterare som vill tänka både sport och spel. Men mest sport.
– Sporten har kommit lite i bakvattnet av spelet. Men det är just på sportsidan jag tror vi kan hitta utvecklingen i den här härliga branschen, säger Johan Lindberg, 37, i dag sportchef för Trav Gävleborg.

Skellefteå-sonen Johan Lindberg blir biträdande generalsekreterare för Svensk Travsport. En ny tjänst som innebär ett övergripande ansvar för sport-och kommunikationsavdelning. Han kommer bland annat arbeta med utveckling av tävlingar och arrangemang med särskild inriktning på teknik, media och kommunikation.
37-åringen blev redan som barn intresserad av trav. 1998 jobbade han som trav- och allmänreporter på Västerbottens Folkblad när han gick vidare till en anställning i Stockholm på Hästsportens Informationsvaruhus, IVAR, som utvecklades till produktionsbolaget Kanal 75.
Sedan 2011 har Johan Lindberg verkat som sportchef för Trav Gävleborg. Ett samarbete mellan Gävletravet, Hagmyren och Bollnästravet.
– Jag trivs och det var verkligen inget lätt beslut att fatta. Att lämna en bra relation är oerhört svårt. Men det finns för mycket utmaningar i det här som gjorde att jag kom fram till att jag inte kunde tacka nej. Jag lever efter devisen att man aldrig kan ångra det man gjort men att man däremot kan ångra det man inte har gjort, säger Lindberg, som tillträder sin tjänst 12 augusti.
Ulf Hörnberg är generalsekreterare på Svensk Travsport:
– I sin roll som biträdande generalsekreterare kommer Johan Lindberg att vara mycket utåtriktad och utveckla samverkan och dialogen med travbanorna och aktiva ute i landet.

”Många med makt”
Johan Lindberg vill nå en större samsyn i sporten. Alla i branschen borde också kunna bli bättre på att sälja svensk travsport menar han.
– Problem har alla branscher 0ch travsporten är absolut inget undantag. Men att hela tiden bara berätta om allt som är dåligt löser inga problem. Det är väldigt många inom travet som har ett större ansvar och makt än de kanske känner till. Samtidigt märker man att det finns en frustration hos exempelvis många tränare som många gånger bottnar i att de inte känner sig delaktiga. Och det är just där jag och Svensk Travsport ska gå in så att fler känner sig mera delaktiga och tar ett större ansvar för att sälja vår sport.

Sporten i bakvattnet
Sporten har hamnat lite i bakvattnet av spelet de senaste åren menar Lindberg. Spelet står för 87 procent av branschens intäkter och han kan inte nog understryka hur viktig spelet är för sporten.
– Men vi står och faller med spelet lite grand…när det är just på sportsidan vi kan hitta utvecklingen i den här härliga branschen. Tio procent av den svenska befolkningen är intresserade av trav. Det är väldigt många, 700 000 av den vuxna befolkningen. Samtidigt har vi en enorm potential att ”bara” tio procent är intresserade. Och det är där i potentialen ligger. Vi kan bli fler. Fler hästägare, fler aktiva, fler som spelar.
Johan Lindberg har nyss blivit pappa för första gången och bor med sin Anna ”ute på vischan” i Gävle kommun.
– Vi ska bo kvar i Gävle. Det är 18 mil till Stockholm men en väldigt bra motorväg. Att bo ute på vischan med hästar in på knuten får mig att må oerhört bra.

Mikael Wikner

Föregående artikelV75 Jägersro 23/3.
Nästa artikelHack i förberedelserna med Caballion

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.