Nytt segertäcke på Lördag?

43

åby stora pris 2016

Ändra aldrig ett vinnande koncept.
Eller: Kihlström framför allt.
Sommarens komet Propulsion startar i Åby Stora Pris på lördag mycket beroende på att storloppspecialisten Örjan Kihlström garanterat kunde ta sin an hästen i det loppet.

Tränaren Daniel Redén var i valet och kvalet angående vilket lopp han skulle välja åt sin nya stjärna Propulsion efter segern i Hugo Åbergs Memorial för två veckor sedan.
Jubileumspokalen hemma på Solvalla på onsdag eller lördagens Åby Stora Pris?
Det blev det sistnämnda loppet.
Propulsion gled in som näst sista häst i åttahästarsfältet som strider två gånger i lördagens V75 på Åbytravet.
Heatloppet med två miljoner kronor till vinnaren avgörs med två heat (V75-1 och V75-5). Vid olika vinnare  i de loppen blir det ett skiljeheat mellan dessa hästar senare under eftermiddagen.
Åbytravets sportchef Jon Walter Pedersen var i behov av ytterligare två hästar till full lek när Daniel Redén hörde av sig i elfte timmen i förra veckan och visade sitt intresse med Propulsion.
– Jag kan inte säga annat än att jag blev jävligt nöjd när jag fick det där samtalet. Det blev ett helt annat lopp när Propulsion kom in, även om vi hade hästar som Un Mec d’Heripre och Mosaique Face sedan tidigare.

Överraskande besked
Jon Walter Pedersen hade absolut inte räknat med att få en av vårens och sommarens hetaste hästar till sitt lopp. Samtalet kom snarare som en överraskning.
– Daniel hade ju gått ut och sagt att det var Jubileumspokalen som gällde och när han redan hade Västerbo Highflyer med i loppet kunde vi så klart inte räkna ut detta. Bara hoppas. Jag tror som nästan alla att loppet står mellan de tre stora favoriterna. Om jag måste välja en blir det Mosaique Face. Känner lite mer för Kolgjinis häst än de andra faktiskt. Mosaique Face var ju helt grym senast och gör han om den prestationen har han nog tuffheten för att vinna det här, slutar Jon Walter Pedersen.

Förlusten kom i Elitloppet
I Hugo Åbergs Memorial för två veckor sedan gjorde Mosaique Face det stora jobbet i ledningen för Adrian Kolgjini. Loppets vinnare hittades i rygg ledaren där Örjan Kihlström satt och gottade sig med Propulsion.
Propulsion gäller som knapp favorit till slutsegern i lördagens lopp. Hästen vann silverdivisionen på Umåker i våras och har efter det sprungit rakt in i världseliten med segrar i Finlandia-Ajo, Norrbottens Stora Pris och senast Hugo Åbergs Memorial.
Örjan Kihlström – som inte gjort något annat än tagit hem storlopp under sitt sagolika 2016 – har kört jänkarhästen sex gånger och endast förlorat ett lopp: försöket till Elitloppet där det blev ett tredjepris.
I finalen körde Erik Adielsson Propulsion till en femteplats.
Thomas Hedlund från stall Daniel Redén:
– Örjan gillar hästen och känner också vad som är bra och dåligt från gång till gång. Nu har det ju mest varit bra saker, eftersom han inte förlorat med honom annat än i elitloppsförsöket. Det känns tryggt med honom som kusk på lördag, säger Hedlund.
Varför blev det loppet på Åby och inte Jubileumspokalen för Propulsion?
– Det är mycket pengar att köra om och bara åtta hästar med. Två heat gick hästen bra med i Elitloppet också. Nu kanske det blir tre lopp, om man har tur att vinna ett av heaten vill säga. Hästen är stark och pallar nog det med, även om han är färsk i eliten. Det var de faktorerna som spelade in i kombination med att han riskerade att få ett dåligt spår på Solvalla och inte skulle få Örjan som kusk i Jubileumspokalen, säger Thomas Hedlund, syftande på att världskusken är förstekusk på Nuncio och kommer att köra den hästen i det loppet.
Stallet har även Västerbo Highflyer med i Åby Stora. Ingen dum häst det heller!
– Verkligen inte. Han vann ju ett av heaten i det här loppet i fjol då han var på väg uppåt. Under det här året har han hårdnat ännu mer, kanske inte blivit bättre men definitivt lite tuffare. Det är en rolig häst på det viset att han inte stannar i utvecklingen utan flyttar sig framåt ett steg för varje år.
Vad säger du om spårlottningen?
– Jag vill säga att det är perfekt lottning för Propulsion. Han är inte chanslös i något av heaten. Däremot känns Västerbo Highflyer mer eller mindre chanslös från spår sju i första (V75-1). Vi menar att vi har en häst i Propulsion som matchar alla i hela världen men att det just i det här loppet är vanskligt att tippa. Hästen känns fin och stämmer det kan han vinna ett heat men vi vågar inte tippa någonting, slutar Thomas Hedlund i Stall Zet.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.