Startlistan vänds upp och ner på Åby

20

åby stora pris

På lördag avgörs Åby Stora Pris och formstarke Mosaique Face har med spår 5 och 4 i respektive heat bra förutsättningar.
Eller?
– Det är sämsta tänkbara. Jag hade klart hellre haft spår 1 och 8 men som det ser ut kan det ändå bli bra, säger hästens kusk Adrian Kolgjini.

Åby Stora Pris är i sin utformning unikt på den svenska storloppshimlen. Den häst som har spår 1 i det första heatet får spår 8 i det andra, den som har spår 2 får spår 7 och så vidare. För att ta hem slutssegern krävs vinst i båda heaten. Vinner olika hästar får dessa mötas i skiljeheat, häst mot häst. Slutsegraren belönas med totalt två miljoner kronor.
– Det är helt klart ett roligt koncept och ett av de häftigaste lopp jag har sett var när pappa (Lutfi Kolgjini reds.anm.) lurade Jean Michel Bazire och vann skiljeheatet med Garland Kronos 2008. Det var riktigt coolt! säger Adrian Kolgjini.
– Men jag tycker att loppet ligger lite fel i tiden. En del hästar är lite slitna efter storloppssäsongen och tidigare har det hänt att några av de bästa avstår eftersom man inte vill ta ut dem över två, kanske tre heat. Men för vår del passar det bra eftersom Mosaique Face inte har varit bra tidigare och är på väg upp i form nu.

Aldrig varit bättre
Att Åby Stora Pris skulle ligga fel i tiden är inget man kan utläsa av årets upplaga. I det åtta hästar stora startfältet finns bland andra franske elitloppstrean Un Mec d’Heripre och årets komet i de nordiska storloppen, Propulsion, jagar tredje raka miljonsegern. Senast snuvade Propulsion ledande Mosaique Face på konfekten i Hugo Åbergs Memorial när han slank loss från innerspår och katapultspurtade till seger.
– Det var blandade känslor efter det loppet. Samtidigt som det var en jäkligt tung förlust fick vi glädjas åt att hästen gjorde sitt bästa lopp på nästan ett år. Han gick 1.06-någontin första 500 meterna och varvade på 1.09,2. Sedan gick han under 1.09 sista 500 ändå. Det är inte så många hästar som kan göra den prestationen och så mycket bättre har han nog aldrig varit, säger Adrian Kolgjini.
Efter en motig säsong var Mosaique Faces insats i Hugo Åbergs det besked som familjen Kolgjini väntat på.
– Veterinär Jonas Tornell gjorde en grundlig genomgång av hästen efter Oslo Grand Prix i juni och hittade lite smått och gott. Det var inga större fel utan små detaljer som sänkte honom. Efter det kom vändpunkten och han ska vara på topp på lördag igen.

Missnöjd med bra spår
Mosaique Face startar från spår 5 i Heat A (V75-1) och har därmed spår 4 i Heat B (V75-5). Statistiskt är det de två bästa spåren bakom startbilen men Adrian Kolgjini hade gärna sett att lottningen tilldelat hans startsnabba häst andra förutsättningar.
– I Åby Stora är spår 4 och 5 de spår man inte vill ha i startlistan. Visserligen öppnar han egentligen bäst från spår 4 men jag hade hellre haft spår 1 och 8. Då hade jag siktat på seger i ett heat och sedan skiljeheat. Nu får vi se vad jag ska göra men det känns som att vi har bäst chans i det andra heatet där vi har spår 4 och Propulsion och Un Mec d’Heripre startar utanför oss.
Mosaique Face tävlar bäst utan skor och om man väljer att satsa på det andra heatet kan det bli skor på hovarna i det första.
– Att köra tre heat utan skor tror jag är omöjligt. Vi tar beslut under veckan beroende på hur fötterna ser ut på honom och på lördag vet vi hur vi gör.
Även om det återstår en del filande på utrustningsdetaljer och taktik är det inget snack om att Adrian Kolgjini åker till Åby för att slåss om segern.
– Med tanke på hur han gick senast måste jag tro jäkligt mycket på honom. Sedan beror mycket på löpningsförlopp, särskilt på Åby med open stretch. Blir det ledningen och tufft tempo vet man att någon kan slinka invändigt. Oavsett vem man har i rygg så har de alltid en rökare till slut i de här klasserna. Men Propulsion gjorde ett jäkligt bra lopp senast och det är han och Un Mec d’Heripre som känns tuffast emot på förhand.

”V75-spelarna ska räkna med honom”
Stall Kolgjini har även Sweden Cup-vinnaren Dante Boko till start i V75-avslutningen. Hästen slutade senast fyra i Hugo Åbergs Memorial och går nu ut över 3 140 meter i finalen av Summer Meeting Stayer med en halv miljon kronor till vinnaren.
– Han var ungefär 20 meter bättre än vad jag hade förväntat mig senast. 1.09,2 ute i spåren är en enormt bra tid, särskilt eftersom han inte är någon riktig sprinter. Distansen på lördag passar honom klockrent och jag tycker väl bara att det är Sauveur emot. Den hästen har imponerat men nu ska han ta vår från dödens (positionen utvändigt om ledaren reds.anm.). Vårt mål är att komma till ledningen och jag tycker definitivt att V75-spelarna ska räkna honom.

Föregående artikelNytt segertäcke på Lördag?
Nästa artikelTredje raka för Melanders kanon

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.