Nytt världsrekord satt – av svenskt ekipage

43

Nytt världsrekord satt - av svenskt ekipage

På banan i Hoting har säsongens sista tävlingar precis avslutats – och det skulle visa sig vara några riktigt bra dagar där till och med ett världsrekord hann sättas. Det var den otroligt starka Doctor Doxey Zenz som stod för den imponerande prestationen. På en 800-metersbana med voltstart kunde åskådarna på plats bevittna när Doctor Doxey Zenz fullkomligen flög fram, med tiden 1.11,9/1 660 meter. På denna typ av bana är det ingen häst som tidigare sprungit på en snabbare tid.

Någon som är både stolt och glad över rekordet är Mathias Andersson – något som inte är särskilt förvånande, då han både fött upp och tränat Doctor Doxey Zenz. Det var dessutom Andersson som agerade kusk den aktuella dagen.

En häst att hålla ögonen på

Det råder inga tvivel om att Doctor Doxey Zenz är en häst att hålla ögonen på framöver – om någon skulle ha missat detta eminenta barnbarn till Viking Kronos. På sidor som Hajper.com kan man dessutom lägga olika spel, om man vill öka spänningen inför tävlingarna lite extra.

Det är inte bara morfar Viking Kronos som bidragit med goda gener till Doctor Doxey Zenz – det är en sak som är säker. Detta kraftpaket är efter Donato Hanover – ett bekant namn för många traventusiaster. Denna stjärna har vunnit 19 av sina 22 startade lopp och har som avelshingst lämnat en rad framgångsrika hästar efter sig. Också modern Elaine Kronos har visat sig vara snabb på travbanan och som tvååring vann hon lopp i Italien. Flera av hennes avkommor har sprungit in stora summor – och nu också satt världsrekord.

Många svenska namn bland övriga rekord

Om man behöver bevis för hur pass duktiga de svenska travhästarna faktiskt är, ska man kolla på alla de världsrekord som finns inom travsporten. Bland dessa återfinns en stor andel svenska hästar. I år har det hittills satts 4 världsrekord inom travsporten – och tre av dessa rekord är satta av svenska travare. Det fjärde rekordet i år stod en fransk häst för.

Totalt finns nästan 50 svenska hästar på listan över travsportens olika tidsmässiga världsrekord – det är en riktigt imponerande siffra. Att de svenska ekipagen röner stora framgångar i travsportens värld är något som inte undgått övriga länders travtränare – och det finns generellt en stor respekt för de svenska tränarna och deras hästar.

Doctor Doxey Zenz har flera prestationer i bagaget

Även om ett världsrekord är en fantastisk prestation är det inte det enda som Doctor Doxey Zenz har att stoltsera med – här finns också ett flertal loppvinster på meritlistan. Bland annat har han varit finalist i Europaderbyt, vunnit en V75-final, två andra V75-lopp och tagit en överlägsen seger med 100 meter på V86 i Solvalla. Han har dessutom vunnit lopp på 1 640, 2 140, 2 640, 3 140 och 4 140 meter. För den som vill ta föl på Doctor Doxey Zenz är detta möjligt, då han även är registrerad som avelshingst – och det finns en minst sagt imponerande stamtavla att gå igenom för denna häst.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.