Oasis Bi jagar miljonseger i Finland

25

image

Stefan Pettersson pussar sin stjärna Oasis Bi och på söndag kan duon vinna Finlandia-Ajo i Helsingfors med en miljon kronor i förstapris.Foto av MICKE GUSTAFSSON

I fjol satt han fast som tvåa i Finlandia-Ajo.
På söndag är Oasis Bi en het segerkandidat och han kan även vara högaktuell för Elitloppet.
– Fransmannen som blev inbjuden slog han ju regelrätt i Olympiatravet. Hästen har bättre förutsättningar att vara med i år än i fjol, säger tränaren Stefan P Pettersson.

Det är dags för ”Finlands Elitlopp” på söndag som avgörs på Vermo i Helsingfors. Det är ett av de sista storloppen som körs innan Elitloppet och det är även V75 på söndag. Ett av svenskhoppen i Finlandia-Ajo är Oasis Bi, tränad av Mantorps Stefan P Pettersson. Den snart sexfaldige miljonären har övertygat stort i år efter tre raka större segrar, guld i Momarken, storloppet i Klosterskogen samt gulddivisionen på Mantorp. Dessutom var han senast tvåa i Olympiatravet efter en riktig raketspurt för Björn Goop.
– Oasis Bi mår jättebra. Han var fantastiskt duktig på Åby och även vid sina tre raka segrar innan dess. Efter Olympiatravet fick han ha det bra i en vecka och sedan har han tränat på igen och känns jättefin. Allt tyder på att han håller sin fina form, säger Stefan P Pettersson.
– Det känns som att han har utvecklats en del från i fjol. Tidigare tyckte vi att han var en bra sprinter i europaeliten men nu tycker vi att han hävdar sig bra i eliten även på medeldistans. Han har tålt några riktigt tuffa upplägg över full distans, vilket han har visat både i Norge och i Sverige.

”Vore fantastiskt att vara med i Elitloppet”
Efter de imponerande insatserna är Oasis Bi en häst som finns med i snacket om de 16 platserna till Elitloppet. Men Stefan Pettersson och hästens ägare håller det öppet än så länge.
– Jag har varit så pass tydligt och sagt att vi vill köra i Finland först. Så arrangörerna har väl därför ingen brådska utan vill avvakta det. Vi har inte fått någon inbjudan än i alla fall men hästen har gjort en fantastisk säsong hittills. I Olympiatravet så slog han ju regelrätt fransmannen (Voltigeur de Myrt) som blev inbjuden idag och spurtade ner honom på upploppet.
Så då skulle ni tacka ja om ni fick en inbjudan till Elitloppet?
– Vi får ta ställning till det om frågan kommer. Ägaren var väldigt rädd om hästen i fjol när vi fick en inbjudan. Då tackade vi nej. Oasis var ju skadad som femåring och vi tyckte att det kom lite för tidigt. Men i år så har han bättre förutsättningar då han har visat att han tål loppen och rent formmässigt är han där vi önskar.
– Men det får vi som sagt ta en diskussion om ifall det blir aktuellt. Visst vore det fantastiskt att vara med i Elitloppet men det är ägarens häst. Nu kör vi Finlandia-Ajo först så får vi se sedan.

”Bästa spåret gentemot de tuffaste konkurrenterna”
Finlandia-Ajo körs som V75-7 på söndag med drygt en miljon kronor i förstapris. Oasis Bi har spår fyra bakom bilen. Distansen är 1609 meter och i sulkyn sitter Björn Goop. Taktiken torde vara given för den startsnabbe sjuåringen som i fjol blev tvåa i det finska storloppet och fick då inte chansen från rygg på ledaren.
– Taktiken lämnar jag till kusken men vi har fått det bästa spåret gentemot de på förhand tuffaste konkurrenterna. I fjol blev min häst tvåa och blev kvar i ryggen på Univers de Pan. Det är svårt att säga om han hade vunnit om luckan kommit men vi hade i alla fall en häst som hade krafter kvar.
– Det ska bli jäkligt spännande och se hur långt han räcker i år. Vi ändrar inget och kör med optimal balans, barfota runt om, helstängt huvudlag och jänkarvagn, säger Stefan Pettersson.
Vad har det inneburit för dig som en mindre tränare, 39 hästar i träning nu, att ha en stjärna som Oasis Bi i stallet?
– Det har blivit ett väldigt ökat intresse på många sätt. Till viss del har det inneburit att vi har fått fler hästar i träning. Sedan får man vara med mycket i media och det är klart att det är positivt att vi ligger på trettonde plats i tränarligan tack vare den här fantastiska hästen. Så det är klart han betyder mycket för vår lilla rörelse.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.