Olli Koivunen inför V75 på Solvalla 23 oktober

68

olli koivunen

Ung och på väg uppåt.
21-årige Olli Koivunen hör till de tio segerrikaste kuskarna i Finland och har redan vunnit lopp i Sverige i veckan.
På söndagen kör han Finlands bästa treåriga sto Ratu Royale i semifinalerna i Breeders’ Crown.

I söndagens semifinaler i Breeders’ Crown återvänder 21-årige Olli Koivunen till Solvalla, banan där han vann karriärens största lopp under elitloppshelgen i år.
Tillsammans med treåriga stoet Ratu Royale ledde han varje meter av Treåringseliten för ston och ställde till med en rejäl överraskning.
Olli Koivunen har jobbat en kortare period i Sverige, längst hos Jan-Olov Persson på Hagmyren men också hos Timo Nurmos på Solvalla.
2011 körde kusken, född 1995, sina första lopp i just Sverige. Efter flytten hem till Finland igen har han satsat på en karriär som catchdriver och hittills har han bokfört sig för drygt 200 segrar.
88 av dessa har kommit i år vilket placerar Olli Koivunen på en åttondeplats i kuskligan för 2016.
– Ett tag var jag sexa. Jag är jättenöjd med mitt år men när man tänker så här efteråt känns det som att jag kunde ha vunnit fler. Men det är lätt att säga nu, säger 21-åringen som talar utmärkt svenska efter lärlingsperioden i Hudiksvall.

Vann V86 med pappas häst
I onsdagens V86-omgång körde Olli Koivunen Ypäje Hereiam, en av pappa Harris träningshästar,  till delad seger på Bergsåker. Ett målfoto som delades med Titan Arrow och Martin P Djuse.
Olli stannar i Sverige till på söndag då han sitter upp bakom Ratu Royale i en semifinal för treåriga ston, ingående i Breeders’ Crown.
En av motståndarna i V75-6 hade han helst ha velat slippa. Darling Mearas kommer från en färsk seger i Svenskt Travoaks. Halmstadtränaren Stefan Perssons formkort har dessutom begåvats med ett bra spår.
– Vi fick ett sjunde bakom bilen men jag måste prova i alla fall. Sådana här lopp vinner man inte bakifrån, särskilt inte med Ratu Royale som går klart bäst i spets. Darling Mearas är i så bra form nu och lär bli svårslagen. Jag vet inte om vi kommer förbi henne. Skulle vi få ledningen är Darling Mearas den enda jag kan tänka mig att släppa till, säger Olli.
Vesa Santanen tränar Ratu Royale. Catchdrivern Olli Koivunen är förstekusken.
I Finland kombineras jobbet med pappan i det 40 hästar stora stallet i Åbo med catchdriveryrket. Kvällar och helger är det för det mesta löpkörning som gäller för den unge finländaren.
Ratu Royale var strålande vid seger från ledningen i Breeders’ Crown på Umåker för tre starter sedan. Femma i Tammerfors och oplacerad på Vincennes efter det. Formen?
– I kriteriekvalen i Finland var hon sjuk. Efter loppet hade tränaren hittat något litet i halsen på henne. På Vincennes i Europeiskt Treåringschampionat var hon inte bra helt enkelt. Det är många faktorer som kan ha spela in, vädret är en. Hon tävlade med skor då och fick nog inte tillräckligt bra fäste på den tunga banan.
Ratu Royale har Solvalla som favoritbana enligt tränaren. Vad tror du om söndagens start?
– Hon har inte gjort ett enda dåligt lopp i Sverige och trivs jättebra på Solvalla. Jag vet inte hur tränaren har tänkt men hon gör sina bästa lopp barfota och i ledningen. Hon har en jäkligt bra löpskalle och vill vara först när hon är i toppform.
Mika Forss är kuskdominanten i Finland just nu. En av dina favoritkuskar?
-Nja, Mika är bra men honom kan jag ju inte säga eftersom han är en svår motståndare till mig i Finland! Jag måste säga Jorma (Kontio). Han har vunnit lopp i hela världen nästan och kan vinna med vilka hästar som helst. Sedan måste jag ta Örjan Kihlström också. Örjan och Jorma är mina största idoler kan man säga.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelEftersnack V75 Romme 22 oktober 2016
Nästa artikelStefan Persson inför V75 på Solvalla 23 oktober

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.