Örebrotränaren har Sveriges bästa montéhäst

182

utvalda travnyheter

Han dominerade totalt under fjolåret innan skada satte stopp.
Nu är han tillbaka och på onsdagen jagar Sveriges bästa montéhäst Nantucket tredje raka segern.
– Det känns väl som att han ska vara ett strå vassare än de andra, säger hästens tränare Mercedes Balogh inför den jackpotkryddade V86-omgången.

Säger man ”travsport” tänker de allra flesta på hästar körda av en kusk i sulky. Men en växande gren inom svensk travsport är monté, där hästarna istället rids. Som namnet antyder har disciplinen sina rötter i Frankrike och även om det är en bit kvar innan montén når samma status i Sverige tar den allt mer plats. I onsdagens V86-omgång i Eskilstuna är ett av loppen monté.
– Det är jätteroligt och bra för sporten att få vara med och synas i V86. Sedan vet jag att en del spelare kanske inte är lika entusiastiska men de kanske blir det med tiden. Det har blivit bättre klass på montéloppen i Sverige och nu är det rätt hyggliga djur med, säger Mercedes Balogh.
Örebrotränaren har Sveriges bästa montéhäst i sitt stall. Elvaårige Nantucket (V86-3) var en bra häst även för sulky, bland annat har han flera V75-segrar på meritlistan, men när han förra året fick prova på monté tog karriären ny fart.
– Han rör sig annorlunda med ryttare jämfört med när han går för vagn. Han blir mycket effektivare när han får gå för sadel. Det är hans stora grej, att han kan utnyttja sin kraft maximalt i monté.

Spänstigare och mer taggad senast
Förra året vann Nantucket åtta av nio montéstarter vilket gjorde honom till landets segerrikaste montéhäst. Han blev även vinstrikast med 632 120 kronor insprunget. Men inför Monté-SM i oktober ådrog han sig en allvarlig skada (blödning i ett gaffelband) som höll honom borta från tävlingsovalen i åtta månader. I april var han tillbaka och gjorde en heroisk insats som tvåa i Olympiamontén.
– Då höll jag nästan på att svimma. När han fick ett så dåligt lopp tänkte jag att nu kommer jag ändå inte att få veta var jag har honom, men så gjorde han ett sånt grymt lopp och tog vid där han slutade före skadan förra året, säger Balogh.
Nantucket följde upp årsdebuten med seger i Solvalla Hästägarförenings Montépokal och senast vann han montéloppet på Bjerke i samband med Oslo Grand Prix.
– Han har varit skitbra och senast var han riktigt sådär snärtig. Han var jättebra i loppen innan också men han var ett snäpp spänstigare och mer taggad senast.

”Hon är lika fantastisk som hästen”
Med några lopp i kroppen efter skadeuppehållet tycks alltså toppformen ha infunnit sig och det råder ingen tvekan om att Mercedes Balogh tror på sin springare inför onsdagens V86-start. Det är jackpot på spelformen och 14 miljoner kronor hägrar i åttarättspotten.
– Man kan inte kräva och förvänta sig att han ska vinna varje gång men det vore konstigt att inte tro på seger om allt är normalt. Han har ett bra utgångsläge och är en smidig häst på så vis att han inte är beroende av att gå i ledningen, i ryggar eller något sådant. Man kan rida honom lite som man känner för.
Att Sveriges ledande montéryttare Sofia Adolfsson sitter i sadeln stärker Nantuckets aktier ytterligare.
– Hon är lika fantastisk som hästen. Det är alltid lättare att rida och köra fina hästar men hon reder ut även dem som inte är några stjärnor. Hon får dem att bjuda till självmant och det kan man inte annat än imponeras över. Hon och Nantucket känner varandra utan och innan och det känns tryggt att ha henne i sadeln.

SM det stora målet
Efter onsdagens start väntar ett kortare sommarlov för Nantucket innan resan mot säsongens stora mål, det han missade förra året, fortsätter.
– Man måste alltid ta det ett lopp i taget och man kan aldrig släppa att det kan hända något, men jag är jäkligt sugen på Monté-SM eftersom han snubblade på målsnöret förra året.