Han har fött upp mängder av miljonärer, vunnit världens största tvååringslopp och tränat fram Nuncio.
På onsdagen kan Jim Oscarsson vara kusken att luta sig mot i jakten på V86-miljonerna.
– Jag hoppas att det ska börja lossna för Explosive de Vie nu, det borde göra det.
Jim Oscarsson har några händelserika år bakom sig på travbanorna.
Flytten till USA med hela familjen i årsskiftet 2011/2012 blev en sportslig lyckträff.
Redan första säsongen tog han hem världens största tvååringslopp Peter Haughton Memorial med Aperfectyankee.
Säsongen efter slutade han tvåa i samma lopp med Nuncio medan Aperfectyankee blev fyra i självaste Hambletonian.
Men istället för att etablera sig ännu mer valde familjen att flytta hem.
En flytt som innebar att man fick lämna Nuncio, hästen som nu kommit till Sverige och hos sin ägare Stefan Melander ser ut att kunna bli travsportens nya fixstjärna.
– Det var tufft att lämna honom, självklart var det så. Det hade varit ett lyckodrag att få vara kvar och träna en sådan kanon som treåring. Men vi hade bestämt oss för att åka hem och hur bra en häst än är så är familjen viktigare.
Trodde du att han skulle bli så bra?
– Inte från början, han var inte någon supertalang. Han var stor och gänglig i kroppen, hade det lite jobbigt eftersom han är en kraftig linjegångare. Det ser man ju fortfarande på honom, att han har problem att springa i låga farter. Det var inte förrän i februari som jag började ana vilken otrolig häst det var, sedan blev han bara bättre och fortsätter med det.
Känner du dig stolt när du ser honom tävla?
– Ja, det måste jag säga. Det är väldigt roligt att se honom och jag är mycket tacksam mot ”Tarzan” att jag fick chansen att träna honom. Det bevisar ju att jag kan träna andras hästar också…
Har du träffat honom i Sverige?
– Ja visst, jag hälsar på honom lite då och då. Det känns faktiskt fortfarande som ”min häst”.
Tufft lämna Dreams Take Time
Men att lämna bra hästar var inget nytt för Jim Oscarsson.
När flytten gick västerut hade han en egenuppfödd tvåårig kulltopp vid namn Dreams Take Time i stallet.
– Den hästen var speciell, lite som en familjemedlem så det var motstridigt att sälja. Men samtidigt kändes det konstigt att ha en häst kvar i Sverige när vi själva flyttade till USA. Det är som med Nuncio, även om det kanske var ett dåligt drag att lämna honom så är jag väldigt glad att han lyckats så väl. Vi följde alltid hans starter på datorn från USA, hela familjen.
Dreams Take Time ståtar i dag med drygt fyra miljoner kronor på kontot vilket gör honom till Oscarssons näst mest framgångsrika uppfödning, slagen av trotjänaren Dig For Dollars.
Den senare har för övrigt startat en ny karriär som tolvåring.
– Ja, han har blivit elevhäst på Wången och det är jag väldigt glad över. Vi släppte honom i hagen med unghästarna här när han slutade tävla och han trivdes inte alls med att gå och skrota. Det är ett träningslejon som alltid vill röra på sig och det blev ett riktigt lyckodrag att få honom till Wången. Han trivs och de verkar trivas med honom. Jag ska faktiskt åka upp och hälsa på honom inom kort.
Uppfödarbragd
Men dessa är inte de enda exemplen på topptravare som Oscarssons hjälpt till världen.
På ett litet material har man nått remarkabla framgångar, vilket ledde till att man 2013 tilldelades utmärkelsen”Årets Uppfödarbragd” på Hästgalan.
Tittar man på statistiken för ”Oscarsson J, S, K & N” (Jim, Susanne, Kevin & Nathalie) så är den synnerligen respektingivande.
De totalt 22 uppfödda hästarna i startbar ålder har sedan 2011 gjort 443 starter, vunnit 77 av dessa med drygt 10,5 miljoner insprunget.
Bakom siffrorna finns namn som Ready For More, Tell Me No Lies och Donttellmeanymore, också sålda i samband med flytten.
I det egna stallet finns i gengäld Danielle och Mr Perfect, dryga halvmiljonärer som båda hävdat sig årgångsloppen.
Vad är hemligheten med att lyckas som uppfödare?
– Om jag det visste… Men jag tror att man ska satsa på kvalité och ha unga märrar. Många är nog för dåliga på att byta ut sina fölston.
Dig For Dollars är efter Tony Oaks och Dreams Take Time efter din egen hingst Andover Andover, det är kanske inte vad alla skulle betrakta som ”kvalité”?
– Dig var ett specialfall. Jag såg Tony Oaks tävla när jag var i Italien. Han var stor och gick sig riktigt på armbågarna, jag sa till Sussie (frun Susanne Oscarsson) att ”det är en sådan vi borde betäcka Good Golly med”. Hon var nämligen en riktig paradgångare som knappt lyfte på benen och dessutom liten. Året efter stod Tony Oaks som avelshingst i Sverige, det var en sådan slump att vi inte kunde låta bli, säger Oscarsson och fortsätter:
– Vad gäller Andover Andover så var han en fruktansvärd talang. Men som tränare var det kanske bara jag som kände det. Han bollade ju med Dig For Dollars när han var i ordning. Dessutom är han extremt snygg exteriört. Tyvärr blev han skadad, men jag kände att det var något jag ville avla vidare på.
Nu femårige Aperfectyankee har däremot inte lyckats i sitt nya hemland och istället även han jobbat som avelshingst under 2015.
– Han kan faktiskt vara på väg till start igen. Det är något som stört honom, egentligen ända sedan slutet på tvååringssäsongen. Vi har inte hittat felet, men jag misstänker att han haft något virus eftersom han blivit sliten så fort han fått ett tufft lopp eller ett hårdare jobb. Nu stod han på Alebäck hela säsongen och har inte haft en sele på sig på ett halvår. När jag tog hem honom märkte jag att han plötsligt var lika pigg som han var som tvååring. Fortsätter det på samma spår är det mycket möjligt att jag testar att starta honom i vinter. Det är också en enormt talangfull häst, förmodligen den största talangen jag tränat. Synd bara att han inte fått visa det här.
”Vinna betydligt fler lopp framöver”
Bättre har det gått för Explosive de Vie som tjänat nästan en miljon på tävlingsbanorna sedan han kom till Sverige.
Fyraåringen har tävlat i tuffast tänkbara årgångslopp och på sistone i V75 och i regel varit långt framme, men haft förtvivlat svårt att få nosen först.
– Det har häxat i V75, men hästen har haft bra form hela tiden och det var skönt att han äntligen fick vinna senast. Jag körde jobb med honom i dag (måndag) och han kändes lysande.
Så nu ska det lossna med vinsterna också?
– Jag hoppas det. Hästen var bråkig som tvååring och drabbades av en svår skada då han sparkade i väggen i ett sådant cementstall som finns i USA. Det har gjort att han knappt tränades som två- och treåring utan fick springa på talang. Det är först i år som han blivit helt fräsch och jag kunnat träna honom som en vanlig häst. Det gör att jag tror att han fortfarande har mycket utveckling i sig och kommer att vinna betydligt fler lopp framöver.
Redan i V86-6 på onsdag kanske?
– Ja, hoppas det. Uppgiften ser i alla fall intressant ut med ett bra läge bakom bilen. Han är väldigt snabb första stegen och det ska nog hända något för att vi ska missa ledningen. Sedan vill jag köra där, det var länge sedan han gick i den positionen. Då får de andra vara bra för att slå oss.