Överdomstolen friar Gocciadoro

38

Överdomstolen friar Gocciadoro

Bakläxa för Svensk Travsport.
Överdomstolen bedömer inte Alessandro Gocciadoro skyldig till brott mot tävlingsreglementet gällande tränaransvar eller för skadande av travsportens anseende.

Svensk Travsport dömde för en dryg månad sedan den italienske travtränaren Alessandro Gocciadoro till sex månaders körförbud och en månads anmälningsförbud efter en incident på Örebrotravet då en skötare drev hästen Zarina Bi regelvidrigt i uppvärmningen. Skötaren Marco Pedrazzini dömdes till 18 månaders körförbud samt beträdandeförbud på svenska banor under lika lång tid för brott mot §38 i tävlingsreglementet (olämpligt uppträdande). Utöver det tilldelades han 20 000 kr i böter.

Bara Gocciadoro överklagade
Alessandro Gocciadoro överklagade beslutet gällande honom själv och nu har Överdomstolen friat italienaren som inte ska dömas för brott mot varken 31 § tävlingsreglementet (tränaransvar) och inte heller ska dömas för överträdelse av 70 § tävlingsreglementet (skadande av travsportens anseende).
Skötaren Marco Pedrazzini har inte överklagat sitt straff som således står fast.
I samband med de tidigare domarna beslutade även Svensk Travsport att återkalla godkännandet för den svenska filial som Alessandro Gocciadoro bedrivit i år från 24 april, ett beslut som kvarstår och som inte gick att överklaga till Överdomstolen.

Svensk Travsports vd vill se över vissa paragrafer
Svensk Travsports vd Maria Croon kommenterar Överdomstolens friande besked så här på förbundets hemsida:
– Vi respekterar givetvis överdomstolens beslut och hur de tolkar reglementet, säger Maria Croon. De gör bedömningen att tränarens ansvar inte är strikt avseende § 31 med nuvarande skrivelse, ”Tränaren ansvarar för att körsven/ryttare är lämplig att värma eller tävla med den aktuella hästen”. Med den tolkningen betyder det att Marco Pedrazzini är den enda som kan utdömas straff för händelsen. Vi ansåg utifrån reglementet att det är ett strikt ansvar hos tränaren, gällande vem som värmer hästen.
– Den svenska travsporten vilar tungt på hästvälfärd och hästen i centrum. Vi gjorde en samlad bedömning av samtliga ärenden där stall Gocciadoro varit inblandad och vi vet genom en fristående medieanalys (innefattande sociala medier) att travsportens förtroende och trovärdighet har skadats genom händelsen. Vi bedömde utifrån detta att vi kunde döma i enlighet med § 70. ”Den som genom uppträdande eller verksamhet med anknytning till travsporten skadar eller antas skada travsportens anseende hos allmänheten, kan för bestämd tid eller alltid förbjudas deltaga i travtävlingar (kör-/ridförbud) och/eller ges tillträdesförbud till viss travbana eller samtliga travbanor, även om vederbörande eljest ej är underställd detta reglemente”.
– Överdomstolens uppgift är att tolka och besluta i enlighet med gällande reglemente, det är viktigt ur ett rättssäkerhetsperspektiv. Men, mot bakgrund till att de tolkat reglementet på ett annat sätt än vi gjort, finns det anledning att se över vissa paragrafer. Reglementet är ett levande regelverk och behöver ständigt synas och uppdateras för att säkerställa att travsporten har allmänhetens förtroende och hästens välbefinnande i centrum, avslutar Maria Croon om Överdomstolens beslut.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.