Passa Art Kjarvald på V75 Söndag

70

image-1

Stig Jarle Röste har varit nere på botten efter mängder av år med sjukdomsdrabbade hästar.
Sedan i höstas har problemen åtgärdats och nu känns hästarna enligt honom själv kraftigt på gång.
Bäst att passa kapable Art Kjarvald på söndag nu när stallet är på väg uppåt med andra ord.

Stig Jarle Röste har varit Hagmyren trogen i 15 år. Han har sin verksamhet inne på banan där han hyr stall och använder banans träningsmöjligheter. För ett par år sedan började hästarna bli sjuka och problemen var återkommande. Han kunde inte förstå varför.
– Hästarna hostade och det spelade ingen roll vad man gjorde. Det kunde pågå i sex-sju veckor innan det var bra. När hästarna har sådana sjukdomsperioder tre-fyra gånger per år förstår vem som helst att det inte går att varken träna eller tävla på bra nivå.
Efter mycket utredningar och undersökningar kom man fram till att luften i stallet var under all kritik, till och med olaglig.
– Hagmyren hyrde alltså ut stallar till mig som stred mot svensk lag. De har skyllt på mig, men jag som hyresgäst förväntar mig att stallet ska vara i gott skick, framför allt när man hyr av ett travsällskap som i sin tur ägs av Svensk Travsport.

Problemen lösta efter mycket om och men
Sedan i höstas är problemen åtgärdade och direkt märkte norrmannen skillnad.
– Jag har faktiskt inte haft en enda häst som hostat, vilket är fantastiskt. Den period som jag har haft önskar jag däremot ingen. Jag har verkligen varit på botten och nu är det bara hoppas att det vänder.
Ingen från Hagmyren har hört av sig till Stig Jarle Röste för att förklara läget, eller för den delen bett om ursäkt.
– Det har varit helt tyst. Jag har funderat på åtgärder, men samtidigt trivs jag så otroligt bra i Hudiksvall och träningsmöjligheterna är kanon. Det hade väl känts bättre i eländet om man hade fått en ursäkt, men det är något jag fortfarande väntar på… Och jag gissar att den aldrig kommer komma heller. Så mycket som jag har förlorat i form av tappad inkomst vill jag knappt räkna på. Jag kan bara konstatera att ena hästägaren efter den andre har tröttnat och det gör att jag nu bara har 16 hästar i stallet.

Art Kjarvald ljuset i mörkret
En av hästarna är Art Kjarvald. Han har i alla fall varit ett positivt inslag i allt deppigt som skett.
– Han har klarat sig, mycket tack vare att han står i ett annat stall. Det är en väldigt kapabel häst som inte är långt efter de absolut bästa. Han är nio år, men för att vara ett kallblod som tävlar är det ingen ålder. Faktum är att jag tror han har sina tre främsta år på tävlingsbanan framför sig.
Hästen hade en hel del bekymmer under sommaren och senhösten och därför blev en stor del av fjolårssäsongen ödelagd.
– Art Kjarvald tar jag det lugnt med och är väldigt försiktig om. Han fick en reaktion efter starten på V75 i Boden. Vi behandlade ett framben, men en dag när vi kom ut i hagen stod han bara på ett ben. Det troliga är att hästen orsakat tryck på böjsenorna då han bet på bandagen. Oturligt, men sant. Efter det har vi tränat på och han var mycket tränad inför årsdebuten. Faktum är att jag tycker att hästen känns starkare och bättre än under fjolåret. Det gör att man blir förhoppningsfull inför framtiden…
Vad säger du om söndagens uppgift?
– Jag tycker det se intressant ut. Vi möter Tekno Odin och han är ett unikum, men samtidigt har vi 20 meters försprång och min häst är kraftigt på väg uppåt för dagen. Vi mötte honom senast från lika start och då var vi fyra längder efter i mål… Art Kjarvald är både snabb och stark så jag förväntar mig en bra insats. Jag måste vara lite optimistisk.
Nu när Lannem Silje och Månprinsen A.M. har deklarerat att de troligtvis står över Elitkampen… Kan det vara ett av årets mål för Art Kjarvald?
– Är det något år man ska vara med i loppet så kanske det är i år med tanke på det du nämnde. Jag tror i alla fall att min häst springer riktigt fort över kort distans. Jag är sugen på att testa ett lopp över kort distans i det närmaste så får vi se hur tankarna går därefter, avslutar Röste.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.