Paus i Skid-VM – Då blir det trav!

20

skid-vm trav 2015

Åre har varit platsen för de senaste årens större istrav. På måndag tävlas det på Siljan i Rättvik. Foto av PETRI JOHANSSON

Skid-VM tar paus en dag.
Då kliver hästarna in på scenen – eller rättare sagt isen.
ATG hoppas på travpropaganda när istravet drar igång på sjön Siljan i Rättvik under måndagslunchen.

Att tävla på is var vanligt i travets barndom i Sverige och i modern tid har konceptet tagits fram igen i bygdetraven runt om i landet.
ATG har satsat lite extra i samband med World Cup i utförsåkning i Åre på senare år och 2015 är det tävlingar i Rättvik som gäller – mitt under skid-VM.
Festligheterna drar igång halv elva på torget i Rättvik. Sedan flyttar arrangemanget ner till sjön Siljan under lunchen för ponnylopp, kändislopp, samt fyra travlopp med första start 13.05, tävlingar som det går att spela till som vanligt.
– Istravet blev inställt i fjol på grund av töväder men i år ska det inte vara några problem att tävla på isen. Det är vatten på isen men banan som det ska tävlas på plogas, spolas och sköts om i helgen för att vara i bästa skick till på måndag, säger ATG:s Malin Silfverberg, projektledare för istravet.

Rättvik norsk centralort
Skid-VM, som avgörs några mil bort i Falun, har en tävlingsfri dag och travets arrangörer hoppas att det ska göra sitt till för att publiken ska strömma till.
– Norges supportrar har sitt högkvarter i Rättvik och inte ett hotellrum går att uppbringa. Så vi hoppas på storpublik. Som alltid med sådana här event har vi 5 000 besökare som mål, säger Malin Silfverberg.
Medverkande hemmakuskar är bland andra Leif Witasp, Jörgen Westholm och Kajsa Frick. Dessutom ska flerfaldige championtränaren i Rättvik, Jim Frick, vara med som prisutdelare.
Tor Wollebaek representerar Norge. Istravets ende norske kusk har noterat sig för cirka 2 600 segrar i karriären.
Hans G Lindskog och Even Elvenes refererar och intervjuar på Siljan.
Istravet är ett samarbete mellan Rättviks kommun, Dalatravet och ATG.

Fotnot: Fyra travlopp kommer att köras med möjlighet att spela V4, vinnare- och platsspel. Spel kan göras på plats vid isen, i totomatbutiker samt på ATG.se

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.