Per Linderoth plockar ut tre egentränade på V75

121

Per Linderoth plockar ut tre egentränade på V75

Per Linderoth plockar ut tre egentränade hästar i V75 hemma på Bergsåker.
Donners Am är en av de bästa han haft i stallet men då hästen är lite otursförföljd lanserar Sundsvallstränaren en annan ur trion som sin bästa chans på lördag.
– Lite optimist vill jag nog vara med Walkie Talkie i alla fall.

Vintern har börjat göra sig påmind och från och med 1 december är det skotvång som gäller för travtävlingar i Sverige.
Per Linderoth med verksamheten i byn Mellangård strax väster om Sundsvall har fyra hästar till start på lördag varav tre på V75. Femårige valacken Donners Am har alltid lovat mycket och jagar fjärde raka segern i den inledande bronsdivisionen.
Tränaren väljer dock att ligga lite lägre den här gången.
– Visst borde han ha chans och så i bronsdivisionen, men hästen har problem med sina knän av och till och jag är lite rädd för att bli besviken om jag sticker ut hakan och är jätteoptimist med honom igen, säger han.
Ska vi tro tränaren kommer bästa chansen i stället i stoloppet (V75-6) där fyraåriga stoet Walkie Talkie står perfekt inne propositionsmässigt.
Med fem tusenlappar ytterligare på kontot hade stoet belastats med 20 meters tillägg. På lördag får Per Linderoth i stället vända upp på startvolten med henne.
– Det känns som att hon ska ha hyfsad chans i alla fall. Det enda som är lite bekymmersamt är att det saknas lopp i kroppen. Hon hade en halsinfektion inför en tilltänkt start i Bollnäs i början av november och blev struken där och har nu inte startat sedan i slutet av oktober.

Fast på Solvalla
Walkie Talkie mötte bland andra Vamp Kronos i en semifinal i Breeders’ Crown för fyraåriga ston på Solvalla, styrdes ner på innerspår efter start och blev fast.
– Ja, det var en chansning men också den vägen att ta mot det motståndet. Hon fullföljde loppet det loppet på ett jättebra sätt. I fredags fick hon ett 1.25-jobb inne på banan på Bergsåker, så allt verkar normalt så här långt med henne, säger Linderoth, just hemkommen från en två veckors semesterresa i Karibien på måndagen när intervjun görs.
Walkie Talkie kan öppna ”vettigt” som tränaren uttrycker det och kan hinna undan för hästarna på tilläggen över medeldistans. Hästen trivs bäst utan skor men på lördag är det lika för alla.
Enligt väderprognoserna ska det vara mildväder och snöblask i början av veckan i Sundsvall, för att till helgen frysa åt med temperaturer runt tio minusgrader.
– Blir det så kallt som det spås, känns det väl som att det kan bli aktuellt med broddar bak i alla fall. Men vi vet ju förutsättningarna. Vi är inne i december och tävlingarna går i Norrland – så det är ju inte direkt någon överraskning.

Men hon klarar småbrodd i skorna rätt bra då?
– Det är fler än henne som missgynnas av att tävla med skor som är vana att tävla barfota. Men jag tror säkert att hon hanterar det. Walkie Talkie är en gedigen häst att arbeta med. Hon har tagit otroliga kliv i år tycker jag och jag ser inte slutet på hennes utvecklingskurva. Nämen, lite optimist vill jag nog vara, säger Per Linderoth.

Det låg annars nära till hands att gissa att du skulle tro mest på Donners Am i bronsdivisionen (V75-1). En häst som ser ut som en stjärna men inte fått till det fullt ut.
– Han är stark och en av de tre bästa jag har tränat, men har inte nått riktigt till höjderna. Han är inte ”där” ännu.  Fast han närmar sig och vi har fått en ganska bra utveckling på honom i år får man väl säga.

Nu har han tre raka, fördelat på två fina insatser i monté och ett lopp emellan där han svepte fältet i ett enklare lunchlopp i Östersund för ganska precis en månad sedan.
– Ja, formen är god. Han var fin i det loppet. Men han har haft lite bekymmer med sina knän och i vinter ska vi ta tag i det på allvar och få honom opererad och riktigt fin till nästa år.

Hur tippar du att det går på lördag?
– Han har inga problem för dagen och var inne på Bergsåker i fredags han också för ett jobb i 1.25-tempo och var fin på det. Han trivs på distansen och spår två tycker jag också att han borde kunna hantera. Så förutsättningarna är rätt så bra och han ska med på kupongen.

Slutligen ska treårige Buzzer Beater möta äldre i klass I-försöket (V75-5). Ni fick en tung lottning och har ett elftespår bakom bilen…
– Det är ju nästan slut på treåringslopp för honom nu när han tjänat 450 000 kronor. Då måste jag ut mot äldre. Med lopp med stängt vid 500 000 kronor på hemmaplan passade bra naturligtvis nu när han måste ha ett lopp inför en ”E3-revansch” på Bergsåker 19 december. Vi är chanslösa om vi testar i spåren nu och kör man på halvchans från såna här lägen kanske det går en på hundra ungefär. Så jag vill ligga jäkligt lågt med honom, slutar Linderoth.

Föregående artikelTidningarnas Tipsliga inför V75 Bergsåker
Nästa artikelPå lördag kan stoet dela ut en ny stjärnsmäll

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.