Perfekt avslutning för Commander Crowe

138

crowe seger

Glädje på Meadowlands sedan Commander Crowe och Örjan Kihlström vunnit Breeders Crown-finalen.Foto av Adam Ström

Det blev den perfekta avslutningen.
Commander Crowe krönte en fantastisk karriär med miljonseger i USA.
Med 61 segrar och 34,3 miljoner kronor är fuxen nummer två i svensk travhistoria.
– Det här var hans sista start. Men man vet aldrig…, kanske slutar han, jag är inte säker. Det är alltid tränaren som bestämmer, sa delägaren Barbro Wihlborg.

Commander Crowe har hunnit bli elva år och natten till söndagen svensk tid gjorde sagohästen sin sista start i karriären.
Så var det sagt.
Men i segerintervjun på travbanan Meadowlands i New Jersey lät det plötsligt annorlunda.
– Det är en chock, som en dröm. Jag vet inte om jag är vaken eller om jag drömmer. Det är fantastiskt. Det här var hans sista start. Men man vet aldrig…, kanske slutar han, jag är inte säker. Det är alltid tränaren som bestämmer, sa delägaren Barbro Wihlborg.
Tränaren Fabrice Souloy gav inte något svar när han blev intervjuad i vinnarcirkeln utan beskrev istället hur speciellt det känns att komma med en fransk häst och slå amerikanerna.
Men nu är Commander Crowe ingen fransk häst, han är svensk och en av de största i den svenska travhistorien.
I nattens seger i Breeders Crown-finalen tangerade Commander Crowe löpningsrekordet när han vann på 1.09,0 över 1 609 meter, autostart. Örjan Kihlström var offensiv, bra med från start och körde efter ungefär halva loppet till ledningen. Från spets höll sedan Commander Crowe undan närmast före Maven och Creatine. Åke Svanstedts hopp Your So Vain galopperade.

34,3 miljoner kronor
Commander Crowe inledde karriären med 23 raka segrar i regi Halmstadtränaren Petri Puro. Nattens triumf i New Jersey var nummer 61 i karriären på 106 starter.
Segern var värd drygt 1,6 miljoner kronor och totalt i karriären har Commander Crowe tjänat drygt 34,3 miljoner kronor. Endast Victory Tilly har tjänat mer pengar bland svenskfödda travare, 37,7 miljoner kronor.
Commander Crowe gjorde tre starter som treåring 2006 och sedan gick han direkt ut på V75 i januari som fyraåring och vann i klass III. Det blev sedan seger även i klass III-finalen och därefter vinst även i försök och final i klass I innan det var dags för triumfen i Svenskt Travderby. Fyraåringssäsongen fullbordades sedan med seger i Breeders’ Crown.
Första förlusten för Commander Crowe kom 2008 i Svensk Mästerskap, gulddivisionen, på Åby då Triton Sund vann med nos.

Bäst i världen 2012
2010 bytte Commander Crowe regi till Fabrice Souloy och flyttade till Frankrike. 2012 hade hästen sitt bästa år hos fransmannen och vann bland annat följande storlopp i svit: Olympiatravet, Oslo Grand Prix, Elitloppet, Kymi Grand Prix, Forus Open, Hugo Åbergs Memorial och Grand Prix du Conseil General des Alpes-Maritimes. Under 2012 travade han även sitt rekord då han vann Hugo Åbergs Memorial på kilometertiden 1.08,9.
I fjol upprepade Commander Crowe sin seger i miljonloppet Hugo Åbergs Memorial.
I år var länge triumfen i Åby Stora Pris den största segern men det var före nattens Breeders Crown-succé i USA, fuxens sista lopp och sista seger.
Eller?

Vinstrikaste svenska travhästar:
1) Victory Tilly – 37,7 miljoner kronor.
2) Commander Crowe – 34,3 miljoner.
3) Gidde Palema – 27,1 miljoner.
4) Torvald Palema – 26,8 miljoner.
5) Zoogin – 25,3 miljoner.
6) Opal Viking – 24,4 miljoner.
7) Maharajah – 23,5 miljoner.
8) Remington Crown – 22,9 miljoner.
9) Järvsöfaks – 21,3 miljoner.
10) Gigant Neo – 20,3 miljoner.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.