Persson: ”Kom och träffa Järvsöfaks…”

37

Snart fyller Järvsöfaks 23 år.

Nu bjuder tränaren Jan-Olov Persson in till öppet hus.

Det kan vara sista chansen att få träffa den folkkäre hästen.

– De som vill får komma och hälsa på honom, säger Jan-Olov Persson till Trav365.

Med sina 201 segrar på 234 starter och 21,2 miljoner kronor i intjänade prispengar så är Järvsöfaks en av Sveriges mest folkkära hästar – genom tiderna.

Kallblodskungen lade tävlingsskorna på hyllan 2009, men har efter sin tävlingskarriär fortsatt att beröra människor runt om i landet – både travintresserade och icke travintresserade.

För två år sedan höll världens bäste kallblod på att gå bort och tränaren Jan-Olov Persson beställde en gravsten åt honom.

– Han ska kremeras och kommer begravas i sin hage, sa Jan-Olov Persson då.

Men Järvsöfaks repade sig från sin skada och den 23 juni fyller Järvsöfaks 23 år.

Nu bjuder Jan-Olov Persson in till öppet hus – för att folk ska få en chans att träffa Järvsöfaks, och det kan bli sista gången.

”Kan bli en vinter till”

– Vi har trav här på Hagmyren den 30 april, då tänkte jag ha öppet hus på förmiddagen i stallet mellan klockan 10.00 och 12.00, då får de som vill komma hit och hälsa på honom, säger Jan-Olov Persson till Trav365.

Hur mår Järvsöfaks för dagen, Jan-Olov?

– Han mår ganska bra, det gör han väl, säger Jan-Olov Persson och fortsätter:

– Han var risig för ett par år sedan, jävligt risig, men sedan har det gått bra. Han äter bra och går väl på ett någotsånär hyggligt sätt, det gör han. Men det är klart, 23 år är en ansenlig ålder för en häst och jag får väl ta ett beslut någon gång, men som det ser ut nu så går det bra.

Kan det vara sista chansen för en del att få träffa Järvsöfaks, den 30 april?

– Svårt att säga, säger Jan-Olov Persson och tystnar en stund, för att sedan fortsätta:

– Vi får se lite, det kan bli en vinter till, han är i bra författning för dagen i varje fall. Han går i sin hage och har koll på de andra, och han har den tillvaro som han är värd.

”Känslomässigt starkt”

Det går inte att missta att det är mycket känslor som bubblar inombords hos Jan-Olov Persson när man pratar om ”Faksen”.

– Filmen Drömmen om Järvsöfaks har ju gått på TV4 Sport nästan varje vecka här ett tag har jag sett, och det har varit skoj, man blir tagen varje gång. Det är så man lutar sig tillbaka och njuter varje gång man ser det, säger Jan-Olov Persson och fortsätter:

– Jag var i Norge för 14 dagar sedan och blev då inbjuden till tv-studion, då hade de gjort i ordning massa klipp som handlade mycket om Järvsöfaks, med klipp från de större loppen med världsrekordloppen och så vidare, och även om man var stark när man gick in i studion så blev det känslomässigt starkt. Han berör så mycket Järvsöfaks, han berör så många människor, även sådana som normala fall inte bryr sig om travsporten. Många har ett speciellt förhållande till honom.

Se nedan för Järvsöfaks största milstolpar i karriären

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet