Peter Untersteiner inför V75 Rättvik 2 augusti 2014

152

image-3

Peter Untersteiner har haft ett makalöst år så här långt.
Efter superhelgen med fem V75-segrar och triumfen i Stochampionatet så ligger han på andraplats i landets tränarliga.
– En så bra placering har jag aldrig haft tidigare. Jag vaknar ibland på nätterna i ren glädje, säger Peter Untersteiner som på lördag rekommenderar spik på sin B.B.S.Sugarlight i V75.
– Det är en guldhäst som går i silverdivisionen.

Halmstadtränaren hade redan i fjol ett succéår.
Men det rekordåret håller nu på att slås.
Tillsammans med sonen Johan är han på väg att bli en maktfaktor i svensk travsport, om de inte redan är det.
Peter Untersteiner har redan krossat fjolårets rekord i segrar och redan vunnit över 160 lopp till stallet i år. I prispengar närmar han sig tio miljoner inkört till stallet och han blir bara ännu mer populär bland hästägarna.
– Jag sa ju det i fjol att det är osannolikt om det ska gå lika bra i år också. Men så här långt håller vi ställningarna och det är verkligen jättekul, säger Peter Untersteiner.

”Har aldrig fått sådan respons”
När intervjuen görs måndag eftermiddag är han på väg till Mantorp för kvällens V64-tävlingar. På tisdagen väntar stortrav på Jägersro i samband med Hugo Åbergs och tävlingsdagarna avlöser varandra i rask takt.
Frågan är om han har hunnit landa ännu, efter den fantastiska helgen på Axevalla där det blev sex segrar till stallet på söndag, varav fem inom V75 och så Stochampionatet som kronan på verket. Responsen med hundratals sms och gratulationer har i alla fall avlöst varandra i en strid ström.
– Jo, men nu kan man andas ut litegrann. Det har varit en hektisk tid med först Sprintermästarhelgen där vi var värdar, och sedan hade vi vår hästägarefest i fredags. Det har tagit lite tid att smälta allt.
– Men jag har aldrig varit med om en sådan respons som jag har fått efter Stochampionatshelgen. Det tog ett dygn att besvara alla sms som kom ifrån hela världen faktiskt. De närmaste dygnen efteråt så vaknade jag ibland på nätterna och det bara snurrade allting. Men jag vaknade i ren glädje och det gör jag fortfarande ibland. Framgångarna berör mig och många andra och det visar att det är något roligt som vi håller på med.
– När jag väl körde lopp efter lopp på söndagen så var man mitt uppe i det och tänkte på nästa lopp hela tiden. Även fast det redan hade blivit några segrar så måste man fokusera på nästa uppgift. Men nu efteråt när man summerar allting så känns det förstås riktigt bra.

Populär hästägarefest med fint pris
I fredags anordnade Peter Untersteiner sin traditionella hästägarefest som han har gjort i 20 års tid. Det var i samband med nattravet i Halmstad och 220 personer var på plats och hade det trevligt i det stora sprintermästartältet som låg precis intill tävlingsbanan.
– Det är uppskattat och väldigt trevligt varje år måste jag säga. Det var det även i år. Vi samlades först i stallet för lite mingel och förfriskningar. Sedan var det en tipspromenad på slingan fram till tältet med blandade frågor, både travfrågor och allmänbildade frågor. Utslagsfrågan var vem som vann lopp fem och vad oddset blev. Sedan hade vi prisutdelning efter lopp sju och förstapriset var fri träningsavgift i en månad.
– Sedan var det middag i tältet med altan ut mot banan. Så det var väldigt lyckat och Johan och hans hästägare var också med. Det är roligt att kunna göra någonting annat för hästägarna än att bara fakturera.

”Johan ännu mer populär”

Du sa i en tidigare intervju i fjol att du var populär bland hästägarna och att antalet hästar ökade efter alla framgångar. Nu har du 141 hästar på träningslistan. Efter dundersuccén i år, är intresset ännu större nu?
– Vi fick in extremt mycket nya hästar under en period och det droppar in fortfarande. Men just nu är det Johan som är ännu mer populär och han som får in flest hästar. Det är kul, för det är familjen som gäller och det är jätteroligt att folk vill anlita våra tjänster.
– Snart ska vi börja ta in ettåringarna också. Då blir det lite omorganisation i stallet för vi kan inte ha hur många hästar som helst.

Du har tidigare pratat om att träningscampen i Holm, gården där Kari Lähdekorpi tränade tidigare, har blivit ett lyft?
– Ja, det har utvecklat vår tränarrörelse att jag har fått den campen och nu är ju Johan där också med sin verksamhet. Men jag vill samtidigt påpeka att hästarna som står inne på Halmstadtravet tävlar lika bra. Exempelvis Neona Princess, som vann Stochampionatet, står inne på banan. Men det är bra att vi även har den här valmöjligheten att kunna träna lite annorlunda ute i Holm också, säger Peter Untersteiner.

”En dröm att bli nominerad”
Succétränaren är tvåa i landets tränarliga efter Robert Bergh med drygt 9,8 miljoner kronor inkört. Han avslöjar också en dröm när det gäller hans framgångar som travtränare.
– Jag sa i fjol att jag hade en dröm om att bli nominerad till att bli Årets Tränare. Men sedan när jag såg realistiskt på vilka som blev nominerade så var det några som var vassare. Så jag blev inte besviken på något sätt. Men man kan ju hoppas på att bli nominerad i år, även om det är långt kvar ännu och tidigt att börja spekulera om det redan nu.

”Känns löjligt att inte spika B.B.S.Sugarlight”
På lördag styr Peter Untersteiner kosan mot Rättvik och V75. Förutom att han har två egentränade hästar med sig så kör han även en av årets snackhästar, segermaskinen B.B.S.Sugarlight, från innerspåret i V75-1. I det officiella tipset, Fem tippar V75, spikar Peter Untersteiner sig själv.
– Det kändes löjligt att inte spika honom. Visst, läget med spår ett kan bli en fälla, men hästen kan öppna snabbt om jag talar om det för honom. Och nu kommer jag att säga till att han ska göra det. Det är en guldhäst som går i silverdivisionen och han hade inte gjort bort sig i Elitloppet i år, säger Untersteiner.
– Inför starten i Örebro när han hade spår ett så var jag väldigt bekymrad men han öppnade snabbt och höll ledningen då. I Örebro är det också extra svårt att hålla ledningen från innerspåret men med banan i Rättvik ska det inte vara några konstigheter. Jag har pratat med tränaren och allting är frid och fröjd och jag såg ju loppet som hästen gjorde i Norge senast då jag själv körde Nothing But Class som inte kunde hänga med. Både B.B.S.Sugarlight och tvåan Support Justice var grymma och de avslutade sista varvet efter 1.08,5.

”Har absolut potential att vinna”

Vad säger du om dina två egentränade hästar i V75, Maxmillian Trotter och Trust Launcher?
– Maxmillian Trotter (V75-2) spurtade bra till en tredjeplats i V75 senast efter en sen lucka. Jag var nöjd med honom då. Allting ser bra ut efteråt och jag tror att han kommer att gå bra igen. Hästen har absolut potential att vinna ett klass II-lopp och det blir barfota runt om precis som senast.
– Trust Launcher (V75-6) håller väldigt nyttig form. Senast på Axevalla så gick han tre lopp samma dag och vann de två sista, inklusive skiljeheatet. Det var faktiskt första gången som jag körde ett skiljeheat i hela mitt liv och det var rätt så häftigt. Hästen blev bara piggare och piggare för varje lopp vi körde. Jag tror att han kommer att göra ett bra lopp igen för han kändes så laddad och fin i träningen idag (läs måndag). Nu är det bakspår över kort distans och då är det lätt att hamna illa till. Men en outsider ska man nog hålla honom som på den fina formen. Han går barfota runt om igen, säger Peter Untersteiner.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelFem tippar V75 Rättvik 2 augusti 2014
Nästa artikelDags för Hambletonian på Lördag!

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.