Petri Puro om läget med Pato och Edward Ale

134

petri puro pato

Derbyvinnaren Pato är på väg tillbaka och Petri Puros stjärna beräknas göra comeback i juli.Foto av Foto: Lars Jakobsson, Kanal 75

Pato och Edward Ale är två elithästar som inte har synts till på tävlingsbanan på länge.
Tränaren Petri Puro berättar om dagsläget för sina stjärnor.
– Pato hoppas jag startar i mitten eller i slutet av juli. Edward Ale gör comeback på senhösten, berättar han.

Halmstadtränarens två vinstrikaste hästar är Pato och Edward Ale. Pato vann både Kriteriet och Derbyt och har sprungit in 4,2 miljoner kronor. Efter en misslyckad sejour i Frankrike i vintras har inte sexåringen synts till på tävlingsbanan. Petri Puro redogör om dagsläget för hästen som har vunnit tio lopp på 23 starter.
– Pato var startklar förra månaden men lyckades trampa på en sten när vi joggade honom utan framskor. Han hade så bra fötter och därför körde jag honom barfota i sanden. Vi röntgade hoven och det var inget allvarligt men det har ändå jäklats lite i tre och en halv vecka, säger Petri Puro.
– Jag hade annars tänkt att han skulle ha startat i början av juni men nu fick vi lägga om planerna. Han tränas igen och känner inte av något längre. Är han helt återställd och fortsätter att kännas bra så kommer han ut i mitten eller i slutet av nästa månad.
– Han var lite sliten efter Frankrike och var inte sig själv där nere. Efter sista loppet hade han lunginflammation men de senaste månaderna har han känts lika stark och bra i träningen som han har gjort tidigare. Det är en stark och oöm häst och jag är inte orolig över att han inte ska komma tillbaka. När de andra har lekt färdigt i sommar så kommer Pato, säger Puro med ett skratt.
Något speciellt mål eller stort lopp du har i åtanke framöver?
– Om jag får honom i toppform så siktar jag på SM. Lång distans passar bra men jag vill ge honom gott om tid på sig att komma tillbaka. Hästägaren gnäller inte heller eftersom det är jag själv som äger honom.

Siktade mot Elitloppet med Edward Ale
När det gäller stall Puros andra stjärnhäst, Edward Ale, så var han påtänkt för Elitloppet i år. Men skador har stoppat sexåringen som har tjänat 2,8 miljoner, travat 1.10,5 och tagit 14 segrar på 35 starter.
– Jag hade tänkt att Edward Ale skulle komma ut tidigt i år och siktade på Elitloppet. Han var långt kommen i träningen när jag körde ett provlopp med honom i mitten av januari. Han gick med hakar då, eftersom han är så lätt och fin i gången och aldrig har haft några problem med det tidigare, men tyvärr fick han en blödning i ett gaffelband.
– Han fick vila och skadan fick läka ut och nu har vi tränat honom tufft i både sanden och i backen en tid. Han går sex, sju kilometer varannan dag i backen och hinner nog med att göra två, tre starter i år. Hästen ser bra ut och har återhämtat sig fint och han tål den träningen som vi nu har anpassat för honom. Han kommer att göra comeback på senhösten, säger Petri Puro.

Mot Svenskt Travderby

Till sist; hur står det till med Ni Talar Bra Latin som har imponerat i två raka V75-segrar? Är det matchning mot Derbyt som gäller nu?
– Vi hade siktat på att han skulle vara på topp till elitloppshelgen och lyckades med det. Hästen har jäkligt bra skalle och kämpar och gör alltid så gott han kan. Nu ska vi försöka hitta en ny toppform till sensommaren och hösten. Jag har dragit lite i handbromsen i träningen och tänkt ge honom en tävlingspaus på sex till åtta veckor.
– Sedan kör vi igång igen och vi får se om han är en häst för Derbyt. Han gillar lång distans men är ganska grön i de här sammanhangen. Men kanske att vi provar om dagsformen är bra, säger Puro.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelLunch – Dubbeln Bergsåker 2014-06-17
Nästa artikelJackpot med Petri Puro på V86 den 18 juni 2014

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.