Petri Salmela om V75 Boden 14 juni 2014

269

petri salmela v75

V75 med midnattstrav i Boden har blivit en stor folkfest.
Hemmatränaren Petri Salmela vill väldigt gärna vinna lopp just den här tävlingsdagen.
– Det är en otroligt härlig känsla att vinna på hemmaplan när det är så mycket folk. Jag har gjort vad jag kan för att ha hästarna på topp, säger Salmela som har flera intressanta till start.

Väderprognosen visar just nu på sol över Boden på lördag som då kör sitt återkommande midnattstrav. Det har blivit en stor succé med mycket folk på plats varje år och med Norrbottens Stora Pris som har en miljon kronor till vinnaren. V75-tävlingarna på kvällen, med första start klockan 20.30, tilltalar många och likaså att få se några av Sveriges bästa hästar göra upp under midnattssolen.
– Det här konceptet har blivit riktigt lyckat och det är det största vi har här uppe. Om det är fint väder så drömmer man om att slå 10 000-gränsen men realistiskt är väl att det kommer mellan 7000 till 10 000 personer. I fjol var det 9 000 i publiken och det är alltid en väldigt trevlig stämning runt banan, säger Petri Salmela.
Som hemmabanans största profil vill han såklart visa upp så många bra hästar som möjligt och att vinna lopp den här tävlingsdagen står högt i kurs.
– Både jag och min personal men även andra tränare här försöker verkligen göra allt för att hästarna ska vara tiptop till den här dagen. Direkt efter elitloppshelgen så jobbar man för att ha så många hästar som möjligt i ordning. Vi brukar ha fina framgångar den här helgen och det är så otroligt roligt att få vinna lopp då. En underbar känsla, menar Salmela.

Kossu Sisi jagar femte raka – ”Som en datamaskin”

Boden-tränaren har fem hästar med inom V75 varav en häst som är en ny bekantskap för många V75-spelare. Det är segerstaplaren Kossu Sisu som ståtar med fyra raka segrar och som har dragit ett perfekt läge med innerspår bakom startbilen.
– Jag är jättenöjd med Kossu Sisu (V75-6) och hästens kroppsspråk säger att han mår mycket bra. Vi tog ett beslut i våras att matcha honom i Norrland för att bygga upp hans psyke och även om han hade ett passande lopp under elitloppshelgen så valde vi att köra här uppe istället. Vi har haft en planering och lyckats till hundra procent med det, säger Petri Salmela.
– Det här är en otroligt snäll och klok häst som inte var färdig i fjol. Jag kände tidigt vilken fin kapacitet han hade men vi har tagit det lugnt med honom. Han är nästan som en datamaskin mellan öronen, helt perfekt och så positiv hela tiden. Han kan springa ännu fortare än vad han har gjort hittills.

”Bara länger på steget”
– Han är snabb ut och jag tror att Ulf provar för ledningen. I Umeå näst senast så gick han en visslande avslutning och senast så satt han i ledningen efter sjuhundra meter trots 20 meters tillägg. Han vann hur lätt som helst och har känts kanonfin i jobben efteråt. Hästen kan vara lite trög i loppen men han bara länger på steget när de andra närmar sig. Det blir barfota runt om igen och troligen Nurmos huvudlag, ett tre fjärdedels stängt huvudlag. Jag har funderat lite på norskt huvudlag men har inte pratat med Ulf om det ännu. Det är många fina hästar med i loppet men självklart tror jag på bra chans, säger Salmela.

”Har hysterisk form”

Du har ytterligare fyra hästar med inom V75. Vad säger du om deras chanser?
– Dance Photo (V75-1) är en gammal märr som har hysterisk form. Jag har Johnny Takters ord kvar i öronen efter näst senaste starten på Solvalla under elitloppshelgen när han kom in efteråt och sa att om jag hade fått luckan så hade jag kört förbi dem. De två senaste gångerna som Ulf har kört henne så har hon galopperat bort två segrar och enligt Uffe så hade hon vunnit båda gångerna utan galopperna. Hon är inte helt att lita på men kan vara med i platsstriden om det löser sig med tempo och positioner. Det blir barfota runt om igen.
– Lillen Sisu (V75-1) har tävlat i hårda lopp i hela sitt liv och hittat formen igen här uppe i Norrland. Han sprang 1.11,5 bakom You Bet Hornline senast och hästen känns pigg och fin. Det här är ett jämnt lopp och jag tycker inte att någon häst höjer sig så mycket över de andra. Har han bara vaknat på rätt sida så duger han långt. Balansen blir antingen barfota bak eller barfota runt om.
– Idonette (V75-3) är på väg mot formen men senast blev det alldeles för tufft med 1.10,8 första varvet. Torbjörn tyckte att hon var tapper och hästen visade verkligen att hon kunde öppna. Hon har tagit det loppet bra och känts fin efteråt. Nu har hon fått ett bra läge och sköter hon sig tror jag att hon är med långt framme. Hon går med tåskor, det är nästan som barfotabalans, men kanske att vi ändå rycker alla skor fast det bestämmer vi först på lördag.

”Beer Summit är grymt fin”
– Beer Summit (V75-7) öppnade otroligt fort i finalen i Sweden Cup och var nere i farter mellan 1.00 till 1.05. Enligt Ulf galopperade inte hästen på grund av farten utan för att han tog upp honom i första sväng. Det fattades en halv längd för att han skulle ta sig förbi Mosaique Face och när Ulf tog upp honom så blev det galopp. Hästen såg grymt fin ut och det har han även gjort efteråt i träningen. Det är klart att man hade önskat sig ett bättre läge här men han är hypersnabb ut och även om jag och Ulf inte brukar diskutera taktiken så tycker jag att man måste prova att köra från början. För om man backar är det samma sak som att stanna hemma.
– Det är ett jämnt och fint lopp och jag har en väldigt formstark häst som är på väg uppåt. Det är flera namnkunniga hästar med men kanske att man kan ifrågasätta formen på vissa av dem. Min häst duger i det här fältet och jag har en stark känsla av att om det löser sig på bästa sätt så kan han verkligen vara med långt framme. Det blir barfota runt om igen och senast hade han helstängt huvudlag på sig och min känsla är att vi sätter på helstängt igen. Men det bestämmer jag och Uffe efter värmningen, säger Salmela.
Vem är bästa chansen i omgången?
– Jag tycker inte att någon av mina hästar är chanslös på förhand. Med lite tur och klaff kan allting hända och jag vill inte räkna bort någon av dem. Men den allra bästa chansen har Kossu Sisu, säger Petri Salmela.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelHans-Owe Sundberg om V86 11 juni 2014
Nästa artikelV86 Solvalla/Jägersro 12 Juni

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.