Platt fall för svenskarna i Paris

190

plattfall

Ett magplask och en stor besvikelse. Sett med svenska ögon är det den enkla sammanfattningen av årets upplaga av Prix d’Amerique där samtliga fyra blågula hästar slutade utanför prispengarna. Mest sved det nog för Stefan Hultman vars häst agerade långt under normal standard. – Surt sa räven. Maharajah tog slut alldeles för tidigt och något måste vara fel.

Allt såg egentligen bra ut inför söndagens Prix d’Amerique på Vincennes-banan utanför Paris. Det svenska travlandslaget mönstrade fyra hästar som alla skulle kunna vara med och slåss om fina placeringar i världens tuffaste travlopp. Så hette det i alla fall på förhand. När Prix d’Amerique var över på söndagseftermiddagen hördes mest suckar i svensklägren. Raja Mirchi ”bäst” med en elfteplats utanför prispengarna. Maharajah tolva, Noras Bean trettonde och Quarcio du Chene på en sextondeplats. Örjan Kihlström fick en kanonstart med Maharajah och satt i ledningen efter en liten växling kort efter start med Lutfi Kolgjini vars Raja Mirchi fick en position i rygg ledaren. Tempot var högt uppskruvat. Första 1500 meterna gick efter snabba 1.10,7 med det största svenska hoppet Maharajah i täten. Franske storfavoriten Ready Cash smög sig närmare och när Franck Nivard satte in stöten 500 meter från mål hade Maharajah inget svar. Örjan Kihlström förstod att något inte var som det skulle och slutade köra på sin häst i det läget.

Luften gick ur
Tränaren Stefan Hultman talade om att han haft puls och förhoppningar i flera veckor. På stallbacken efter loppet hade luften gått ur. – Det blev ett tufft lopp men Maharajah är en stark häst som normalt ska klara en sådan här öppning. Tekniken och travet hästen visade ger mig förhoppningar inför framtiden. Men inte på det sätt han fullföljde. ”Marre” var trött mycket tidigare än normalt och nu måste vi kolla upp hästen och se om det handlar om en infektion eller något, sa Stefan Hultman.

Fransk överraskning
Som så många gånger förr blev det franskt i topp i Prix d’Amerique. Dock blev det inte storfavoriten Ready Cash som gick segarande ur striden utan en liten överraskning till dryga sju gånger pengarna i vinnarodds. Royal Dream, den åttaårige hingsten med den annorlunda stilen, plockade enkelt ner Ready Cash i mitten av upploppet efter att körande Jean Philippe Dubois serverat hästen en smygare i rygg på favoriten en stor del av loppet. Segertiden skrevs till 1.12,0 över de 2 700 meterna. 4,5 miljoner kronor tjänade fuxige Royal Dream som tränas av Philippe Moulin. Jean Philippe Dubois är den äldste brodern i Frankrikes största travfamilj med pappa Jean Pierre i spetsen. Äntligen en triumf i det stora loppet även för honom. – Härligt med en seger. Prix d’Amerique är det största som finns. När jag kunde ge Royal Dream en sådan löpning var jag säker på att vi skulle gå förbi Ready Cash på upploppet. Elitloppet och andra lopp i Skandinavien? Ja, varför inte, vi får se, sa Jean Philippe Dubois.

Kolgjini nöjd men ändå inte
Ready Cash var stor i nederlaget och förmodligen rejält trött när han började fuska med travet den sista biten och förpassades till andraplatsen. Svenskarna då? Lutfi Kolgjini hade vissa förhoppningar på Raja Mirchi på förhand. – Jag är kanonnöjd med hästen men så klart inte glad över placeringen. Min häst var gott gåendes när vi blev störda och krokade ihop med ett annat ekipage. Ulf Stenströmers Noras Bean fick ett styggt lopp i spåren första 1200 meterna. – Noras ska smyga och var slagen redan efter fem meter när det blev så där, suckade Axevallatränaren. Björn Goop satt långt bak med Quarcio du Chene som tog slut helt i den sista kurvan. Veterinären Jonas Thornell om insatsen: – Han har varit igång så länge nu och har förmodligen passerat formen. Vi gjorde ett försök med en toppning för en och en halv månad sedan men det gick åt fel håll kan man säga. Storloppscirkusen rullar nu vidare i Paris med Prix de France 10 februari och Prix de Paris 24 februari. Stefan Hultman håller det inte för uteslutet att Maharajah ska få nya chanser i Frankrike i vinter. Men först efter en grundlig kontroll av hästens status.

Mikael Wikner

Föregående artikelInför V64: I hetluften både på Solvalla och Vincennes
Nästa artikelNästagångare 28-29 januari

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.