Positivt trots allt!

194

posijara

På söndagen vann Yarrah Boko det stora genrepet inför Prix d’Amerique. Segern i
Prix de Belgique, med en halv miljon kronor till vinnaren, var överraskande och stärkte norrmännens aktier inför världens största travlopp den sista söndagen i januari.
Dagen efter kom chocken. En rutinundersökning av Yarrah Boko gav dystra besked. Den franske veterinären som genomförde undersökningen meddelade att hästen hade en blödning på ett gaffelband på vänster framben.
En allvarlig senskada som skulle ha hindrat hästen från vidare tävling i vinter.
– Det var min största seger och från att ha upplevt den glädjen i söndags kändes det verkligen tungt när vi fick beskedet dagen efter. Prix d’Amerique var borta då, säger Trond Anderssen.

”Ingen ny skada”
Yarrah Boko, Norges bästa häst, tävlade inte på fem månader efter Elitloppet på Solvalla i maj på grund av en skada i vänster framben.
Nu menar norsk expertis att det var ärrbildningen från den skadan som spökade för den franske veterinären vid måndagens undersökning. Hästen är troligen frisk.
Norske chefsveterinären Lars Moen i Oslo lämnade nämligen helt andra besked än sin franske kollega.
– Moen undersökte hästen innan han åkte ner till Frankrike och säger nu att det inte är någon ny skada på bilderna. Det är en ärrbildning hästen inte besväras av utan kommer att ha kvar så länge han lever. Lars Moen är en mycket kritisk och skicklig veterinär och när han säger så känner vi oss lugna, säger Trond Anderssen.
Som det verkar kommer alltså Yarrah Boko till start i Prix d’Amerique om knappt två veckor. Fredagens planerade snabbjobb på Grosbois ställs dock in.
Yarrah Boko kommer att få lättare motion på fredagen och en ny undersökning är bokad till måndag. Om allt är väl med hästen då är planen att Trond Anderssen ska åka ner till Frankrike igen för ett föreberedande jobb under tisdagen i Prix d’Amerique-veckan.
– Sån är planen i alla fall och vi är optimistiska till en start igen.

Mikael Wikner

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet

Kommentera artikeln

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.