Potatis, lök och chips inför V75 13 september

228

image-8

Lantbrukaren Robert Ekström är i full färd med att ta upp potatis för vidare leverans till Ålands stora chipsfabrik.
Han tränar även öns stora travstjärna, Jeppas Maxi, som många V75-spelare kommer att förlita sig till i jackpotomgången på lördag.
– Hästen känns bättre nu än han har gjort tidigare och är mer förberedd än han var inför Jubileumspokalen, säger Robert Ekström.

Alla inom travet känner till den åländska segermaskinen som har radat upp imponerande fullträffar under våren och sommaren. Jeppas Maxi var som mest upp i sex raka segrar varav fyra av dem kom i V75. Senast tog det stopp när han tog ett nappatag mot femåringseliten i Jubileumspokalen. Jeppas Maxi hade bakspår och kom aldrig in i matchen men landade ändå på tiden 1.12,1 över full distans som oplacerad.
– Både jag och Torbjörn Jansson tyckte att hästen var det bästa han någonsin har varit i travet i Jubileumspokalen. Vi var nöjda med hans insats och han hamnade ju där bak från det startspåret som han hade, säger Robert Ekström som har fött upp och äger Jeppas Maxi.
– Det blev lite ”gummibandskörning” på slutet när de tog upp framför honom och sedan tar det ett tag innan han kommer igång igen. Han kom upp i ryggen på Claes Boko i sista sväng men tappade sedan en längd när de tog upp och där tror jag att chansen på pengar försvann. Hästen måste ha lite längre tid på sig för att få upp speeden och är ingen som bara sticker iväg på hundra meter.

”Har aldrig snackats så mycket trav på Åland”

Amatörtränaren Robert Ekström har förutom Jeppas Maxi även Jeppas Hugo (gaffelbandsskadad), två ettåringar samt två fölston hemma på gården.
– Ettåringarna ska ut på Kriterieauktionen och Maxis halvbror, som rör sig väldigt fint, ska säljas på fredagen.
– Det är fantastiskt roligt att Jeppas Maxi har tävlat så bra och jag och många med mig tycker nog att det aldrig har snackats så mycket trav på Åland som det gör nu. Det är många som inte har varit så travintresserade tidigare som följer med och pratar om Jeppas Maxi och följer hur det går. Det var många ålänningar som var på Solvalla när han startade i Jubileumspokalen och Ålandstidningen följde med oss hela dagen och gjorde ett stort reportage. Det har skrivits mycket om hästen i tidningen här, säger Robert Ekström.

Potatis och lök
Ekström är lantbrukare till professionen och när han inte tränar sina hästar så sitter han mycket i traktorn.
– Just nu håller jag på och tar upp potatis som ska till den stora chipsfabriken här på Åland, säger han när intervjuen görs.
– En stor andel av den finska snacksmarknaden kommer från den fabriken så den är stor och bra för Ålands näringsliv. Den har flera hundra personer anställda och varje dag går det ett par långtradare med färdiga produkter och det får vi vara glada över.
– Annars så odlar jag förutom potatis även lök, gul och röd, samt att vi även har börjat med lite andra rotsaker.

”Kommer bättre förberedd – fått rejälare jobb”
Åter till Jeppas Maxi som på tio starter har tagit åtta segrar och en andraplats samt sprungit in drygt 600 000 kronor. På lördag är det dags för nästa start och den sker i V75 på Färjestad, som kryddas med en stor jackpot där en ensam vinnare kan ta hem 57 miljoner kronor enbart på sju rätt.
Är Jeppas Maxi en bra jackpotspik att luta sig emot?
– Ha, ha, det där får spelarna avgöra själva. Jag kan bara säga att hästen är jättefin nu och han känns bättre här hemma i träningen än han gjorde inför starterna på Bergsåker och Axevalla, trots att han vann där. Vi behandlade honom inför Jubileumspokalen och det gjorde att han var tvungen att stå över två jobb och fick lite extra vila.
– Nu kommer han bättre förberedd till den här starten eftersom han är bättre jobbad. Jag har även jobbat honom lite rejälare än vanligt och körde några fler intervaller i sanden än jag brukar göra i söndags, då han gick ett tufft jobb.

”Stor chans att vinna”

Vad säger du om uppgiften i V75-1 med ett perfekt läge spår två bakom bilen?
– Nu är det bästa läget på länge och även om han inte är snabb nog att ta ledningen så ska han väl åtminstone inte behöva gå från sista plats upp till dödens. Jag hoppas att de andra har lite respekt för honom men det bekommer honom inte att gå i dödens det har vi sett. Hästen är jättestark och har vunnit flera lopp den tunga vägen med krafter kvar. Han har aldrig varit riktigt bottnad vid segrarna, säger Robert Ekström.
– Det är klart att vi har stora förhoppningar med tanke på spåret och hur hästen känns. Han är säkert med där framme och strider och har nog stor chans att vinna. Hästen är också van vid att resa och vi åker hemifrån på fredag och så övernattar vi som vanligt hos Torbjörn Jansson och åker vidare lördag morgon. Men han äter och dricker alltid som han ska göra och står mest och sover i boxen.
Någon förändring i balans och utrustning?
– Nu blir det skor runt om precis som han har gått vid segrarna. Vi körde barfota bak senast men Torbjörn tyckte inte att det var så väldigt stor skillnad jämfört med skor.

Michael Carlsson

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelV75-tips till Unionskampen 13 september 2014
Nästa artikelHallå där Ulf Ohlsson…

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.