Power tog hem Svenskt Travkriterium efter ett genidrag från sin kusk

25

Power tog hem Svenskt Travkriterium efter ett genidrag från sin kusk

Raffel, rävspel och en heroisk vinnare.
Power tog hem Svenskt Travkriterium efter ett genidrag från sin kusk.
– Det är magiskt, sade Robert Bergh efter triumfen värd fyra miljoner kronor.

Aldrig har det körts så snabbt över en upploppsraka i Svenskt Travkriterium.
Men det var två kilometer kvar till mål.
Duellen mellan Upset Face och Power torde gå till travhistorien som en av de häftigaste 200-metersruscher som utspelat sig på en svensk travbana.
Det började med att storfavoriten Aetos Kronos galopperade bakom startbilen.
Därpå dök nästan ospelade Usain Töll till ledningen.
Närmast bakom följde Adrian Kolgjini och Upset Face som såg ut att få en behaglig väg till ledningen.
Då visade Robert Bergh att han fortfarande är unghästloppens mästare i sulkyn.
För 16 år sedan snodde han segerchecken genom att kuppa sig till ledningen med Tsar d’Inverne i Svenskt Travderby.
Då var Adrian Kolgjini tio år gammal.
På söndagen gjorde Bergh samma sak då han skickade iväg Power ut ur första sväng.
– Jag såg att Adrian skulle få överta, men han tittade inte åt höger, så jag tänkte att han måste få en överraskning, förklarade Bergh det drag som gjorde att upploppsrakan travades i vansinnes-, eller närmare bestämt 1.03-tempo.
Det var nämligen vad som krävdes för att Power skulle övermanna Upset Face, vars kusk gjorde sitt bästa för att svara, men inte hade tillräckligt snabb häst.

”Han är en mästare”
Väl i front fanns det inget som kunde stoppa Power den här dagen.
Även om mjölksyran gjorde sig påmind över upploppet så fanns moral och styrka att stå emot smygkörde superskrällen Brother Bill, som kom nära att ge Timo Nurmos sin tredje raka kriterietriumf.
– Även om det var en hård speed i 300 meter så kändes det ganska bekvämt. Det gällde bara att lägga honom i ett skönt tempo. Efter ett varv kom vi ner i puls, både jag och Power, förklarade Robert Bergh som vann tre upplagor av landets största treåringslopp mellan 1996 och 2000, men inte nått dit sedan dess.
– Det var 19 år sedan, det tog ett tag, men är fantastiskt roligt. Man kan vinna på många sätt, men att ha en sådan häst som är lite extra och få vinna ett så stort lopp med honom, det är magiskt, sade Bergh medan ägaren Svante Stockselius fyllde i:
– Det är en sådan nervpress hela veckan, så bara släpper det. Jag är så glad, glad för uppfödaren och glad för Robert som är Sveriges bästa tränare och Sveriges bästa driver. När han började köra så tänkte jag ”vad håller han på med”. Men sedan förstod jag. Han är en mästare.

Från sämst till bäst
Om det bjöds dramatik i överflöd i kriteriet så kan man inte säga detsamma om upplösningen i Svenskt Travoaks.
Örjan Kihlströms väg till ledningen med Diana Zet blev nämligen oändligt mycket mer bekväm.
Detta trots att han likt Power avstod från att vara med i spetskampen bakom bilen.
– Jag hade tänkt vara med bättre från start, men hon tappade rytmen lite grann efter 50 meter. Sedan blev det väldigt uppullat innan jag körde till, förklarade Kihlström sitt vinstgivande drag från tredje par utvändigt efter 500 meter.
Tätduon utgjordes nämligen i det läget av stallkamraterna Alaska och Award Kronos som föga oväntat släppte favoriten framför sig.
Resten var spel mot ett mål när Diana Zet fullgjorde den årslånga vandringen från sämst i stallet till bäst i landet.
– Spolar vi tillbaka ett år så var hon absolut sämst i kullen. Hon kunde inte ens hänga med i jobben. Men vi ville inte ge upp, hennes storasyster In Toto Sund lurade oss också rejält i början. Utvecklingen som deras mamma (Marsia L.B.) ger är helt fantastisk. De växer väldigt mycket väldigt sent, plötsligt släpper allting, förklarade tränaren Daniel Redén som alltså följde upp fjolårets triumf i landets största treåringslopp för ston med Conrads Rödluva, denna gång dessutom med en egenuppfödd häst. Succén blev total sedan Alaska Kronos kämpat sig till andrapriset vilket innebar 4,2 miljoner kronor till stallet på ett bräde.
– Jag är mest stolt över hennes pappa Hard Livin. Han har inte fått så många avkommor, men de är bra. Diana Zet har en otrolig teknik och inställningen kommer allt mer. Jag är otroligt stolt över mina flickor.
Örjan Kihlström drog sig inte för att jämföra de två senaste årens oaksvinnare:
– Diana Zet har smugit lite grann uppåt hela tiden. Hon är inte som Rödluvan, i det att hon kändes som en jättestjärna redan i första starten. Istället har hon stadigt blivit bättre. Idag var hon jättefin.

Nurmos nya elithästar
I övrigt handlade mycket av dagen om Timo Nurmos och Jorma Kontio, som visade upp två hästar som kan tillhöra eliten i många år om de får vara friska.
Italienskan Un Etoile Gar gjorde tredje starten i sin nya regi och gav prov på speedresurser som torde kunna matcha vilket sto som helst i landet när hon växlade ner ledande favoriten Dear Friend över upploppet.
Global Trustworthy har haft en brokig väg mot toppen sedan tredjepriset som favoritspelad i Svenskt Travkriterium 2016.
Nu tog han äntligen sin första skalp som äldre genom att spåra guldfinalen från start till mål och hålla ifrån sig utvändige Nadal Broline.
Kavata Käll, J.H.Response och Bon Ego utgjorde de övriga pusselbitarna i en V75-rad som betalade strax över 100 000 kronor.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelResultat och eftersnack V75 Solvalla 28 september: Det blev dubbelt Finland i topp
Nästa artikelGreenshoe vann på topptid

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.