Prisregn över Bergh på Hästgalan

371

bergh_prisad

Ett medaljregn på Hästgalan.
Eller skämtsamt ett BerGH av priser.
Robert Bergh tog storslam när travbranschen samlades för att hylla fjolårets bästa både bland hästar och människor.
– Oj, gäller allt det här verkligen mig? kommenterade Sundsvallstränaren.
Travsporten samlades på lördagskvällen för den nationella Hästgalan. 600 festklädda från hela hästbranschen fanns på plats för att fira 2013 års mest framgångsrika aktörer och blicka tillbaka på fjolårets stora prestationer.
Sundsvallstränaren Robert Bergh, 46, blev galans stora kung med sina fem priser under kvällen.
Förutom titeln Årets Tränare fick stallets Amazon Am priset för Årets sto och Årets treåring. Elitloppsvinnaren Nahar utsågs till Årets Häst (det tyngsta priset).
Nioåringen blev så klart även utsedd till Årets Äldre häst.
– Jag planerar att plocka ut honom andra- tredje veckan i april och sedan tar vi det därifrån. Elitloppet finns så klart i tankarna, även om alla vet att han är mera stark och att 1 609 meter inte riktigt är hans distans, sa Robert Bergh.
Nahar fick 43 procent av rösterna i Årets Häst – den enda kategorin under kvällen svenska folket hade fått vara med och rösta om tillsammans med landets hästsportjournalister.

Hockeybröderna tackade
Hästen ägs av ishockeybröderna Daniel och Henrik Sedin som hälsade till publiken i ett inspelat inslag på den stora duken. Bröderna var mycket noga med att hylla Nahars skötare Charlotte Andersson som framgångsrik jobbat med hästens psyke.
– Och Bergh är en av landets bästa tränare, om inte den bäste, sa Sedinarna som hade skickat pappa Tommy och brodern Peter till festligheterna i Hotell- och konferensanläggningen Stockholm Waterfront.
Amazon Am tog hem priset för Årets Treåring och Årets Sto.
Bergh har flera gånger jämfört stoet med sin gamla stjärna Hilda Zonett och gjorde det nu också.
– Hon är hård och tuff och det händer mycket med henne i vardagslag. Men så fort vi kommer ut på banan och hon får se startbilen är det bara tävling som gäller. Då bjuder hon till och gör allt hon kan. Vi har derbyt eller derbystoet att jobba för i år.

Umgås med flyttplaner
Bergsåkerstränaren som bott och verkat i Sundsvall i hela sitt liv umgås nu med flyttplaner.
– Jag vill expandera och om jag gör det hemma eller någon annanstans återstår att se. Det beslutet tar jag inom de närmaste två-tre månaderna.
En stor majoritet av landets hästsportjournalister utsåg Bergh till tränaren med stort T från 2013. Sundsvallsbon fick hela 71 procent av rösterna.
– Jag har toppenhästägare och en duktig personal som alltid ställer upp, så för mig är det bara att bygga därifrån nu, sa galans kung vars stall tjänade 24,2 miljoner kronor under fjolåret och visade upp ”hyfsade” segerprocenten 22.
Andra priser som delades ut var det till Årets Kusk. Örjan Kihlström tog hem den statyetten. Årets Komet blev mycket väntat Mattias Djuse. 24-åringen jobbar som försteman i stallet hos Anna Forssell på Solvalla och fick 83 procent av rösterna.
Om möjligt en ännu större förhandsfavorit var Månprinsen A.M. bland kallbloden. En vinnare som fick 92 procent av journalisternas röster. Tränaren Gunnar Melander och ägaren/skötaren AnnaMaria Öberg tog emot priset.

Kolgjini x 2
Lutfi Kolgjini fick kliva upp på scenen två gånger tillsammans med hästägare och skötare. Onceforall Face vann Svensk Uppfödningslöpning och fick 92 procent av rösterna. Noteras ska att Kolgjini tog hem detta priset för nionde gången.
Jägersrotränarens Mosaique Face blev Årets Fyraåring. Säsongen innehöll ett världsrekord över medeldistans och segrar i Svenskt Travderby och Europaderbyt.
– Han har inte den bästa tekniken men han har en grym inställning till sitt jobb. Hästen har vuxit ett par tre centimeter i vinter och känns jättefin. Så jag blir inte förvånad om han sopar banan med alla i år. Han har ju visat nu att inställning är allt, sa Lutfi Kolgjini.
Övriga priser som delades ut på galan: Jim Fricks Pris (vinnare: Per Linderoth ), Helen Anns Pris (vinnare: Anna Forssell ), Årets Uppfödarbragd (vinnare: familjen Jim och Susanne Oscarsson) samt Travets Hedersambassadör (vinnare: Margaretha Wallenius-Kleberg).

Mikael Wikner

 

Comments are closed.