Resultat V75 2014-02-08

517

v75resultat

I fjol blev han champion i Sverige för tionde året i rad.
Segermaskinen Björn Goop fick dock ge sig i V75-ligan mot Örjan Kihlström.
I lördagens huvudlopp V75 Champions på Solvalla ställde Goop skåpet rätt igen med sjuåriga stoet Absolut Newport.
– Det är lite prestige att vara med i den här finalen. Att jag sedan fick sätta pricken över i är förstås creme de la creme.
Landets 15 segerrikaste kuskar i V75 har de senaste åren gjort upp i en kuskmatch i det lilla formatet: ett enda lopp.
Solvalla var värd för årets upplaga av V75 Champions som kördes som avslutade lopp under lördagens finalomgång.
Björn Goop var favorit till slutsegern tillsammans med Absolut Newport. Ett stängt åttondespår i voltstart och med hästar på tillägg 20 meter efter kunde dock ha ställt till det.
Men championkusken krånglade sig loss och hittade fjärdeparet utvändigt. 800 meter från mål lyftes Absolut Newport ut till attack och fick lite draghjälp på vägen.
Magnus Jakobsson kom farande i femte spår genom den sista kurvan med loppets utropstecken Labero Broline men fick aldrig slag på vinnaren.
– Vi fick bra ryggar men hon fick också vandra sista 1 100 i tredje- och fjärdespår. Och sedan bara brisar hon undan. Hon var jättebra! berömde Björn Goop.
Absolut Newports seger var värd 200 000 kronor. Segertiden 1.14, över 2 140 meter.
Finländaren Risto Airaksinen tränar det sjuåriga stoet.
– Risto är en härlig gubbe. När han kommer hit är det laddat och bara att hålla i sig, sa Goop.

Airaksinen dagens store
Risto Airaksinen blev dagens huvudperson på tränarsidan. Förutom V75 Champions hemförde finländaren dagens andra storlopp, V75 för lärlingar – även det ett lopp med 200 000 kronor till segrande häst.
De 15 lärlingarna som lyckades bäst i V75 under fjolåret gjorde upp och segern gick till loppets nestor, 46-årige Timo Nyman.
En finländare till en annan. Timo Nyman var mycket imponerad av tioåriga Beatasine och tränaren bakom.
– Risto haralltid haft fina märrar med långa karriärer. Beatasine är tio år och gillar det här fortfarande och det var kul att köra henne för första gången. Jag var bara passagerare, sa Timo Nyman.

Segerklappen kom tidigt
Timo Nyman, till vardags unghästtränare och lärling hos Joakim Lövgren på Jägersro, körde ett perfekt lopp med Beatasine från sitt tillägg.
Stirling Allstar svarade för en starkt insats för Tino Ärling utvändigt ledaren. Ärling provade att rycka undan sista 500 men blev upphunnen i god tid före mål.
Faktum var att Timo Nyman satt blick still bakom Beatasine. 25 meter före mål lutade sig segerkusken fram och klappade hästen. En annorlunda segergest.
– När jag började med hästar var min pappa var tränare i Finland så jag har jobbat med hästar i hela mitt liv. Men Solvalla har alltid varit ett mecka. Det här var första segern på Solvalla för mig efter att ha försökt fyra gånger innan. Stort, summerade Timo Nyman.

Dubbel till Bergh
Robert Bergh blev dubbelsegrare. Trailing Edge tog hem klass I-finalen efter en tät slutstrid. Desto enklare blev det för Amaru Boko i gulddivisionens final.
Amaru Boko höll på att bli fast på innerspår från start men Bergh tog sig ut direkt.
Domarna hade inget att säga om Berghs manöver, allt hade gått rätt till.
Resten blev en defilering för storfavoriten som är obesegrad i Bergsåkerstränarens regi efter tre starter.
– Om han får fortsätta på det här fina viset kan det bli aktuellt att prova honom i något av de här stora loppen i vår och sommar, men riktigt vart det ska leda är svårt att säga redan nu, sa Robert Bergh diplomatiskt då lopp som Elitloppet och Olympiatravet kom på tal.
Spelmässigt blev det enkelt. Sju rätt betalade ut 9 882 kronor och sex rätt gav 98 kronor. Utdelningen för fem rätt förvandlas till en jackpot nästa lördag då V75 avgörs på Axevalla. En ensam vinnare med sju rätt kan då bli 47 miljoner kronor rikare.

Mikael Wikner

 

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelJanne Jackpot vs Harry Boy V75 på Solvalla 2014-02-08
Nästa artikelPrisregn över Bergh på Hästgalan