Up And Quick tog klivet upp bland stjärnorna

28

upandquick 2015

Hemmafavoriten Up And Quick vann Prix d’Amerique.Foto av LARS JAKOBSSON

Tvåa efter Maharajah i fjol.
Med den svenske stjärnan ute ur leken klev franske Up And Quick fram i Prix d’Amerique – i en årgång av loppet där svenskarna inte lyckades alls.
– Jag var aldrig särskilt orolig någon gång eftersom jag visste att jag satt bakom den bästa hästen, sa franske championkusken Jean-Michel Bazire efter sin tredje seger i världens största travlopp.

Söndagen var vikt för världens bästa travsport då den 96:e upplagan av Prix d’Amerique avgjordes på Vincennes i Paris.
Up And Quick hade ropats ut som vinnare på förhand av en nästan enig fransk tipparkår.
Nu skulle det stora loppet återerövras.
Den som skulle ordna det var franske championkusken Jean-Michel Bazire som det här året skulle få en bättre förberedd häst i tömmarna av tränaren Franck Leblanc.
I loppet satte Pierre Vercruysse högsta fart i början med Lutfi Kolgjinis Mosaique Face. Tempot var högt uppskruvat med den svenske hästen i ett par längders ledning då Jean-Michel Bazire valde att gå fram utvändigt.
– Jag visste att instruktionerna var sådana att Mosaique Face skulle dra hårt i ledningen. Men jag var inte alls orolig eftersom jag visste att jag satt bakom en bättre häst, kommenterade Jean-Michel Bazire loppet på presskonferensen.
Den franske sulkykonstnären – med 17 kuskchampionat i Frankrike – satt lugn utvändigt till i mitten av den sista kurvan där han lät den sjuårige hingsten gå för full.
– Prix d’Amerique betyder mycket mer än att vinna de där championaten. Vi firar lite i kväll men i morgon är jag i stallet sju på morgonen och så är det nya tävlingar efter lunch och då är det vardag igen, sa Jean-Michel Bazire.

En seger enligt Goop
Up And Quick segrade på kilometertiden 1.12,2 över de 2 700 meterna.
Tvåa slutade loppets stora överraskning Voltigeur de Myrt efter en fin smygare. Den franske hingsten stod i nästan hundra gånger pengarna på vinnarspelet –  och kusken Gabriele Gelormini blev så till sig av framgången att han gjorde segergest över mål.
Björn Goop gav elitloppsvinnaren Timoko en perfekt resa och menade att tredjeplatsen var en stor framgång.
– Up And Quick var oslagbar i dag. Jag är jättenöjd med Timoko som varit lite utdömd faktiskt och nu blev trea i världens största lopp. Nej, det känns som en seger, sa Goop.

Platt fall för svenskarna
Fyra svensktränade hästar var med och kämpade i Prix d’Amerique – Tumble Dust, Solvato, Kadett C.D. och Mosaique Face.
Men kampen slutade med platt fall. Bästa svensk blev Solvato som slutade på en tiondeplats.
– Han var inte dålig men saknar några procent av formen och då blir det utslagsgivande, sammanfattade kusken Örjan Kihlström.
Lutfi Kolgjinis Mosaique Face tröttnade helt efter det tuffa loppet och inkom sist av de felfria hästarna.
Inga pengar heller till Kadett C.D., Tumble Dust och Jimmy Takter-tränade Maven. Trion blev diskvalificerade för galopper.
– Kadetten blev lite rullig och det är något som stör honom, sammanfattade Robert Bergh.
Maven var en av hästarna som kom bort i starten men gick riktigt fort 800 kvar i spåren i en satsning som ändade i galopp.
– Många kom fel på det i starten och för mig såg det ut som att det skulle ha blivit omstart. Men hon gick bra, det går helt enkelt inte att hämta in 15 längder, summerade Jimmy Takter.

”Kändes som en vinnare”
Jägersrotränaren Tomas Malmqvists Tumble Dust kastade sig i galopp direkt i starten.
– Vi testade honom utan skor och han gick över i passgång helt enkelt. Hästen deltog inte i loppet och var ju inte dålig på något sätt och vi får ta det här också. Kusken Jos Verbeeck var jättenöjd med Tumble Dust i värmningen och trodde att han skulle kunna vinna loppet med tanke på hur han kändes där. Han kommer ut i vår igen och då får vi ta nya tag, sa Tomas Malmqvist.
Söndagens store segrare Up And Quick drog in 4,2 miljoner kronor på ett bräde med sin seger i världens mest prestigetyngda löpning Prix d’Amerique.

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.