R.I.P. – Atom Vinter och Bork Rigel

333

image-8

En av kallblodssportens stora fyrbenta profiler är död. 28 år gammal har Atom Vinter vandrat vidare till de evigt gröna ängarna efter att ha blivit illa sparkad i hagen.
– Det var ett av Atom Vinters barnbarn som sparkade honom. Jag hörde hur det small i hagen och såg att ”Vintern” hoppade på tre ben. Höger bakben var av. Jag hade inget val, säger hästens ägaren Arve Gudbrand Blihovde til tgn.no.
Atom Vinter hade sin storhetstid under 1990-talets första hälft. Han gjorde 290 starter och vann 131 av dessa. Bland annat segrade han i Elitkampen under elitloppshelgen på Solvalla tre gånger. Han tjänade totalt 7,9 miljoner kronor.

 

image-9

168 segrar och över 16 miljoner kronor insprunget gör Bork Rigel till Norges bästa kallblod genom tiderna. Svenske Järvsöfaks är med 21,2 miljoner det enda kallbod som tjänat mer pengar. När Bork Rigel var som bäst under 90-talet dominerade han den nordiska kallblodssporten. Han nådde tillsammans med sin kusk Jomar Blekkan, ”mannen med mustaschen”, stor popularitet i Sverige och på meritlistan finns flera V75-segrar på svensk mark.
– Han var så förnuftig, också i lopp. Han gjorde det han skulle men aldrig mer. Dessutom hade han självklart en fysisk kapacitet utöver det vanliga, säger hästens ägare Jens A Wanvik till Trav og Galopp-Nytt.
Efter avslutad tävlingskarriär har Bork Rigel gjort avtryck i aveln, bland annat genom sönerna Slettvoll Rambo och Bokli Balder, men på senare tid har han haft problem med förkalkningar i frambenen och nyligen tvingades Jens A Wanvik fatta beslutet att låta sin häst somna in för gott.
– Det var ett fruktansvärt svårt val att göra men jag hade lovat mig själv att jag aldrig skulle låta Bork Rigel lida. Det såg jag att han gjorde en morgon när jag skulle ta ut honom till hagen. Det var nästan så att tårarna kom när jag såg honom. Då ringde jag veterinären, säger Wanvik.

SPELA V75 & V86 MED OSS!
SPELGUIDEN AB som har levererat grymma tips till Spelbutiker i över 30 år
samt innehavaren av VINSTREKORDET på V86 (22,6 miljoner):
https://www.atg.se/cigarrmagasinet
Föregående artikelSpelbolag i USA stängs av
Nästa artikelInför V75 Romme 19 oktober 2013: Pokerproffset kalkylerar

Comments are closed.