Rapport från Hästgalan!

143

delicious årets häst

Svenska folket har sagt sitt.
2015 års främste travare i Sverige heter Delicious U.S. och hon hyllades under Hästgalan.

Delicious U.S. Det är svaret på vem som kom att bli svenska folket och svenska travsportjournalisters favorithäst under 2015. Med tre världsrekord blev fjolårets säsong magnifik. Daniel Redéns häst har fastnat i svenska folkets hjärtan och framför allt i tränarens. Framför allt chockade hon Travsverige med att kamma hem ett helt vanligt lopp på Bollnäs en småkylig augustifredag på 1.08,6/1 640 meter autostart.
– Jag är fantastiskt stolt, det är otroligt mäktigt. Att få vara med på hennes resa, från det att jag hittade henne i USA till att nu stå här. Nu ska jag bara hem och krama henne, det finns inget annat, sade Redén smått rörd på scenen.
Totalt tjänade det då sexåriga stoet 2 625 000 kronor och tog sex segrar på nio starter. Vid världsrekorden var det Örjan Kihlström som körde henne och han kom att få pris även han.
Under 2015 blev Daniel Redén pappa. Vad han döpte dottern till? Delicious. Det säger en del om hur mycket hästen betyder för honom…

Kihlströms och Goop hyllades
Örjan Kihlström blev nämligen Årets Kusk. Solvallakusken hade ett magnifikt 2015. Förutom att han vann kuskligan på hemmabanan Solvalla i förkrossande stil lyckades han vinna V75-ligan. Han körde in drygt 43,4 miljoner kronor och vann 261 lopp. Det var Kihlströms bästa år så här långt i karriären sett till inkörda pengar.
– I vardagen är det nästa lopp som gäller, men en kväll som denna börjar man tänka. Vilka fantastiska hästar jag får köra egentligen! Delicious U.S. är bästa stoet i Europa, D’One bäst i USA och Magic Tonight vann Elitloppet. Jag kan inte vara annat än tacksam, sade Kihlström.
Örjan Kihlström är även delaktig i Årets Sto, D’Ones triumfer. Hon flögs över Atlanten till USA för att tävla där under 2015 och det gick över förväntan. Fyra segrar på fem starter blev det i USA. Totalt under året blev det sex segrar och 2 857 691 kronor insprunget för Roger Walmanns träning.
En annan kusk som uppmärksammades under galan var Björn Goop. Under 2015 slog han Algot Scotts tidigare rekord på elva raka Allsvenska körsvenschampionat då han tog hem sitt tolfte. Det valde Svensk Travsport att uppmärksamma. Vinnaren av allsvenska körsvensligan har fått köra i guldhjälm under den efterföljande säsongen. Det kommer nu pensioneras i Björn Goops ära och han har nu möjligheten att köra i guldfärgad hjälm hela livet ut.
– Jag är otroligt chockad. Jag är väldigt tacksam gentemot travsporten, sporten har gett mig så otroligt mycket. Att det har gått så bra som det har gjort är fantastiskt, sade en tårögd Goop.

Kolgjini dubbel pristagare
Lutfi Kolgjini blev Årets Tränare för andra gången i karriären. 2010 var senaste gången och nu 2015 var det dags igen. Mosaique Face, Princess Face, El Mago Pellini, Buzz Mearas och Quick Fix är bara några av de stjärnor som utmärkte sig från stallet under fjolåret. Han körde in drygt 30 miljoner kronor, inte jättelångt ifrån en dubblering gentemot året innan. Segern i UET Masters-finalen med Mosaique Face var den pengamässigt största segern.
– Svensk travsport är den främsta i världen. Att då få stå här i dag och ta emot priset som Sveriges främsta tränare under 2015 är hur stort som helst. Jag vill även passa på att hylla min son, Adrian, som är en stor del av det här priset. Numera far jag runt så mycket att han får ta en stor del av arbetet hemma på gården och det gör han på ett jättebra sätt, sade Kolgjini och kramade om sonen.
Lutfi Kolgjini kom att få ta emot ytterligare ett pris under galan, Årets Äldre. Nämnde Mosaique Face blev den svenskfödde häst som charmat hästsportjournalisterna mest genom sina prestationer under året av de femåriga eller äldre hästarna.
– Just nu tar hästen det lugnt, men han mår förträffligt, sade skötare Linda Sundberg och Lutfi Kolgjini var inte sen att replikera.
– Jasså? Det visste jag inte om, sade han och bjöd på ett stort leende.

Årets komet till Färjestadlärling.
En av de som var mest överraskad över att få pris på galan var Per Nilsson. Han vann i kategorien Årets Komet. Ett pris som går till en ung, talangfull aktiv inom travsporten.
– Det största under 2015 var att vinna med Hollywood Maker på V75. 2016 började däremot bättre då jag och min sambo Anna Rönning fick barn ihop. Det är bara hoppas att 2016 fortsätter så som det började, då kan det bli riktigt kul. Att vinna det här priset är inte annat än stort, sade Nilsson stolt.

Övriga priser under Hästgalan:
Årets tvååring: Gareth Boko – Per Lennartsson
Årets treåring: Readly Express – Timo Nurmos
Årets fyraåring: Some Summit – Veijo Heiskanen
Årets kallblod: Månprinsen A.M. – Gunnar Melander
Jim Fricks pris: Johan Untersteiner
Helen Anns pris: Sofia Aronsson
Årets Uppfödarbragd: Deseks AB, Vara (Uppfödare till Oaksvinnaren Spoil Me oh E3-vinnaren Heavy Sound)
Stig H Johanssons skötarstipendium: Åsa Eriksson (Stig H Johansson), Linda Sundberg (Lutfi Kolgjini)

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.