Rasar mot det hårda förbudet

137

Stjärnhästen Alkalizer Am dömdes till 20 dagars startförbud för ”orent trav” efter sin andraplats på Mantorp i måndags.

Helt felaktigt – och ett alldeles för hårt straff – enligt tränaren Marcus Lindgren.

– Måldomaren tycker uppenbarligen att jag håller på med djurplågeri, jag blir vansinnig, säger Lindgren.

– Ord står mot ord, vi har ingen orsak att ändra det vi dömt, säger måldomaren på Mantorp, Kirk Pettersson.

I måndags, på Mantorptravet, blev miljonhästen Alkalizer Am tvåa i mål, inget konstigt med det. Men det var efter loppet som dramat drog igång.

Hästen dömdes till startförbud i 20 dagar och ett friskintyg från veterinär för ”orent trav”.

Något som har upprört tränaren Marcus Lindgren å det grövsta.

– Jag ringde upp måldomaren Kirk Pettersson efter loppet, då erkände han för mig, flera gånger att han inte såg något orent trav i själva loppet, han är bara dömd på att veterinären på banan ska ha sett misstänkt hälta när hästen var på väg av banan. Jag frågade Kirk om han kunde rätta till felet och skriva in rätt ”kod” i systemet, så att han inte får startförbud i 20 dagar, utan att han får 10 dagar och att det står misstänkt hälta, eller vad det står, men det vägrar dom att göra, han sa bara att ”vår dom står fast”.

”Extremt ovanligt…”

Enligt Lindgrens syn på saken ska inte hästen ha något startförbud överhuvudtaget. Enligt Svensk Travsports reglemente så står det ”att om måldomarnämnden efter loppet dömt startförbud av veterinära skäl gäller startförbud under tio dagar, räknat från dagen efter den aktuella tävlingsdagen. Även här har måldomaren rätt att förlänga startförbudet och/eller kräva att friskintyg ska uppvisas senast i samband med nästa startanmälan”.

Mantorptravets måldomarnämnd valde alltså ett längre startförbud än det ”normala” på tio dagar, utöver det krävde de även friskintyg på hästen.

– Måldomaren har en egen agenda, där han tycker att travtränarna är idioter. Dom ska inte döma 20 dagars startförbud om dom inte tycker att det är väldigt allvarligt. Och hur kom dom fram till det? De var ju inte ens nere i stallet och undersökte hästen efter loppet och veterinären har själv sagt till mig att det inte var så märkvärdigt. Det finns ju hästar som stannar 500 kvar av loppen och inte tar ett travsteg, utgår felfritt och så vidare, men här har vi en häst som travade perfekt och som var i segerstriden.

Under juli månad har 52 hästar hittills, enligt Alkalizer Ams delägare Mikael Tingblad, dömts till startförbud, Alkalizer Am är den hårdast straffade så långt.

– Det är obegripligt, det är att skämma ut sig själv. Det är fullständigt befängt att han ska bestraffas med 20 dagars startförbud och friskintyg, menar Lindgren och fortsätter:

– Eftersom jag själv inte var på plats har jag heller inte ifrågasatt veterinärens påstående om att hon tyckte att hästen såg halt ut när Jepson (kusken) körde av banan. Men det är ju helt oväsentligt i sammanhanget, eftersom det vi ifrågasätter är varför de ändrar de normala 10 dagarnas startförbud till det dubbla? Varken veterinären eller måldomaren undersökte ju hästen. Det bör poängteras att det alltså är extremt ovanligt att 20 dagars startförbud utfärdas.

– Alkalizer har startat 52 gånger, han har varit med i Kriteriet, Breeders’ Crown och tjänat 1,7 miljoner kronor utan att ha fått en anmärkning vare sig före, under eller efter loppen. Då ska man veta att han är lite fransk i stilen och inte är någon sköntravare, och nu ser han ut som en dröm i jämförelse med hur han såg ut som yngre. 

”Besynnerligt och befängt”

Marcus Lindgren har nu ingen chans att överklaga då straffet bygger på ett veterinärbeslut.

– Han tog några snubbelsteg i trötthet när han var på väg av banan. Jag förstår veterinären, hon måste rapportera om hon ser något, men jag har själv pratat med henne och hon tyckte inte det var så märkvärdigt. Hon undersökte inte hästen i stallet efter loppet, det hade hon ju gjort om det hade varit något allvarligt. Enligt min veterinär, dagen efter loppet, så är hästen fräschare än någonsin. Men det vill måldomarna inte lyssna på. Jag är inte den som bråkar eller går ut i media, men när sånt här händer måste man säga ifrån. ST måste se till att måldomarna inte kan fabulera ihop såna här saker. Jag skulle aldrig någonsin starta en häst som jag inte tycker är bra.

– Och, vad viktigast är, huvudpersonen själv, Alkalizer Am, är frisk och sund och har troligen aldrig mått bättre än han gör just idag. Han är glad som en unghäst i hagen, säger Marcus Lindgren.

Kretsen kring Alkalizer Am hade i månader siktat på ett lopp under Åbergs-kvällen på Jägersro, 25 juli. Ett lopp som nu är uteslutet att starta i på grund av startförbudet.

– Det är ytterst besynnerligt och befängt, jag har ju en fräsch häst, jag kan ju inte göra något åt att han tog ett felsteg på grund av att han var trött efter loppet. Då tycker måldomaren uppenbarligen att jag håller på med djurplågeri, jag blir vansinnig. Visst kan vi/jag misslyckas, som alla andra, men nu har jag inte misslyckats. Vad fan är det frågan om?

”Vågar ju knappt starta”

Från och med nu bojkottar Halmstadproffset Mantorp.

– Innan dom har bett om ursäkt eller ändrat det idiotiska dom gjort, så kan jag inte sätta en fot där, det kommer jag aldrig att göra. Det är maktmissbruk, jag är totalt maktlös, felaktigt dömd och utan chans att överklaga. Om man inte kan överklaga så måste ST se till att det döms efter samma regler på alla banor, det blir så här absurt annars. Man vågar ju knappt starta en häst nu? En häst i bättre skick än vad Alkalizer Am var i måndags, det vet jag inte om jag kan starta.

Vad vill du se nu?

– Jag vill att de ska häva beslutet, men jag har nästan gett upp hoppet, då måste jag se till att det här inte drabbar någon annan i framtiden. Man kan nästan tro att han (måldomaren) är anställd av någon motståndare till travsporten.

”Ifrågasätter inte min veterinär”

När Trav365 når måldomaren Kirk Pettersson anar han vad som gäller.

– Jag har förstått att Lindgren är väldigt upprörd av telefonsamtal och sms.

Berätta hur ni ser på det här.

– Jag har ingen åsikt om hästen i själva loppet, där kan jag inte se något, men däremot ringer vår veterinär upp oss efter loppet och påpekar att hästen är framhalt, och att hon vill ha startförbud på hästen, för den är inte fräsch. Då sätter vi startförbud i 20 dagar, plus friskintyg, för orent trav.

Varför sätter ni orent trav  som orsak till startförbudet då, med tanke på att du själv säger att du inte kunde se något sådant i loppet?

– Jag kan sätta ”övrigt”, ”dålig prestation”, och nej, det finns inte, för det var det inte, eller ”orent trav”, och hästen var ju halt enligt veterinären, så då blev  det så. Oavsett om jag hade valt ”övrigt” eller ”orent trav” så kan jag sätta 20 dagars startförbud, så det spelar ingen roll. Vi har även rätt att sätta längre startförbud.

Enligt Marcus så undersökte inte veterinären hästen efter loppet, hur kan hon då säga att hästen är halt? Hon kan väl bara misstänka hälta på synintrycket? Och hur kan du då anse att det är allvarligare än att som i ”normala” fall dela ut tio dagars startförbud?

– Jag kan inte bekräfta om hon var ner till stallet eller inte. Men jag ifrågasätter inte veterinären när hon säger att hästen är halt efter loppet. Jag kanske borde ha frågat henne om hon hade varit ner i stallet, det kanske jag frågar nästa gång.

Så ni tycker inte att ni gjort fel?

– Jag tycker inte vi har gjort något fel, sen kan man diskutera om vi ska skriva ”övrigt” eller ”orent trav”. Det finns tre ”koder” att gå på och orent trav stämde bäst överens med den hälta veterinären ser. Om vi har gjort rätt eller fel kan man diskutera, men jag tycker inte att vi gjort något fel. Jag har även fått indikationer från annat håll att vi nog gjorde rätt så gav hästen startförbud, så vi har ingen orsak att ändra det, ord står mot ord. Marcus såg loppet hemifrån, på tv, det är mycket bättre om tränarna är på plats så att de kan argumentera med veterinär och måldomarnämnd på plats, säger Kirk Pettersson.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet