Sagohästen har visat upp sig

216

Den vita sagohästen Via Lattea, tränad av Stig H Johansson, har börjat att starta.

Första loppet slutade med en tredjeplats.

– Vi tror det finns utveckling och hon blir nog jättebra som fyraåring, säger Tristan Sjöberg-Knutsson, som köpte in hästen till Sverige som gåva till sin mamma Åsa, då hon älskar vita hästar.

Det finns bara en handfull helvita travhästar i hela världen. En av dem, Via Lattea, nu tre år gammal, köptes in till Sverige från Italien för två år sedan.

Det var storhästägaren Tristan Sjöberg-Knutsson, ägare till världsrekordhållaren Sebastian K., som köpte sagohästen från Italien, som en gåva till sin mamma, Åsa Sjöberg.

– Det känns jätteskönt att hitta en vit travare, det har tagit långt tid…över 30 år, berättade han för Trav365 då.

”En riktig primadonna”

– Det har varit en lite krokig väg sen hon kom till Sverige, säger Tristan.

Hästen blev inkörd hos André Eklundh i södra Sverige.

– Hon visade direkt att hon har eget humör, hon var en riktig primadonna. Hon förstod att hon var speciell. Men sen så gjorde André och Jessica (Hultman, Andrés sambo, som jobbar i stallet) ett jättebra arbete med henne. Sen så åkte hon upp till Stig H Johansson, som det var planerat hela tiden, och hon var lite besvärlig där också, de första veckorna. Men sen så lugnade hon sig och har varit fruktansvärt travsäker, hon har aldrig tagit ett felsteg. Hon fick en liten blödning i en böjsena för sex-åtta månader sen, det sinkade henne lite, men hon har kommit tillbaka fint och musklat på sig.

”Mamma är jätteglad”

I måndags gjorde det treåriga, kritvita, stoet tävlingsdebut på Mantorptravet. Från rygg på ledaren blev det en tredjeplats.

– Hon var jättefin! Vi hade sagt åt kusken Carl-Johan Jepson att köra försiktigt med henne och det gjorde han. Hon gick 1.16,9 i debuten, det är en bra tid för att vara ett treårigt sto. Vi tror det finns utveckling i henne och hon blir säkert jättebra som fyraåring.

Är mamma nöjd?

– Ja, hon är jätteglad! Hon träffade en kompis och satte sig framför iPaden och såg loppet. Vi ska försöka hitta lite lopp i södra Sverige så Åsa kan åka och se henne live.

Toppkusken ser fram emot att köra unika hästen

Nästa start beräknas om knappt två veckor. Då är det Stig H Johanssons kusk, Erik Adielsson, som ska sköta tömföringen. Något han ser fram emot.

– Ja, han är jätteglad över det. Framförallt gillar Eriks döttrar hästen, så jag har sms:at Erik med bilder under uppträningen, som han kunnat visa sina barn.

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

SPELA V75 & V86 MED OSS!
250.000 i nettovinst för TIPSAREN 2020!
Inbjudan till andelslaget hittar du HÄR:
https://www.atg.se/cigarrmagasinet