Readly Express bäst i det stora genrepet

30

TRAV14 januari 2018 17:38

Exakt två veckor kvar till Prix d’Amerique.

Allra bästa loppet i det stora genrepet gjorde svenskhoppet Readly Express.

Pulsen stiger rejält inför världens största lopp på Vincennes i Paris den sista söndagen i januari.

På julafton gjorde Readly Express sin första start på Vincennes stora bana och i det franska voltsystemet, det slutade med överlägsen seger i det stora femåringsloppet Prix Tenor de Baune.

Två veckor innan Prix d’Amerique gjorde Timo Nurmos nu sexårige hingst sin första start mot de allra bästa hästarna i den äldre eliten på samma bana, det slutade med fältets allra bästa insats i det stora genrepet Prix de Belgique.

Readly Express blev trea efter en dålig start, strul i loppet då ekipaget krokade ihop med Belina Josselyn på den bortre långsidan där det blev galopp för det franska stoet och en länge passiv styrning sist i fältet av kusken Björn Goop.

Just den där krocken var små marginaler från katastrof i stället för succé.

Över upploppet såg Readly Express strålande ut i sin spänstiga lågt flygande stil.

Intrycket var det allra bästa och allt talar för full form i det stora målet om 14 dagar.

Efter tappstarten klockades Readly Express för 1.11,4 det sista varvet över 1975 meter, över upploppet tog han in två längder på vinnaren Bird Parker och sluttiden blev 1.13,2.

Preparé för Bold Eagle

Etta, tvåa och trea i Prix de Belgique var tre Ready Cash-söner.

Bird Parker har nu vunnit två av fyra B-lopp inför Prix d’Amerique, den här gången med skor på hovarna.

Han kördes i spets över de 2850 meterna och stod emot när de anföll bakifrån över upploppet, segertiden blev 1.13,1.

Den tidigare vinnaren i Harper Hanovers lopp under Elitloppslördagen på Solvalla tycks ha lärt sig komma iväg ordentligt i det franska voltsystemet och han är uppenbarligen inte bara stark längre utan nu också speedig – Bold Eagles sjuårige årskamrat har utvecklats den senaste tiden och blir att räkna med på allvar i Prix d’Amerique.

Den tvåfaldiga Prix d’Amerique-vinnaren Bold Eagle noterades för sin fjärde raka andraplats.

Även om intrycket hela tiden är helt okej så fick inte den 200 gram lättare balansen på framhovarna riktigt den förväntade effekten, den franska nationalidolens sviktande resultat öppnar upp Prix d’Amerique.

Vi ska komma ihåg att i de tre B-loppen som Bold Eagle har varit med i så har han körts i något som för honom kan liknas preparé – i Prix d’Amerique förra året tog han sig ut innan upploppet, i alla tre B-loppen har kusken Franck Nivard väntat till in på upploppet.

Bold Eagle fick ett fint lopp i andra par utvändigt och stred mot Bird Parker hela upploppet ner, men vinnaren var hela tiden huvudet före.

Daniel Redéns Propulsion stod över Prix de Belgique.

Hans Lionel N.O och Wild Honey slutade långt ner i fältet, och hans Call Me Keeper galopperade i starten.

Jerry Riordans Treasue Kronos var femma efter ett lopp invändigt, danske From Above-sonen Takethem spurtade mycket vasst till fjärdeplatsen.

Bold Eagle fortfarande favorit

Nu är alla de fyra B-loppen plus de andra två kvalificeringsloppen på Vincennes inför Prix d’Amerique avklarade.

I Prix de Bretagne tog Bold Eagles tränare Sebastién Guarato en dubbel, trots att storstjärnan med Björn Goop i sulkyn ströks innan loppet på grund av en hovböld – Valko Jenilat stred tappert i spets och Billie de Montfort spurtade vasst.

I Prix du Bourbonnais var det kämpen Bird Parker som var tillbaka på allvar efter att äntligen fått en bra start och spurtade ner Bold Eagle över upploppet – Jerry Riordans Ringostarr Treb blev trea efter en fin spurt, och Daniel Redéns Propulsion och Belina Josselyn såg mycket fina längre ner i fältet.

I Prix de Bourgogne vann Propulsion med Örjan Kihlström i sulkyn säkert från spets med huvan kvar på huvudet, medan Bold Eagle spurtade starkt till andraplatsen.

I fyraåringsloppet Criterium Continental skrällde stoet Dorias Desbois efter högt tempo i spets.

I femåringsloppet Prix Tenor de Baune imponerade Timo Nurmos Readly Express med Björn Goop i sulkyn efter att ha fått en fin start, körts offensivt i ledningen och lämnat det övriga fältet över upploppet.

Min rankning inför Prix d’Amerqiue: 1) Bold Eagle, 2) Readly Express, 3) Propulsion, 4) Bird Parker, 5) Belina Josselyn.

14 januari 2018 17:38

Läs mer om trav hos Trav 365 på Aftonbladet

KOMMENTERA ARTIKELN

Please enter your comment!
Please enter your name here

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.